Araştırma sonucuna göre, salgın sürecinde ‘kira, fatura, taksit, kredi kartı gibi ödemelerde sorun yaşadım’ diyenlerin oranı yüzde 47,6 ve sosyal yardım aldığını belirtenlerin oranı ise sadece yüzde 14,9 oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 27,8’i sosyal yardıma ihtiyaç duyduğunu ama alamadığını belirtirken yüzde 9,6’sı ise sosyal yardıma ihtiyaç duyduğunu ama almak istemediğini söyledi.
Salgın sürecinde geçimi sağlamak için başvurulan yolların başında da yüzde 58.1 ile birikimleri harcama geldi. Ayrıca, kredi kredi kartı yüzde 26.9 ile ikinci sırada tanıdıktan borç alma yüzde 26.7 ile üçüncü sırada yer aldı. Türkiye’nin diğer ülkelere yardım göndermesini doğru bulanların oranının yüzde 35.2, belediyelerin bağış kampanyasının engellenmesi kararını doğru bulanların oranı yüzde 36, Sokağa çıkma yasağı uygulamalarının fayda sağladığını düşünenlerin oranı yüzde 85.8, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişilerin sokağa çıkma yasağı kararını doğru bulanların oranı yüzde 69.7 olarak açıklandı.
Araştırmaya katılan yurttaşlara bazı bakanların performanslarına ilişkin de sorular yöneltildi:
Yurttaşların yüzde 85.1’i AVM’lerin açılmasını yanlış bulduğunu belirtirken AVM’lere bir süre gitmeyeceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 46.6 olarak açıklandı. Araştırmanın dikkat çeken diğer sonuçları ise şöyle: Normalleşme süreci ile birlikte virüs bulaşması ile ilgili ‘endişe düzeyim arttı’ diyenler yüzde 57.2, ‘endişe düzeyim azaldı’ diyenlerin oranı yüzde 11.7. Normalleşme süreci ve sonrası için yaşanan endişelerin başında yüzde 61.0 ile sağlık, ekonomik durgunluk yüzde 58.7 ile ikinci sırada. Üçüncü sırada ise yüzde 53.9 ile eski sosyal yaşama dönememe yer aldı. 2020 yılının ikinci yarısının ekonomik açıdan kötü geçeceğini belirtenlerin oranı yüzde 65.0 iken, iyi geçeceğini belirtenlerin oranı sadece yüzde 6.6’da kaldı.
https://abcgazetesi.com/isteakpartininkoronavirusanketivatandasinisyanisonuclardacikti350707