AKP'nin iktidar ortağı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) kapatılması gerektiğini savundu.
Bahçeli'nin bu açıklaması sağlık emekçileri için başlattığı, "Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz" şeklindeki kampanyanın hemen ardından geldi. TTB'nin kapatılması gerektiğini savunan Bahçeli, "Yöneticileriyle ilgili adli işlem yapılmalıdır" dedi.
Bahçeli'nin açıklaması sonrası iktidara yakın basın organları da hızlı bir şekilde TTB'yi hedef tahtasına oturttu.
Sol Haber'in derlemesine göre, TTB'nin hedef alınmasına neden olan, salgının başından itibaren yaptığı açıklamalar ve uyarılar şöyle...
AKP’nin salgını ‘resmen’ açıkladığı Mart ayında illerdeki duruma ilişkin tek bir bilgi dahi paylaşmaması üzerine, illerdeki durumu paylaşan ilk kurum TTB olmuş, il il salgın durumunu paylaşmıştı:
Önerilerini açıklayan tabip odası başkanları ifadeye çağrıldı
TTB’nin resmen hedef alındığı ilk olay da yine Mart ayında yaşanmış, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) görüşlerini, tabip odalarının ve hekimlerin izlenim ve önerilerini kamuoyuyla paylaşan Van ve Mardin Tabip Odası başkanları Emniyet Müdürlüklerine çağrılarak, ifadeleri alınmıştı.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı’nın COVID19 ölümlerini raporlamada Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği uluslararası kodları kullanmadığını belirlemiş, bunu nisan ayında kamuoyuna duyurmuştu. Bu sayede ölüm sayılarının düşük gösterildiği belirtilmişti.
Sağlıkta şiddet yasasının reddedilmesine tepki gösterdi
Türkiye'nin dört bir yanından sağlık çalışanlarına şiddet haberleri gelmeye devam ederken AKP ve MHP 'Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifi'ni reddetmiş, gelen yoğun tepkiler sonrası kağıt üzerinde kalan bir düzenleme çıkarılmak zorunda kalınmıştı.
Salgınla birlikte AKP’nin birinci basamağı tasfiyesinin nasıl sonuçlara yol açtığına ilişkin de TTB’den önemli açıklamalar gelmişti. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın (SDP) kamusal birinci basamağın tasfiye edilmesinin diğer pek çok soruna yol açmasının yanı sıra, salgınları zamanında fark edebilme de dahil önleme ve etkin mücadelede ciddi sorunlar oluşturabileceğine geçmişte dikkat çeken TTB, AKP hükümetinin bu itirazlara rağmen Türkiye’nin göz bebeği sağlık ocaklarını kapattığını ve yerine "liste" temelli bir aile hekimliği modeli getirdiğini hatırlatmıştı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 10 Nisan 2020 akşamı sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından, yasağın ilan edildiği kentlerde yoğun şekilde yaşanan kalabalıkların ve fizik mesafe uygulaması ihlalinin yarattığı olası riskler konusunda Sağlık Bakanlığı’na uyarılarda bulunmuş, söz konusu kararın salgının yayılmasına hizmet ettiğine işaret etmişti.
Türkiye’de salgınla doğru mücadele edilip edilmediği, test merkezleri ve referans hastanelerde son durum, sağlık çalışanlarının korunması, sağlık çalışanları ve hekimlerin içinde bulundukları koşullar ve özlük hakları ve salgın yönetimi konularında TTB’nin değerlendirmelerini ve önerilerini aktaran Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanlığı'na 21 soru yöneltmiş, AKP’nin salgın başarısızlığına işaret etmişti.
Türk Tabipleri Birliği, Zonguldak Valisinin sağlık çalışanlarının “salgınla mücadeleye zarar verdiklerine” yönelik sözlerine de yanıt vermiş, “Sağlık çalışanları en önde salgınla mücadele ederken onları koruma sorumluluğu olanlar bunu bir yük olarak göremez” ifadesini kullanmıştı.
Özel hastanelerde çalışan hekimlerin torba yasaya dayanılarak ücretsiz izne çıkarılmaya başlandığını duyuran TTB, bunun evrensel hukuka, Anayasa'ya ve Sağlık Bakanlığı'nın pandemiyle ilgili düzenlemelerine aykırı olduğuna işaret etmişti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, meslektaşları Şahin’in PCR testinin 2 kez negatif çıktığını ancak BT'si ve bütün kliniğinin Covid19’la uyumlu olduğunu ve ölüm nedenine ‘Viral Pnömoni’ yazıldığını açıklayarak Sağlık Bakanı’na sordu: "Bu akşam açıklanacak COVID19 nedeniyle vefat edenler arasında hayatını kaybeden meslektaşımızı da sayacak mısınız?"
TTB raporunda, ölüm ve olgu verilerinin yalnızca PCR testleri üzerinden verildiğine dikkat çekilerek, “Kaç kişiye test yapıldığını bilmiyoruz” denildi.
Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Türkiye’de salgının devam ettiğini ama hiçbir şey olmamış gibi her şeyin eskiye döndüğünü belirterek, 'İstanbul’dan bütün illere bu virüsü taşıyacaklar' dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye'de koronavirüs salgınındaki "dalgalı seyirden" duyduğu endişeyi ifade ettiği bir açıklama yayımladı.
TTB'den yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü‘nün yeniden açılma sürecine ilişkin kriterlerinden birinin, ülkelerin sağlık sistemlerinin her vakayı tespit edebilmesi, test edebilmesi, izole edebilmesi ve her temaslıyı belirleyebilmesi‘‘ olduğu; Türkiye'de ise bu konuda soru işaretlerinin giderek çoğaldığı belirtildi.
Salgının yayılmasına karşı hiçbir önlem almayan, sadece 65 yaş üstü yurttaşları eve kapatan AKP’ye bu konuda da TTB’den uyarı gelmişti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), koronavirüs pandemisi nedeniyle 65 yaş ve üzeri yurttaşlara getirilen kısıtlamaların bu gruptaki yurttaşların sağlığı için "ivedi olarak" kaldırılması çağrısında bulundu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman Sağlık Bakanlığı’nın günlük koronavirüs tablosunda açıklanan parametrelerde değişiklik yapmasını, COVID19 ile ilgili durumu kendi istediği gibi yansıtma çabası olarak değerlendirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Mart ayından beri her akşam kamuoyu ile paylaştığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu” veri başlıkları değişmişti. 4 ayı geçen bir süre boyunca tabloda yer alan "Toplam yoğun bakım hasta sayısı", "Toplam entübe hasta sayısı" parametreleri kaldırıldı ve yerlerine "Hastalarda zatürre oranı (%)", "Ağır hasta sayısı" eklendi.
TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğun bakımlarda yer kalmadığını söyledi. Yerlikaya, 'Diyarbakır'da bir gecede 8 hastanın öldüğü gün, tüm ülkede açıklanan vefat sayısı 17'ydi' dedi.
AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu'nun kendisine yaptırdığı 8 Covid19 testinin pozitif çıktığını ifade etmesinin ardından Türk Tabipler Birliği'nden (TTB) tepki geldi, 'Bu bir skandaldır' denildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid19 İzleme Kurulu, Covid19 pandemisine ilişkin 5'inci ay değerlendirmesini zoom üzerinde gerçekleştirilen basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.
TTB'nin açıklamasında, "Toplumda PCR testi ile tanı alanların yaklaşık 10 katı kadar da aktif hasta bulunduğunun" altı çizilerek iktidarın salgın stratejisinin başarılı olmadığı belirtildi.
‘Mart ayından beri 28'i hekim olmak üzere 55 sağlık çalışanı hayatını kaybetti’ açıklamasının üzerinden bir hafta geçmeden bu sayı 32’si hekim 65 sağlık çalışanına yükseldi. TTB Başkanı Sinan Adıyaman, ‘Salgın kontrolden çıktı, her akşam tweet atarak Sağlık Bakanı olunmuyor, sağlık emekçileri, yurttaşlarımız ölüyor’ dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Yönetim Kurulu, 16 maddelik bir bildirge yayımlandı. "Sağlık Çalışanları Güvenli, Sağlıklı, Çalışma ve Yaşam Koşullarını Hak Ediyor" başlıklı bildirgede, Sağlık Bakanlığı’na 16 maddelik uyarı yapıldı.
TTB Merkez Konseyi, Covid19 pandemisinde 32’ye ulaşan hekim ölümleri ile ilgili bir açıklama yaparak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulundu. Açıklamada, 'Ülkemizde hastalanan ve ölen sağlık emekçilerinin orantısı dünya ülkeleri arasında maalesef ilk sırada yer almaktadır' denildi.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, yoğun bakımların doluluğu konusunda uyarıda bulunarak, "Hastanelerde yer yok, yoğun bakımları birçok hastanede dolu. Türkiye, toplam hasta sayısında İtalya'yı geçti. Diyarbakır'da bazı hastanelerde doktorlar yoğun bakıma kimi yatıracaklarına karar vermek zorunda kalıyor" dedi.
TTB, Covid19 salgınında artan vaka sayısına dikkat çekmek ve yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını anmak amacıyla tüm sağlık çalışanlarını bir hafta boyunca yapacakları eylemlere katılmaya çağırdı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/istettbninkapatilmasininistenmenedenleri1767260