Home
19 Temmuz 2018 ( 148 izlenme )
Reklamlar

İşte vatandaşın cebine yansıyan enflasyon!

Hayat pahalılığı gün geçtikçe artıyor. Resmi enflasyon Haziran ayında yüzde 15.39 oldu. Ancak vatandaşın cebine yansıyan daha fazla... Şöyle ki Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2018 yılının ilk 6 aylık verilerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre değerlendirildiğinde kartla hava yolları harcaması yüzde 34, kartla yeme ve içme harcaması yüzde 28 oranında arttı. Akaryakıt, sağlık/sağlık ürünleri, giyim harcamaları ciddi şekilde arttı. Kredi ve banka kartı adedindeki toplam artış söz konusu dönemde yüzde 9 oldu. Bu da harcamaları etkileyen sebepler arasında.

İşte vatandaşın cebine yansıyan enflasyon!

Kartlı ödemeler 2018 yılının ilk 6 ayında yüzde 20 arttı.  Kartlı ödemelerdeki artışla beraber en fazla artışın hangi sektörlerde gerçekleştiği ayrıntılı incelendiğinde, 2018 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre hava yolları yüzde 34, yemek yüzde 28, akaryakıt istasyonları yüzde 24, sağlık/sağlık ürünleri/kozmetik yüzde 24, giyim ve aksesuar yüzde 21 ile en fazla artış gösteren sektörler arasında yer aldı.

 

cdcd

 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2018 yılının ilk 6 aylık verilerini açıkladı. Kart kullanmanın sağladığı avantajların yanı sıra banka hesabı sahibi nüfustaki artış, artan finansal okuryazarlık ve eticaret kullanımı gibi etkilerin de desteğiyle ödemelerde kart kullanımının artışını sürdürdüğünü vurgulayan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, kredi kartı ve banka kartı sayıları artarken, yılın ilk yarısında kartlı ödemelerde yüzde 20 oranında büyüme gerçekleştiğini söyledi.

BKM verilerine göre haziran ayı sonunda Türkiye’de 64,8 milyon adet kredi kartı ve 136,4 milyon adet banka kartı kullanılıyor. 2017 yılının haziran ayı ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 7’lik artış, banka kartı sayısında ise yüzde 10’luk artış görülüyor. Toplam kart sayısı ise 201 milyon adedi geçerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artış gösterdi.

1

KARTLARIN KULLANIM ALANI GENİŞLİYOR

Günümüzde vergiden bireysel emeklilik ödemesine, taksiden sigorta ödemelerine ve hatta bağış ödemelerine kadar hayatın her alanında kartlarla ödeme yapılabiliyor. Bunun sonucunda para üstü derdini ortadan kaldıran, zaman kazandıran ve nakit taşımaya gerek kalmadan günlük hayatı kolaylaştıran kartlarla ödemeler daha da yaygınlaştı. 2018 yılının ilk altı ayında kartlarla toplam 380 milyar TL tutarında ödeme yapılırken, bu değer önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 büyüme olduğunu gösteriyor.

2

 

 

DİJİTALLEŞME SÜRÜYOR: İNTERNETTEN YAPILAN KARTLI ÖDEMELER YÜZDE 37 BÜYÜDÜ

BKM verilerine göre, internetten ödeme alışkanlıklarının her geçen gün artması ve hızlı dijital dönüşümle beraber 2018 yılının ilk altı ayında toplam 61 milyar TL tutarında internetten kartlı ödeme yapıldığı görülüyor. Bu veri 2017 yılının ilk altı ayı ile kıyaslandığında, internetten kartlı ödemelerde yüzde 37 oranında artış dikkat çekiyor. Geçen yılın aynı döneminde toplam kartlı ödemelerin yüzde 14’ünü oluşturan internetten kartlı ödemelerin bu yıl payını artırarak yüzde 16’ya çıkardığı görülüyor.

4

YABANCI KARTLA YAPILAN ÖDEME TUTARI İLK 6 AYDA 16 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

Yabancı kartlarla yapılan ödemeler incelendiğinde ise yılın ilk yarısında yabancı kartlarla yurt içinde toplam 15,8 milyar TL tutarında ödeme yapıldığı görülüyor. Bu tutar, önceki yılın aynı döneminde 9,5 milyar TL olan kartlı ödeme tutarıyla kıyaslandığında yüzde 67 oranında büyümeyle son yıllarda gözlenen en büyük artışın gerçekleştiği dikkat çekiyor. İşlem başına yapılan kartlı ödeme tutarının ise 457 TL’den 573 TL’ye çıktığı görülüyor.

5

https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/kartliodemelerilkyaridayuzde20buyudu2528994/

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Continental, 7 Bin 150 Kişinin İşine Son Verecek Adıyamanlı depremzede bu sözlerle isyan etti ‘İlk 3 gün ne AFAD ne Kızılay enkazın başına gelmedi’ Diyanet'in din görevlisi anlattı 'Diyanet Ali Baba’nın Çiftliğine döndü' Milyonluk müsilaj vurgunu ortaya çıktı!