Kahramanmaraş'la ilgili korkutan uyarı: Bulunduğu segmentte her an 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem olabilir
Kahramanmaraş'ta geçtiğimiz hafta 4.4 büyüklüğünde 38 deprem meydana geldi. doktor Öğretim üyesi Alican Kop, "Bu segmentin her an 7 büyüklüğünde deprem üretme olasılığı var" dedi.
Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde 26 Temmuz'da 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü Tevekkelli ilçesi yakınlarındaki Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde kısa süreli panik yaşandı. Bazı sağlık çalışanları, hastalar ve yakınları hastanenin bahçesine gitti. Bu depremin ardından bölgede 37 tane daha sarsıntı yaşandı.
Sütçü İmam Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Fakültesi ve Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Üyesi Dr. Alican Kop, depremlerin Doğu Anadolu fay hattının GölbaşıTürkoğlu segmentinde tek tek meydana geldiğini söyledi. İlk depremden sonra daha fazla deprem olmasının normal olduğunu kaydeden Kop, bir süre sonra hem şiddetinin hem de sıklığının azalacağını ve söneceğini söyledi.
"BU SEGMENT KAHRAMANMARAŞ'IN EN BÜYÜK DEPREM KAYNAĞI"
Bu nedenle vatandaşların bu artçı sarsıntılardan korkmaması gerektiğini söyleyen Dr. Öğretim üyesi Alican Kop, "Bu normal bir süreç, hatta 34 ayı bulabiliyor. Ama bunun çok önemli olduğu yer Gölbaşı Türkoğlu segmentinde. Bu segment Kahramanmaraş'taki en büyük deprem kaynağıdır çünkü bu segment 509 yıldır deprem oluşturmamıştır. Segment. Yıllardır diyoruz ve birçok yerbilimci bu kesimi Türkiye'deki en önemli sismik boşluklardan biri olarak tanımladı. 1114 ve 1513 yıllarında depremlere neden olan bu segmentin 1513 yılından bu yana deprem olmadığını biliyoruz. O yüzden bu deprem olmadan önce bu segment demiştik, "Her an 7 veya daha yakın büyüklükte bir deprem olma ihtimali var. Bu deprem tetikleyici ya da öncüsü olarak yorumlanabilecek bir deprem değil ama bu kolda saniyede yaklaşık 7 büyüklüğünde bir deprem olasılığı zaten vardı ve ne yazık ki bu ihtimal bugüne kadar devam ediyor" dedi.
"KÜÇÜK DEPREM, BÜYÜK DEPREMİ GETİRİR ALGISI DOĞRU DEĞİL"
Dr. Akademisyen Alican Kop, küçük depremlerin afetlere yol açabilecek sarsıntıları önlediği ve geciktirdiği yönündeki kamuoyu algısının yanlış olduğunu vurgulayarak, “Bu küçük depremlerin büyük depremleri önlediği algısı, depremlerin logaritmik olarak değişmesi doğru değildir. Örneğin, 5 büyüklüğündeki bir depremin yıkıcı gücünü 1, 6 büyüklüğündeki bir depremi 10 kez, 7 büyüklüğündeki bir depremi 100 kez ve 8 büyüklüğündeki bir depremi 1000 kez kabul ediyoruz. Bu nedenle: 4 büyüklüğündeki bir depremin 7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisini boşaltması mümkün değildir. "Aynı yerde yaklaşık 1000 deprem olabilir. Yani bu doğru değil."'