Kalp ağrısı, insanların acil servisleri en sık arama nedenlerinden biri olan ve başka nedenlerle sıklıkla göğüs ağrısı ile karıştırılabilen bir sağlık sorunudur.
Göğüs ağrısı sağlık kuruluşları tarafından genellikle ölümcül olan kalp krizine işaret ettiği için birçok insanı endişelendiren bir durumdur. Vücuttaki birçok organ ve sistemin hastalıkları göğüs ağrısına neden olabilir. Bu nedenle birçok kişi kalp ağrısını nasıl ayırt edeceğini ve ne zaman ciddiye alacağını merak ediyor. Nedeni ve niteliği ne olursa olsun göğüs bölgesinde hissedilen herhangi bir ağrı ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına bildirilmelidir.
Kalp ağrısının belirtileri nelerdir?
Kalp ya da göğüs ağrısının hissedildiği zamanlarda ağrının yanında bir takım farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak bu belirtiler ağrının nedeni hakkında bilgi verir ve teşhis safhasında doktora yardımcı olmaktadır. Göğüs ağrısının bir kalp probleminden kaynaklanma olasılığını artıran kalp ağrısı belirtileri şunları içerir:
- Göğüste basınç ve gerginlik
- Yorgunluk ve baş dönmesi
- Sırt, kol ve çene bölgesinde ağrı
- Nefes darlığı
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı
- Egzersiz veya efor gerektiren aktiviteler sırasında göğüs ağrıları
Kalp ağrısı nasıl tedavi edilir?
Kalp ağrısı tedavisi; Ağrıyı tetikleyen hastalık, hastanın sağlık durumu ve yaşı birlikte değerlendirilir ve karar doktor tarafından verilir. Kalp ağrılarının nasıl geçeceğini merak eden hastalar için bu soruya cevap olarak verilebilecek tek bir uygulamanın olmadığı ve bunların bir kısmının ilaçlarla ve tıbbi tekniklerle tedavi edilebileceği söylenebilir.
Damar sertliği sorunu olan hastalara antikoagülanlar ve kolesterol düşürücü ilaçlar önerilebilir. Ayrıca bazı durumlarda tıkanan damarların balon veya stent uygulamaları ile açılması gerekebilir.