17 Nisan Kanser Haftası. Bu kapsamda medikal onkoloji uzmanı Prof. Sadi Kerem Okutur, “Kanser tedavi sürecinde hastalar en kısa sürede alternatif şifa yöntemleri arayabiliyor. Özellikle zor durumlarda bu arayış artar. Öte yandan eşlerden, arkadaşlardan ve komşulardan sürekli öneriler geliyor.
"Tanıdığım denedi ve iyileşti." "Bir bitki var, çok iyi" dedi. Uzman olmayanlar el ele gider. Son derece zararlı olan bu talimatlar, hastalığın tedavisine müdahale edebiliyor, kanser önleyici ilaçlarla etkileşerek süreci bozabiliyor” dedi. Prof. ve yoga, kanser tedavi sürecine katkıda bulunur.
HASTALAR ALTERNATİF TIP HAKKINDA BİLGİLENDİRİLMELİDİR
Hastaları bilinçlendirmenin çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Ayrıca onkoloji uzmanları hastalarını tamamlayıcı tıp yöntemleri konusunda eğitmeli ve faydalı yöntemleri hayatlarına dahil ederken karşılaşabilecekleri zorluklara hazırlamalıdırlar. Bunu önermeleri hastaların yararına olur.”
AROMATERAPİ VE SANATLA TANIŞIN
Profesör Doktor. Sadi Kerem Okutur, “Örneğin refleksoloji, masaj ve aromaterapi bunlardan sadece birkaçı. Günümüzde bu yöntemlerin normal sağlıklı kişilerde bile fiziksel ve ruhsal rahatlama sağladığı bilinmektedir ki bu kanser hastalarının rahatsızlıklarının bir kısmını azalttığı ve yaşam kalitelerine katkıda bulunduğu çok sayıda çalışma ile kanıtlanmıştır.
Aynı şekilde yoga da en çok araştırılan yöntemlerden biridir. Fiziksel esneme ve gevşeme yöntemlerini ve bir tür meditasyon içerir. Ayrıca resim ve seramik gibi sanatlar da kanser hastalarının motivasyonlarını eğitmede önemli rol oynuyor."
KİMYON ALOE VERA İLAÇLARIYLA ETKİLEŞİM OLUŞTURUR
Prof. Sadi Kerem Okutur, özellikle kemoterapi, akıllı ilaçlar ya da hormon tedavisi gören yani modern tıp yöntemleriyle tedavi edilen hastalarda kesinlikle onkolog doktorun bilgisi olmadan alınmaması gerektiğini vurguladı. Sadi Kerem Okutur
“Kurkumin, aloe vera, ginseng, reishi gibi yutulan ürünler ilaçlarla etkileşime girerek ilaçların etkisini azaltabildiği gibi bazen yan etkilerini de artırabiliyor. Bu bitkisel ürünlerin hemen hepsi karaciğerde bulunur ve kanser tedavisinde kullanılan "sitokrom enzimleri" olarak adlandırılır.
Bunları vücuttan uzaklaştıran veya etkili kılan enzimlerle etkileşime girer. Bu etkileşim tehlikeli yan etkilere veya kurşuna neden olabilir. verilen kanser tedavisinin etkisizliğine.Hastalığı ne olursa olsun hastanın böyle bir isteği varsa mutlaka ilgili onkolog ile bu durumu konuşmalıdır.
BU ÜRÜNLER İLAÇ DEĞİLDİR
Prof. Kurkumin, aloe vera, ginseng ve reishi gibi bitkisel ürünlerin ilaçlarla etkileşime girebildiğini anlatan Dr. Sadi Kerem Okutur, “Fitoterapi olarak bilinen bitkisel tedaviler toplumda oldukça ilgi görüyor.
Çünkü her hastalığın şifasının doğada bulunduğuna dair bir inanış vardır. Ne yazık ki öyle değil.” İman, hayatın ve tıbbın gerçekleriyle bağdaşmaz. Öncelikle bu ürünlerin hiçbiri "ilaç" değildir ve Gıda Kanunu'nda "tamamlayıcı gıda" olarak geçmektedir. Herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu tedavi etme özelliği yoktur."