Home
31 Mart 2023 ( 7 izlenme )
Reklamlar

Kanseri tetikleyen belirtiler nelerdir?

Kanser, vücudumuzdaki bazı hücrelerin kontrolden çıkıp daha sonra diğer bölgelere yayılmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. 

Vücudumuzda trilyonlarca hücre var. Kanser herhangi bir hücre, organ veya doku tipinde başlayabilir. Normalde vücudumuzdaki hücreler hücre bölünmesi yoluyla çoğalır ve büyür. Bu hücreler yaşlandıkça veya hasar gördükçe ölürler, ardından yeni hücreler gelir. 

Kanser durumunda bu düzen bozulur, hücreler kontrolsüz bir şekilde büyür ve çoğalır. Bugüne kadar yaklaşık 200 kanser türü bilinmektedir.

Kanser hücreleri ile normal hücreler arasındaki farklar nelerdir?
Normal hücreler büyümeleri için bir uyarı sistemine ihtiyaç duyarlar. Kanser hücrelerinin uyarı sinyali yoktur. Kontrolsüz bir şekilde kendi başlarına büyürler. Normal hücreler hücre ölümünü programlamıştır. Kanser hücrelerinin bu özelliği yoktur. 

Normal hücreler uzak organ ve dokulara taşınmaz. Kanser hücreleri uzak doku ve organlara yayılır.
Kanserli dokuda yeni kan damarları oluşur. Bu damarlar tümöre oksijen ve besin sağlar. Normalde, bağışıklık sistemi anormal ve hasarlı hücreleri ortadan kaldırır. 

Ancak kanser hücreleri bağışıklık sisteminden saklanabilir. Kanser hücreleri, normal hücrelerden farklı şekilde enerji üretir. Bu onların hızla büyümesini ve çoğalmasını sağlar.

Kanser neden oluşur?
Normal hücreler DNA içerir. Bazı nedenlerden dolayı bu DNA hasar görebilir ve yapısında değişiklikler meydana gelebilir. Buna mutasyon denir. DNA'nın görevi, hücreye görevleri hakkında bilgi vermek, büyüme ve üremeyi kontrol etmektir. 

DNA hasar gördüğünde bu işlevleri yerine getiremez. Hücrenin daha hızlı çoğalmasını ve büyümesini işaret edebilir. Hücrelerin kontrolden çıkmasını engelleyemez. DNA hatalarını onaran genler normal şekilde çalışamazlar.

Kanser belirtileri nelerdir?
Kanser, kalp hastalığından sonra dünya çapında ikinci önde gelen ölüm nedenidir. Kanser taraması sayesinde erken teşhis, birçok kanser hastasının beklenenden daha uzun yaşamasını sağlıyor. 

Yani kanserin erken teşhisi hayat kurtarır. Kanser belirtilerinin bilinmesi hastaların erkenden doktora gitmesini ve gerekli tetkikleri yapmasını sağlar.

Açıklanamayan kilo kaybı: Diyetinizde ve aktivitenizde önemli değişiklikler yapmadan hızlı bir şekilde kilo veriyorsanız, doktorunuza danışın. 10 kg ve üzeri kilo kaybı dikkat çekicidir. Her kilo kaybı kanser olduğunuz anlamına gelmez, ancak araştırmaya değer.

Zayıflık ve Yorgunluk: Burada bahsedilen yorgunluk, zor bir günün ardından hissedilen yorgunluktan farklıdır. Kişi yeterince uyuyup dinlense bile kendisini aşırı yorgun ve bitkin hissedecektir. 

Bunun nedeni kanser hücrelerinin vücudun enerji kaynaklarını tüketmesidir. Yorgunluk ve halsizlik yaşam kalitenizi etkileyecek kadar şiddetliyse bir doktora görünmelisiniz.

Ateş: Ateş, birçok bulaşıcı hastalığa eşlik eden bir semptomdur. Kanser hastalarında ateş sebepsizdir, yani bulaşıcı bir hastalık belirtisi yoktur. Ateş, esas olarak geceleri ortaya çıkar ve buna terleme eşlik eder.

Ağrı: Ağrı sebepsiz ortaya çıkmaz. Bu kesinlikle bir sorunun işaretidir. Ağrı kanser dışında birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Kanser hastalarında ağrı şiddetli ve kroniktir. Kanser hastalarında ağrının oluşmasının nedeni kanserli dokunun uyguladığı baskı, metastaz ve kanserin salgıladığı kimyasallardan kaynaklanmaktadır. Vücudunuzun belirli bir bölgesinde geçmeyen şiddetli ağrı hissederseniz, bir doktora görünmelisiniz.

Cilt değişiklikleri: Cilt tüm vücudumuzu kaplayan en büyük organımızdır. Ciltte solgunluk, sarılık ve morluklar dikkat gerektirir. Cildimizdeki doğum lekelerindeki renk ve şekil değişiklikleri uyarıcı olmalıdır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Rus saldırısı altındaki Mariupol şehrinin yüzde 90’ı yok oldu! İşçilerin tazminatını ödemedi, 35 milyonluk yalıya haciz geldi Tasarruf için 'sinyalizasyon'dan kesmişler! Gazprom açıkladı: Rusya, doğalgazı kesiyor mu?