Home
06 Temmuz 2023 ( 9 izlenme )
Reklamlar

Karaciğer için en faydalı besin nedir?

Karaciğer vücudumuzda çok sayıda önemli işlevi yerine getiren hayati bir organdır. Sindirim sürecinde safra üretir ve yağ sindirimini kolaylaştırır. 

Metabolik fonksiyonlarda da yer alır ve safra üretimi ve depolanması, enerji depolanması, kan pıhtılaşması ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını içerir. Bu nedenle karaciğerimize iyi bakmamız çok önemlidir. 

Peki karaciğer için en faydalı besin nedir?

Karaciğerin en yakın arkadaşı, vücudun koruyucusu! Haftada iki kez yerseniz sağlığınız zirveye ulaşır...

Karaciğer, yaralanmaya karşı inanılmaz derecede dirençlidir. Yüzde 90'a varan oranda çıkarıldıktan sonra bile normal boyutuna geri dönebilir. Bu, kendini yenileyebileceği anlamına gelir.

Karaciğer kendini yenileyen bir organ olmasına rağmen sağlığımızı korumak için beslenmemize özen göstermemiz yine de çok önemlidir. Özellikle yaşlandıkça, bu gıdaları yemek karaciğerin düzgün çalışmasında büyük bir fark yaratır.


KARACİĞERİN GÖREVİ NEDİR?

Karaciğer, tükettiğimiz her şeyin koruyucusu olarak görülebilir. Yemek yediğinizde veya ilaç kullandığınızda, mideden ve bağırsaklardan gelen tüm kan akışı önce karaciğerden süzülür, karaciğer ilacı detoksifiye eder, karbonhidratları ve lipitleri metabolize eder ve bağırsaktan kaçmış olabilecek bakteriyel ürünleri dışarı atar.

Aynı zamanda pıhtılaşma faktörleri gibi proteinler yapar ve sağlıklı kan şekeri seviyelerini korur. İnce bağırsakta yağların sindirimi ve emilimi için gerekli olan safrayı üretir.

Karaciğer vücudumuzun metabolik güç merkezi olarak tanımlanabilir. Yediğiniz her şey bu kapıdan geçiyor. Yiyecek gibi iyi şeyler, daha sonra vücutta dağıtılan veya daha sonra kullanılmak üzere depolanan enerji ve besinlere bölünür. Toksinler gibi kötü maddeler kandan süzülür ve tuvaletten atılır.

Karaciğer yaşamı sürdüren yüzlerce işlevden sorumludur, bu nedenle ona iyi bakmak çok önemlidir.

BİR GIDA NEDEN KARACİĞER İÇİN İYİDİR?

Özellikle antiinflamatuar ya da antioksidan özelliği olan besinler karaciğer üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Sağlıklı bir kiloyu korumayı teşvik eden lif oranı yüksek yiyecekler de karaciğere yardımcı olur.

Fruktoz mısır şurubu içeren yüksek oranda işlenmiş gıdalar, karaciğer hücrelerinin sağlıksız lipitler (yağ) üretmesine neden oldukları için karaciğere zararlıdır. Bu yağ biriktiğinde, karaciğer hasarına ve iltihaplanmasına neden olabilir. 

Temel olarak, ne kadar az işlenmiş ve katkı maddesi içermeyen yiyecekler yerseniz, karaciğeriniz için o kadar iyidir.

Uzmanlar genellikle kalbe iyi geldiğini düşündükleri besinlerin karaciğere de iyi geldiğini söylerler. Genel olarak, sağlıklı bir yaşam tarzına yönelik kararlar aynı zamanda sağlıklı bir karaciğere yönelik kararlardır. Karaciğerinizi korumanın en iyi yolları dengeli bir diyet, egzersiz ve sağlıklı bir kiloyu korumaktır. Karaciğere iyi geldiği bilinen başlıca besinler şunlardır:

KAHVE

Karaciğeriniz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğuna dair net kanıtlara sahip tek yiyecek kahvedir. Kahve tüketimi, özellikle karaciğer hastalığı riski taşıyan kişilerde karaciğer enzimlerinde bir iyileşme ile bağlantılıdır.

Önceden karaciğer hastalığı olan kişilerde, günde üç veya daha fazla fincan kahve içtiklerinde fibroz ve siroz (karaciğerde skarlaşma), karaciğer kanseri ve tüm nedenlere bağlı ölümlerde azalma oldu. 

İlginç bir şekilde, kahve çok fazla bileşik içerdiğinden, bilim adamları kahvedeki hangi bileşenlerin fayda sağladığını tam olarak bilmiyorlar, ancak bunun bir kombinasyon olduğuna inanılıyor.

Ancak uzmanlar, kahve içmenin ideal yolunun krema ve şekerden gelebilecek ekstra kalorilerden kaçınmak olduğunu söylüyor. Bu noktada karaciğeriniz

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

‘Bırakın o meczubu korumayı! Mısıroğlu’nun kaçak restoranını yıkın!’ Memleketin hali işte bu! ABD'li bir kadın, 3099 dolar istenen kanal tedavisini uçak bileti ve Türkiye'de '1 hafta tatil' dahil 1167 dolara yaptırdı! Bir zamanlar efsaneydi: 200 Tl artık bahşiş oldu Okul müdürü bağış parasını dövize çevirip hesabına attı