Kirazlı’da altın madeni arayan Kanadalı şirket Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey, Sabah Gazetesi’nden Dilek Güngör’ün sorularını yanıtladı.
John McCluskey, maden ruhsatının 2001 yılında başka bir şirket tarafından alındığını ifade etti ve 2010 yılında da kendilerinin bu şirketten ruhsatı aldıklarını söyledi.
CEO John McCluskey, bir röportajında "Türkler taş taşımakta çok iyiler" sözlerinin yanlış anlaşıldığını da ifade ederek, “Türkler'in uzmanlığına iltifat ederken sözlerim yanlış anlaşıldı, özür dilerim” şeklinde konuştu.
Röportajın ilgili bölümleri şöyle:
Maden ruhsatını ne zaman aldınız?
Ruhsatı 2001'de Kanadalı Teck Cominco Metals ihaleyle almış. Onlar bakır, kurşun, çinko, kömür işine yoğunlaşınca altın madenini satmak istediler. Biz 2010'da 65 milyon dolar bedelle bu madenin ruhsatını aldık. Daha sonra rezervi anlamak için ilave sondajlar yaptık. 2013'te ÇED 'olumlu' raporunu aldık.
SÖZLERİM YANLIŞ ANLAŞILDI
Alamos Gold'un CEO'su John McCluskey'e Bloomberg'e verdiği röportajı da hatırlattım. ‘Türkler taş taşımakta çok iyiler’ sözlerinin Türkiye'de çok tartışmaya neden olduğunu söyledim. O röportajın geçen yıl kur saldırısının yaşandığı ağustosta yapıldığını, madende Türk işçi çalıştırıp çalıştırmadıklarının sorulduğunu söyledi. McCluskey, ‘Orada, 'Dışarıdan işçi getirmeyi düşünmüyorum. Türkiye'de her alanda işin uzmanları var. Özellikle inşaat alanında Kanada'dakilerden çok daha iyi kapasiteye sahipler' dedim. Türkler'in uzmanlığına iltifat ederken sözlerim yanlış anlaşıldı, özür dilerim’ dedi.”
Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker de, "McCluskey'nin yıllık maaşı 3.5 milyon dolar" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
HİSSESİ DÜŞTÜ
“Türkler taş taşımakta çok iyi” diyerek alay eden Alamos Gold'un CEO'su John McCluskey'in maaşının yıllık 3.5 milyon doların altına düşmediğini ifade eden Toker, "Biz fanilere ilk bakışta astronomik gelen tutarın neden “makul” olduğunu sektöre yakın duran bir okurum şöyle aktarıyor: 'Üretim yapan küresel maden şirketlerinde CEO'lara yüksek maaş olağandır. Özellikle proje geliştiren ve siyasi bağlantıları iyi olan yöneticiler aslan payını alır. Maaş tutarları, firma cirolarına ve borsadaki piyasa değerlerine göre değişiyor'” diye belirtti.
Toker, ayrıca, "Şirketin hisseleri, altın fiyatlarının arttığı salı günü Toronto Borsas'ında yüzde 2 değer kaybetti. Bu beklenmedik düşüşte Türkiye'de yükselen tepki ve eylemlerin payının olduğu düşünülüyor. Giden ağaçları geri getirecek bir sonuç değilse de talana ve vahşi madenciliğe karşı durmanın önemini kanıtlıyor" diye de ifade etti.
http://www.krttv.com.tr/gundem/kazdaglarindaaltinarayacakkanadalisirketinh10875.html