Dünya çapında yaklaşık 40 farklı türü bulunan ıhlamur ağacı, ılıman ve subtropikal bölgelerde yetişir. Malvaceae familyasının Tilia cinsi olarak da tanımlanabilen ıhlamur ağacı, ağaç veya çalı şeklinde görülebilir.
Güzel kokusu nedeniyle birçok yerde yetiştirilen ıhlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları çay olarak içilebilir. HaziranAğustos ayları arasında beyazdan sarıya değişen çiçekleri ve yaprakları sonbaharda olgunlaşır ve mevsim sonuna doğru toplanır.
Toplanan yaprak ve çiçeklerin kurutulmasıyla elde edilen ürün, içerdiği uçucu yağlar nedeniyle hoş bir kokuya sahiptir. Ayrıca bitkinin içerdiği etken maddeler birçok farklı sağlık sorununun tedavisine destek olmak için kullanılabilir.
Ihlamur ağacından toplanan yaprak ve çiçeklerin kurutulup demlendikten sonra siyah çay gibi tüketilmesinin geleneksel anlamda sakinleştirici, ateş düşürücü, bağışıklık sistemini güçlendiren ve konvülsiyonları önleyen pek çok farklı faydası vardır. Ayrıca güçlü balgam söktürücü özelliği ile ıhlamur çayı solunum yollarını rahatlatmak için alınabilir.
Ihlamur nedir?
ıhlamur ağacı; Ilıman iklimlerde yetişen, ıhlamur ailesine ait ağaç benzeri bir bitki türüdür. Çok uzun ömürlü bir ağaç olan ıhlamur ağacı 30 metre yüksekliğe kadar büyüyebilir.
40 farklı türü bulunan ıhlamur ağacından sadece ikisi tıbbi amaçlarla kullanılabilir. Büyük yapraklı ıhlamur olarak bilinen Tilia Platyphyllos'un ve Tilia cordata olarak da bilinen Avrupa küçük yapraklı ıhlamurun yaprak ve çiçeklerini pişirerek tüketmek uygundur.
Ihlamur çayı genellikle ağacın çiçek ve yapraklarından yapılsa da bazı yörelerde ağacın kabuğu çay olarak da kullanılmaktadır. Ancak ıhlamur ağacının tıbbi bitki olarak tüketim için en değerli bölgesi çiçekleridir. Neredeyse sarı olan beyaz çiçekleri çok hoş kokulu ama çok narindir. Ağacın çiçekleri, yaprakları ve kabuğu toplandıktan sonra ve tüketilmeden önce kurutulmalıdır.
Kuruduktan sonra ıhlamur çay olarak tüketilebilir. Ayrıca marketlerde satılan ıhlamur çayları da bazı rahatsızlıkların tedavisinde tüketilebilir. Ihlamur bitkisi A, B6, C ve P vitaminlerinin yanı sıra demir, manganez ve kalsiyum gibi mineraller içerir. Kurutulmuş ıhlamur parçalarının demlenmesiyle elde edilen çayın birçok faydası vardır.
Ihlamur'un faydaları nelerdir?
Ihlamur, ıhlamur ağacının yaprak, çiçek ve kabuğunun kurutulmasıyla elde edilebileceği gibi, aktarlardan kurutulmuş olarak veya marketlerde poşet çay olarak da satın alınabilir. Ihlamur bitkisini kurutmak istiyorsanız, ıhlamur çiçeklerini ve yapraklarını dalla buluştukları yerden toplayabilirsiniz.
Toplanan yaprak ve çiçekler gölge bir yerde bir bez üzerine bırakılarak kurutulabilir. Kurutulmuş bitki en geç bir yıl içinde tüketilmelidir. Ihlamur son derece geniş bir fayda yelpazesinde kullanılabilir.
Ihlamur çayı nasıl hazırlanır?
Ihlamur çayı geleneksel olarak uzun yıllardır grip ve soğuk algınlığından korunmak ve bu hastalıkların vücut üzerindeki etkilerini azaltmak için kullanılmaktadır. Ancak sanılanın aksine ıhlamur çayı bir ilaç değildir. Bu nedenle, hastalıkları tedavi etmek için tek başına kullanılamaz.
Ihlamur çayı bazı rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olabilir. Ihlamur çayı hastalıkları önlemek ya da tedavilerine yardımcı olmak için tüketilebileceği gibi keyifli vakit geçirmek için çay olarak da tüketilebilir. Ihlamur çok hoş bir kokuya ve yumuşak bir tada sahiptir. Çaydanlık, veya cezve ile hazırlanabilir.
Ihlamur çayı hazırlanırken asla doğrudan su ile kaynatılmamalı, siyah çay gibi ıhlamur ağacının üzerine kaynamış su dökülerek hazırlanmalıdır. Bu ürünlere bir tutam kuru ıhlamur ilave edildikten sonra kaynamış su ilave edilir.
Yaklaşık 10 dakika demlenmesi bekleniyor. Ihlamur çiçeğinin sudaki sarıbeyaz rengi çay olarak içilmeye hazır olduğunu gösterir. Elek yardımıyla çay bardağına veya bardağa dökülerek servise hazır hale getirilir.