Kira bedelinin belirlenmesinden bebek sütünden ÖTV alınmamasına, varlık finansman fonlarından işsizlik ödeneği ve yaşlılık aylığına kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren teklifte öne çıkan düzenlemeler şöyle:
– Kışla arazilerinin imar uygulamasından belediye adına oluşan hisselerin Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bütçesine ilave yük getirmeden kamulaştırma zorunluluğu olmaksızın Hazine adına tescili sağlanacak.
– EGM mensuplarının tamamı Polis Bakım ve Yardım Sandığı'na (POLSAN) zorunlu üye olacak.
– Fiyat İstikrarı Kanunu, Finansal İstikrar Kanunu olarak değiştirilecek.
– Büyük projelerin sözleşmelerinin imalat girdilerinde meydana gelen büyük artışlar nedeniyle, yüklenicilere idarenin onayına bağlı olarak fesih ya da devir hakkı getirilecek.
– Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışından ve satın alınan sütün satın alma bedeli üzerinden alınan binde 1'lik pay kaldırılacak.
– Şalgam suyu, içme sütü, bebek sütü özel tüketim vergisi (ÖTV) dışına çıkarılacak.
EN AZ BİN LİRA OLACAK
– Emeklilik ve yaşlılık maaşlarında alt sınır bin lira olacak. Ülkemizde bin liranın altında maaş alan yaklaşık 2 milyon kişi bulunuyor.
– Kira bedelinin belirlenmesinde üretici fiyat endeksi (ÜFE) yerine tüketici fiyat endeksi (TÜFE) baz alınacak.
– İşsizlik ödeneğinden yararlanmada devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılacak.
– ÖSYM sınavlarında kopya çeken kişiye verilen “2 yıl hiçbir sınava ve yerleştirmeye başvurmama” cezası, başkasının yerine sınava giren kişiyi de kapsayacak.
– Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin ortaklık ilişkisi içinde bulundukları tüzel kişiliklere “ödünç para vermesinin” önü açılacak.
– 20 bin lira olan, konut edinenlere devletin verdiği destek 25 bin liraya çıkarılacak. Sadece bir defa ödenecek konut desteği, toplam tutarın yüzde 25'ini geçmeyecek.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/kislalaraelkoymaplani2770277/?fbclid=IwAR38GgxHX0mSt1V9KQCqq__nRwvD0IpgyS6cMNFvwnm3oZ0QBtIJD8M4