ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi Fed’in Mart ayından beri toplam 75 baz puanlık faiz artışının istihdam piyasasına tesiri olup olmadığını gösterebilir.
Yapılan ankete göre Nisan ayında 428 bin çoğalan istihdam verisinin Mayıs’ta 325 bin yükselmesi bekleniyor. ABD’de konut gibi birtakım sektörlere yönelik bilgiler zayıflarken resesyon kaygıları da artıyor. Fakat istihdam piyasasında görülecek zayıflama, Fed’in enflasyonla mücadele amacıyla yaptığı faiz artışlarını yavaşlatmayabilir.
“Sıfır Kovid, sıfır büyüme”
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de Salı ve Çarşamba günleri açıklanacak PMI bilgileri yapılan ‘sıfır Kovid’ siyasetinin ekonomi üzerindeki tesirlerini gösterecek.
Başbakan Li Keqiang bu çeyrekte ‘makul düzeyde’ bir büyüme beklediklerini kaydetmişti. Çin hükümeti ekonomiyi desteklemek hedefiyle birtakım paketler konusunda açıklamalar yapmıştı. Buna karşın çoğu ekonomist bu çeyrekte ekonomide daralma bekliyor. Ülkede CSI 300 endeksi sene başından bu yana yüzde 20 düşerken yuan da 2020’den beri görülen en düşük civarlara yakın seyrediyor.
Avrupa’nın enflasyon baş ağrısı
Euro Bölgesi’nde Nisan ayında yüzde 7.4 olan enflasyonun Mayıs ayında artışını sürdürerek yüzde 7.6 ile yeni rekor kıracağı düşünülüyor. Bu yükseliş, Avrupa Merkez Bankası’nın siyaset normalleşmesine yakın vakitte başlama beklentisini destekleyebilir.
Türkiye’de büyüme verisi radarda
Yurt içerisinde 31 Mayıs’ta birinci çeyrek büyüme verisi takip edilecek. Ankete göre Türkiye ekonomisinin 1. çeyrekte yüzde 7.20, 2022 senesinin tamamında ise yüzde 3.50 büyümesi bekleniyor.
Ekonomi 2021'in son çeyreğinde yüzde 9.1 büyümüştü.
TÜİK, 3 Haziran Cuma günü mayıs ayına dair Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi bilgilerini açıklayacak. TÜFE nisanda aylık yüzde 7,25, senelik yüzde 69,97 artmıştı.