Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya göre, CHP listesinden seçime giren ittifak ortağı partilerin hesaplamalarında, DEVA ve Saadet Partisi’nin 15’er, Gelecek Partisi’nde de 1012 milletvekili kazanabileceğini öne sürdü.
Kısa süre önce bu sütunda da örnekleriyle belirttiğim gibi, geçmiş bütün seçimlerin verdiği bir sonuç var.
Çok oy alan bir partinin oylarındaki her %1 artış, bölgelerine göre 5 ile 9 milletvekili arasında değişen sayıda katkı getiriyor; ortalaması 7 vekile denk düşüyor.
Oranın her bir puanlık artışı da bu sayıyı matematiksel olarak yükseltiyor; yani %2 arttığında 14, %3 arttığında 21 milletvekili kazandırıyor…
Millet İttifakı bileşenleri de bu zeminde hareket etmiş.
Bu konularda uzman olan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, geçen seçimde alınan oylar üzerinden yaptığı simülasyonlarla seçime ayrı girmeleri durumunda barajı geçmelerinde bir sorun teşkil etmemekle birlikte, milletvekili sayısının ne denli azalacağını göstermiş.
Diğer partilerin çalışmaları da aynı sonucu gösterince, zaten uzlaşma sağlayamayan çatı ittifakı arayışındaki partiler CHP’nin çatısı altında toplanmanın yararlı olacağı sonucuna varmış.
Hatta yapılan bütün hesaplar DEVA ve SP’nin 15’er milletvekiline ulaşabileceğini, bunun Gelecek Partisi’nde de 1012 milletvekiline denk geldiği görülmüş.
Seçim döneminde hiç artış olmasa dahi, bugünkü durumda en az 43 ek milletvekili getireceği, bunun 10’unun CHP’ye diğer 33’ünün de üç partiye yarayacağı görülmüş.
Kazanılacak sıra çeperin kenarındaki ve içindeki sıraların da eklenmesiyle bu rakamın 79 civarına çıkabileceği anlaşılmış.
Hesaplamalarına göre, eğer ki CHP’nin geçen seçim baz alınan %22’lik oy oranı birliktelik sonucu yaratılacak sinerji ile %33 seviyesine çıkarsa bu sayıya ulaşılabiliyor.
halktv.com.tr