Merkez Bnakası, son dönemde 1 milyon dolar/euro düzeyinin üzerinde alım satım işlemi yapan firmalara ilişkin soruya, ‘ticari sır olduğu’ gerekçesiyle yanıt vermedi.
Merkez Bankası, ekonomik krize sürüklenen Türkiye’de son dönemde 1 milyon dolar/euro düzeyinin üzerinde alın satım yapan firma ve kişilerin isimlerinin açıklanması yönündeki talebi “ticari sır” diyerek reddetti. Kuruma CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın Bilgi Edinme Kanunu kapsamında yaptığı başvuru cevapsız bırakıldı.
CHP’li Yavuzyılmaz, TL’nin dolar ve euro karşısında 1 ile 12 Ağustos tarihleri arasında, yaklaşık yüzde 40 değer kaybetmesi üzerine, Merkez Bankası’na bir dilekçe sundu. Yavuzyılmaz, dilekçesinde “ekonomik krizi fırsata çevirerek kâr elde edip, TL’nin değer kaybetmesine etki eden ve 1 milyon dolar/avro düzeyinin üzerinde alım satım işlemi yapan firma, kuruluş ve kişilerin kim olduğunu” sordu.
Merkez Bankası’ndan CHP’li Yavuzyılmaz’a gönderilen cevapta, sorulara cevap verilmesinin ‘ticari faaliyet ve rekabet şartlarına zarar vereceği’ iddia edildi. Merkez Bankası ayrıca, verilecek cevabın ‘özel hayatın gizliliği’ kapsamında olacağını da öne sürdü.
“HALKIN ZARARI NE OLACAK?”
Konuya ilişkin BirGün’e konuşan CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Aynı gemideyiz’ dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da ekonomik saldırı altında olunduğunu ifade etti.
Bizler de madem ki aynı gemideyiz, madem ki ülkemiz ekonomik saldırı altında, o halde bu saldırıyı gerçekleştiren kim; yüksek miktarda döviz alım satımını sürekli yaparak, fahiş kârlar elde eden firmaların, kişilerin kim olduğunu sorduk. Kendilerinin bildiği bu ekonomik tetikçileri, halkın da bilmeye hakkı var. Aksi takdirde aynı gemide olduğumuz söylemi sadece söylemden ibaret kalacaktır. Özetle; Merkez Bankası, ‘Söz konusu tarihler arasında yüksek miktarlarda sürekli döviz alım satım işlemleri yaparak ülke ekonomisini batırarak fahiş kârlar elde edenleri açıklayamayız, açıklarsak bu firmalara, kişilere ve kuruluşlara zarar vermiş oluruz’ diyor. Peki, halkımızın gördüğü zarar ne olacak? Biz sorduk ama Merkez Bankası topu taca attı.”
ÇOĞUNLUĞU İÇERDE ÇIKMIŞTI
Merkez Bankası kaynaklı verilere bakıldığında kurda büyük hareketliliğin başladığı 10 Ağustos tarihinde yurtiçi alıcı ve satıcıların döviz işlemlerinin büyük çoğunluğunu yaptığı ortaya çıkmıştı.
http://gazetemanifesto.com/2018/merkezbankasidovizkrizininicgucleriniaciklayamaditicarisirmis207586/