Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Kurul, piyasada beklentilere paralel olarak faizleri sabit tuttu.
Bankanın 1 hafta vadeli repo faizi yüzde 37, gecelik borç verme faizi yüzde 40 seviyesinde bulunuyor.
Temmuz enflasyonuna ilişkin "Öncü veriler ana eğilimin temmuz ayında geçici olarak yükseleceğini ima etmektedir" denilen açıklamada, "Jeopolitik gelişmeler eşliğinde artan belirsizlikler neticesinde enerji fiyatları yeniden yükselme eğilimine girmiştir" ifadeleri dikkat çekti.
Haziran ayında yıllık tüketici enflasyonunu, TÜİK yüzde 32,11, İTO yüzde 35,94 açıklamıştı.
Haziran ayında yapılan PPK toplantısında politika faizi değiştirilmemiş ve yüzde 37’de sabit tutulmuştu.
Faiz kararının ardından kurul tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 37’de sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 40’ta, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 35,5’te sabit tutmuştur.
Enflasyonun ana eğilimi, haziran ayında sınırlı bir miktar gerilemiştir. Öncü veriler ana eğilimin temmuz ayında geçici olarak yükseleceğini ima etmektedir. Jeopolitik gelişmeler eşliğinde artan belirsizlikler neticesinde enerji fiyatları yeniden yükselme eğilimine girmiştir. Yakın döneme ilişkin veriler iç talepteki zayıf seyrin belirginleştiğine işaret etmektedir. Jeopolitik gelişmelerin maliyet kanalı, iktisadi faaliyet ve beklenti kanalı üzerinden enflasyon görünümüne etkileri yakından takip edilmektedir.
Fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürülecek sıkı para politikası duruşu talep, kur ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları; enflasyon gerçekleşmelerini, ana eğilimini ve beklentilerini göz önünde bulundurarak ara hedeflerle uyumlu biçimde dezenflasyonun gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleyecektir. Para politikası kararları enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla alınmaktadır. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma olması durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kurul enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu vurgulamıştır.
Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması halinde parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarını enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.
NEFES
İşte AKP’nin yüzyılı: SGK’nin açığı 500 milyar TL’yi aştı!43 izlenme
Belediye Meclisi’nde tansiyon yükseldi! Mansur Yavaş çileden çıktı: “Bağırma lan, ne bağırıyorsun?”23 izlenme
Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın vergi oyunu!161 izlenme
Ankara'da 'Atatürkçü teğmenler' alarmı: Bu neyin korkusu?35 izlenme
Merkez Bankası faiz kararı açıklandı40 izlenme
Barış Pehlivan’ın inanılmaz iddiası yeniden gündeme geldi: "İbrahim Kalın ‘Gölge CIA’in kaynağıydı"52 izlenme
Özel'den Erdoğan’ın yeni Anayasa çağrısına net yanıt33 izlenme
Tanju Özcan'dan MHP'lileri kan ter içinde bırakacak soru!146 izlenme
Saraçhane'de Erdoğan'a hakaret iddiasıyla 75 gün tutuklu kalan gençler beraat etti
Bakan Koca açıkladı: 9.138 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.326.256'ya, can kaybı 22.807’ye yükseldi!
İBB kayıtlarının kopyalanması işlemine yürütmeyi durdurma kararı!
Özel'e destek ziyaretinde bulunan Dervişoğlu, Kılıçdaroğlu sorusunda sözünü sakınmadı: "Gücünü milletten almayan kimseyi muhattap almam, atanmışlarla görüşmem"