Home
19 Temmuz 2023 ( 16 izlenme )
Reklamlar

Merkez Bankası fonlamasında 43 ay sonra ilk


KKM ödemeleri ve döviz alımları nedeniyle piyasayı TL'ye boğan TCMB'nin net fonlaması 4 yıl sonra ilk kez eksiye geçti. Gecelik faizler de 10 günde yaklaşık 300 baz puan geriledi. Uzmanlar, bu gelişmenin para politikasının etkinliğini azalttığını vurguladı.


Merkez Bankası’nın (TCMB) yarın açıklayacağı kritik faiz kararı öncesinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Rezerv biriktirmek için bir süredir piyasada net döviz alımı yapan ve kur korumalı mevduat (KKM) kaynaklı kur farkı ödemelerinin tamamını üstlenen TCMB, 14 Temmuz itibarıyla swap hariç fonlamada nette bankalardan borçlanıcı konuma geçti. Böyle bir durum en son Aralık 2019’da yaşanmıştı.

Açık piyasa işlemlerinde (APİ) TCMB’nin net fonlaması, 14 Temmuz’da 43,2 milyar TL, 17 Temmuz’da 122,6 milyar TL, 18 Temmuz’da ise 176,5 milyar TL oldu. Yani TCMB, dün bankalardan net 176,5 milyar TL borç aldı.

Bu gelişmeye paralel olarak, 7 Temmuz’da yüzde 16,42 olan ortalama BIST gecelik repo faizleri de yüzde 13,51 ile TCMB’nin politika faizi olan yüzde 15’in altına geriledi.

Özetle, gecelik faizler, TCMB’nin faiz koridorunun alt bandında, TCMB gecelik borçlanma faizi olan yüzde 13,50 seviyesinde oluştu.

‘PARA POLİTİKASININ ETKİSİNİ AZALTIYOR’

Gecelik piyasada TCMB’nin borç verme faizinin değil borç alma faizinin geçerli olması ve bankaların TCMB’ye borç veren konuma geçmesi, para politikasının ve son dönemdeki sıkılaştırmanın etkisini azaltıcı bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Bloomberg’de dün Kerim Karakaya imzasıyla yayımlanan “Artan TL likidite TCMB’nin sıkılaştırmasını boğuyor” başlıklı haberde, KKM’deki kur farkı ödemeleri ve döviz alımları nedeniyle TCMB’nin piyasaya yüklü miktarda TL verdiğine, bu nedenle nette bankalardan TL satın alan pozisyona geçtiğine ve bunun da para politikasındaki sıkılaşmanın altını oyduğuna, TL cinsi varlıklarda faiz oranının son günlerde gerilediğine işaret edildi.

Gecelik faizlerdeki düşüşün yanı sıra, son iki haftada 3 aya kadar vadeli mevduat faizi yüzde 42’den yüzde 37,8’e gerilemişti.

Yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 30 değer kaybeden TL, gelişen ülke para birimleri arasında Arjantin pesosunun ardından en kötü performans gösteren ikinci para birimi konumunda bulunuyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, geçen ayki 650 baz puanlık artışın ardından TCMB’nin yarın 350 baz puanlık sınırlı bir faiz artışına imza atmasını bekliyor.

Enflasyonun ise temmuz ayından itibaren tekrar hızlanması bekleniyor.

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çarşamba ve Perşembe için uyarı: Sıcaklıklar 40-45 dereceye çıkacak TÜİK’e başkan dayanmıyor! Bir yıl içinde 3’üncü atama! AKP'li yönetici iyice tadını kaçırdı: Türkiye'de herkesin Erdoğan'a borcu var! Kan donduran olay! Öz kızını iki kez hamile bıraktı!