Ders kitapların önemli kısmında Atatürk’ün, Atatürk ilkelerinin, özellikle laikliğin geçtiği yerlerin azaltıldığını, padişahın, halifenin teslimiyetçi, işbirlikçi rolünün gizlendiğini görüldü.
Yeni öğretim programına göre yazılan ders kitapları basıldı. Ders kitapların önemli kısmına baktığımızda Atatürk’ün, Atatürk ilkelerinin, özellikle laikliğin geçtiği yerlerin azaltıldığını, padişahın, halifenin teslimiyetçi, işbirlikçi rolünün gizlendiğini, insan onuru ve kadın karşıtlığını gözlemleyebiliriz.
ATATÜRK VE LAİKLİK ÇIKARILDI
İlköğretimden lise sonuncu sınıfa (4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12) kadar okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarından Atatürk, Atatürk’ün din ve vicdan özgürlüğüne dair ünite, cümleler, görseller kaldırıldı. Öyle ki yeni kitaplarda Atatürk ve laikliğe bir kelime dahi değinilmiyor. Örneğin 9. sınıf (Lise 1) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında aşağıda gösterdiğimiz 'Laiklik ve Din' ünitesi çıkarıldı.
TARİH KİTABINDA ATATÜRKÇÜLÜK KONULARI AZALTILDI
8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında yer alan Atatürkçülük ünitesinde 17 sayfada anlatılan Atatürk ilkelerinin kapsamı çok daraltılarak kavramsal açıklama düzeyine indirgenmiş ve 3 sayfaya düşürüldü.
Geçen yılın ders kitabında yer alan 'Atatürkçülük' ünitesi şu konular yer alıyordu:
9. sınıf tarih ders kitabında Atatürk ile ilgili konulara yalnızca 2 konuda yer verildi. 11. sınıf Tarih dersinde Atatürk adına sadece 1 yerde değinildi.
Sosyal Bilgiler 4. sınıfta Atatürk’ün geçtiği yerlerin azaltıldığını görürüz. 13 sayfalık 'Bir Lider Doğuyor' konusu 20172018 eğitimöğretim yılının ders kitabından çıkarılmıştı.
Sosyal bilgiler 5. sınıf kitabında Atatürk ilkeleri çıkarıldı. Önceki yıllarda 'Çağdaşlaşan Türkiye' ve 'Yeni Türk Devletinin Temelleri' ünitelerinde 7 sayfada anlatılan Atatürk ilkelerine yeni kitapta yer verilmedi.
Geçen yılın 6. sınıf Sosyal Bilgiler kitabında herhangi bir konu anlatılırken Atatürk’ün konuya dair fikri de belirtilirken, bu yılki kitapta 'yok' denecek kadar azaltılmıştır. Anlaşılması açısından geçen yılın ders kitabında 'Atatürk' kelimesinin 144 ama bu yılkinde 19 yerde kullanıldığını belirtelim.
ATATÜRK'E HİTAP NOKTASINDA ÜSLUP SIKINTISI
Sosyal Bilgiler 4. ve 5. sınıflarda Atatürk sıradan birisi gibi gösterilmeye çalışılıyor. Milli mücadele kahramanları Fevzi Çakmak, 'Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa', 'Fevzi Paşa', İsmet İnönü 'İsmet İnönü', 'İsmet Paşa' veya 'İsmet Bey', Kazım Karabekir, ad ve soyad veya 'Kazım Karabekir Paşa' Ali Fuat Cebesoy, 'Ali Fuat Paşa' diye yazılırken Atatürk için 'Paşa', 'Bey', 'Atatürk', 'Mustafa Kemal Atatürk' hitabı neredeyse yoktur. Kitabın yazarı bugünden seslenerek sorduğu için 'soyadı kanunu olmadığından böyle hitap ettiği' savunusu yapılamaz.
8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında;
1. Şeyh Sait’in cumhuriyet yıkıcısı rolü gizlendi.
2. Padişahın teslimiyetçi, işbirlikçi tutumu saklandı.
3. Halife Abdülmecit’in TBMM’ye karşıt tavrı çıkarıldı.
4. Menemen ve Kubilay Olayları kaldırıldı.
https://www.siyasetcafe.com/milliegitimdeinkilaptarihiskandaliseyhsaidveisbirlikcipadisahgizlendi40472h.htm