Home
21 Ağustos 2022 ( 15 izlenme )
Reklamlar

Nobel ödüllü Aziz Sancar, büyük bir keşfe imza attı!


Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar, beyin kanserinin tedavisine yönelik çok önemli bir keşfe imza attı. Sancar, keşfinin detaylarını anlattı.


Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Aziz Sancar’ın “beyin kanseri tedavilerinde kullanılabilecek bir molekül keşfettiğini” yazdı.

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, "Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar yeni bir büyük keşfe daha imza attı. Sancar ve ekibi, laboratuvarlarda deneylerde çok kullanılan EdU olarak bilinen molekülün, özellikle beyin kanserlerinin tedavisinde kullanılabileceğini keşfettiler. Bulguları, acil olarak Amerikan Bilimler Akademisi’nin –PNAS– dergisinde yayımlandı." ifadeleriyle beyin kanserinde önemli bir aşama kaydedildiğini duyurdu ve Sancar'ın “Bu çok sürpriz bir buluş, büyük rastlantı, başka bir deney yaparken birden bizi şok eden çok farklı bir olay karşımıza çıktı” sözlerini aktardı.

Bursalı, bugünkü köşe yazısında Sancar’ın keşfiyle ilgili olarak şunları yazdı:

Özetle anlatayım: Kendisine Nobel kazandıran DNA Onarım Sistemi konusunda “merak ettiği” bir soruya yanıt arıyordu.

DNA’mız biliyorsunuz, dış ve iç etkenler nedeniyle, kemoterapi, ultraviyole, sigara, kötü çevre ve beslenme vb. çok sık hasara uğruyor. Fakat DNA Onarım Sistemi bu hasarı onarıyor. Sancar, İnsan Nukleotid Eksizyon Onarım Sistemi’ni (İkili Kesim) keşfetmiş ve Nobel kazanmıştı.

İkili KesimOnarım mekanizması DNA sarmalında hasar gören bölümü (26 Nükleotidlik) kesip çıkarıyor ve yerine doğrusunu koyuyor. Böylece DNA’mız hasarsız çalışıyor. (Aziz Sancar ve Nobel’in Öyküsü kitabımda öyküsü var!)

Aziz Hoca diyor ki “Bunu test tüpünde kanıtlamıştık ama insan hücresi içinde de tam böyle mi oluyordu, yoksa 26 nükleotitten daha fazlası mı çıkarılıyor ve yerine daha çok nükleotid mi konuyordu, merak ettik. Bunu anlamak için de laboratuvar deneylerinde bildik EdU isimli molekülü kullandık. Deneylerimiz beklenmedik sonuçlar verdi adeta bir şok yaşadık, EdU molekülü, sağlam DNA’da, sanki DNA hasara uğramış gibi etki yapıyor ve onarım mekanizmasını harekete geçiriyordu! Böyle bir etki beklemiyorduk! Sebebini araştırdık.

Bozulmamış sağlam hücrelerin bulunduğu besi ortamına EdU molekülü koyduk ve baktık ki hücre onarım mekanizmasını çalıştırarak bu molekülü durmadan kesip çıkartıyor. Çıkarılan molekül serbest kalınca tekrar genoma giriyor, hücre onu tekrar kesip dışarı atıyor ve kör döngü böyle devam ediyor. Sonunda EdU ile başa çıkamayan hücre ölüyor (apoptoz).

Bursalı, keşfin beyin kanseriyle ilişkisini ise şu sözlerle anlattı:

Şimdi gelelim keşfin beyin kanseriyle ilişkisine: EdU molekülünün bariyerleri aşarak beyine rahat geçtiği biliniyor. Ama kemoterapi ilaçları, mesela en çok kullanılan Cisplatin ise beyine giremiyor.

Sancar’ın ağzından: “Biz de madem EdU hücreleri bu şekilde hücreyi öldürüyor, eğer beyin kanseri olan bir hastaya verilirse beyine gider, bu kanserli hücrelerin DNA’sına girer ve nöronlara zarar vermeden tümörü öldürür, sonucuna vardık.”

KRT

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Türkiye için dikkat çeken oran: Alman devi asgari ücrete yapılacak zammı açıkladı Sata sata bitirilemedi: 44 ilde 670 arsa açık artırmayla satılacak Emekliye ek zam yok! İşte 2022 emekli maaşları… Geleneği AKP bozdu: Teamülleri değiştiren Erdoğan, çocukları makamında istemiyor