Home
05 Ekim 2023 ( 10 izlenme )
Reklamlar

O rapor yayımlandı: Türkiye, internet özgürlüğünde geri kaldı!


Washington merkezli uluslararası insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2023 yılı “İnternette Özgürlük Raporu” yayınlandı.


Uluslararası İnsan Hakları Kuruluşu Freedom House'un 2023 İnternette Özgürlük Raporu'na göre, Türkiye'de internet özgürlüğü son on yılda giderek azaldı. Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin, sansürü artıran ve çevrim içi iletişimi suç haline getiren yasaları yürürlüğe koyduğu belirtildi.

Rapora göre, Türkiye'de internet özgürlüğü "Erişim engelleri", "İçerik kısıtlamaları" ve "Kullanıcı hakları ihlalleri" başlıkları altında incelendi. Türkiye, bu değerlendirmelerde sırasıyla 12, 10 ve 8 puan aldı ve toplamda 30 puanla "özgür olmayan ülkeler" kategorisinde yer aldı.

Raporda, Dezenformasyon Yasası'nın yürürlüğe girdiği belirtilerek, bu yasanın yanlış bilgilerin yayılmasına hapis cezası getirdiği ve Mayıs 2023 seçimleri öncesinde siyasi muhalefet üyeleri ve eleştirel gazetecileri susturmak için kullanıldığına dikkat çekildi. Raporda ayrıca sansürün yaygın olduğu, yüzlerce internet sitesinin engellendiği veya kaldırıldığı ve çevrimiçi trol ağlarının hükümet yanlısı dezenformasyonu güçlendirdiği ifade edildi.

Raporda Türkiye'nin son yıllarda giderek otoriterleştiği ve derinleşen ekonomik kriz ile Mayıs 2023 seçimlerinin hükümeti muhalefeti bastırmak ve kamusal söylemi sınırlamak için teşvik ettiği belirtildi.

Türkiye'deki erişim engellerinin, İstanbul'da meydana gelen bombalı saldırı ve Şubat 2023'te yaşanan depremlerin ardından iletişim platformlarının kısıtlandığı dönemlerde arttığına dikkat çekilen raporda, internet altyapısının merkezileştirilmesinin yetkililere erişimi kasıtlı olarak kısıtlama olanağı sağladığına vurgu yapıldı. Ayrıca, çevrimiçi içeriğin engellenmesinin arttığı ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünün çevrimiçi ortamda korunamadığı belirtildi.

Türkiye'de cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla açılan çok sayıda davanın sosyal medya kullanıcıları üzerinde etkili olduğuna dikkat çekilen raporda, bağımsız yayın organlarının kapatılmasının ve hükümet yanlısı medyanın üstünlüğünün otosansüre yol açtığı ifade edildi. Ayrıca, Türkiye'deki ceza kanunlarının ve Terörle Mücadele Kanunu ile Dezenformasyon Kanunu gibi diğer kanunların çevrimiçi faaliyetleri suç haline getirmek için kullanıldığına dikkat çekildi.

Milli Gazete

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sadece bir ilde bine yakın site erişime engellendi! Siyaset uzmanı Mehmet Ali Kulat, Akşener’in çıkışını değerlendirdi: “Tek bir vilayet alamaz” Skandal uygulama! Atatürk Anıtı’ndaki programa güvenlik çemberi! 'Ağzına telefon sokulan AKP'li dayı' ortaya çıktı bu sefer iktidara verdi veriştirdi: “Bize öyle bir kazık soktu ki içimizden çıkmıyor”