Bir milyon kadrolu öğretmenin üye olduğu eğitim alanındaki 3 büyük sendika, 24 Kasım Öğretmenler Günü için on binlerce öğretmenle, yüzlerce sorudan oluşan anketler yaptırdı. Öğretmenlerin yoksulluk içinde umudunu kaybettiği gözler önüne serildi. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, çarpıcı raporları SÖZCÜ’ye anlattı.
Talip Geylan
BIRAKMAK İSTİYORLAR
Geylan, 81 ilde 4 bin 345 öğretmene anket yaptıklarını belirterek “Öğretmenlerimizin yüzde 68.3’ü daha iyi şartlarda iş bulsa öğretmenliği bırakacağını söyledi” dedi. Anketten çıkan sonuçlar şöyle: “Yüzde 13.3’ü ek iş yapıyor. Yüzde 77.8’inin cebinde ay sonunda kuruş kalmıyor. Yüzde 74.5’inin ekonomik zorluktan ailede ilişkileri bozuk. Yüzde 79 değer görmediğini düşünürken, yüzde 68.8’i liyakatsiz kadrolaşmadan şikayetçi.”
ÖĞRETMEN OLMASINLAR
Geylan öğretmenlerin yüzde 39.9’unun, başka bir şansı olsa kesinlikle öğretmenlik seçmeyeceğini belirttiğinin altını çizdi. Devamında “Öğretmenlerin yüzde 70.7’si velilerin fiziki ve psikolojik şiddetine maruz kaldığını söyledi. Yüzde 72’si çocuğunun öğretmen olmasını istemiyor. Yüzde 56.6’sı heyecanını yitirdiğini, yüzde 53.2’si huzursuz, yüzde 44.6’sı umudunu kaybettiğini, yüzde 38.5’i üzgün yaşadığını söyledi. Öğretmenlerimizin yüzde 31.1’i tükenmişlik yaşıyor.”
Öğretmenlerin yüzde 67.7’si saygı görmediğini, yüzde 34’ü mesleğiyle ilgili adalet olmadığına inanıyor. Yüzde 89’u ise mülakata karşı olup, yandaşların kayrıldığını düşünüyor.
Kadem Özbay
Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Mustafa Kemal Atatürk’e, “Başöğretmen” unvanının verilişinin yıl dönümünde AKP iktidarının öğretmenlerin haklarını gasp ettiğini söyledi. Özbay, “Böyle özel bir günde, derin bir burukluk yaşıyoruz. Çünkü bugün öğretmenlik mesleği, Cumhuriyet tarihi boyunca hiç olmadığı kadar itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır” dedi. Öğretmenlerin çalışma koşulları ağırlaştırılıp, kadrolu, sözleşmeli ve ücretli diye ayrıştırıldının da altını çizdi. Özbay, “Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) gibi garabetlerle diplomaları, mesleki emekleri ve kıdemleri hiçe sayıldı. Artık öğretmenler, geçim derdiyle boğuşan, eğitim neferleri haline getirildi. 22 yıllık AKP iktidarında uygulanan eğitim politikaları nedeniyle öğretmenler itibar kaybının yanında ekonomik anlamda da zayıfladı” eleştirisi yaptı.
Levent Kuruoğlu
BORÇ BATAĞINDALAR
Hürriyetçi Eğitim sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, geçinemeyen öğretmenlerin kredi kartına bağımlısı haline getirildiğini söyledi. Kuruoğlu, “Öğretmenlerin 85.6’sı kredi kartı borçlusu. Düşük maaşları nedeniyle öğretmenlerimizin yüzde 90’ı evlenemiyor. Yüzde 78’i aldığı maaş düşüklüğü nedeniyle mesleğe aidiyetini yitirdi. 24 Kasım’da, öğretmenlerimize birere maaş ikramiye verilmesini bekliyoruz.”
Mülakat mağduru olan ve atanamayan 100 kadar öğretmen adayı, MEB önünde yere oturarak eylem yaptı. Polis eylem yapan öğretmen adaylarını bariyerler ile çevirdi. Mülakatta sorulan soruları doğru cevaplayan adaylara düşük puan verildiğini savunan öğretmenler, KPSS sonrası atanabilecek sıradayken mülakat sonucu liste dışı kaldıklarını vurguladılar.Öğretmen adayları İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de giderek dilekçe verdiler ve mülakat sonuçlarına itiraz ettiler.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Öğretmen Atama Programı’na katıldı. 20 bin öğretmen atamasının yapıldığı törendekonuşan Erdoğan, “20 bin öğretmenimiz Anadolu’nun dört bir tarafına ışık saçacaktır” dedi.
Sözcü