Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde personelin sözleşmeli kadroya geçirilmesi için noter huzurunda çekilen kurada bir kişinin aynı fanustan 2 kere isminin okunması 'şaibe' tartışmalarına yol açtı. Kura çekimine katılan birçok işçi de isimlerinin listede olmadığını iddia ederek, belediye yönetimini istifaya çağırdı.
Kamuda görev yapan sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin yasa teklifinin ardından, Ordu Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinde çalışan 186 işçi, belediye bünyesinde sözleşmeli personel yapıldı. 18 Ocak 2023'te kadroya geçirilen personele aynı gün ‘Sözleşmeniz iptal edilmiştir’ mesajı geldi. Mevcut işlerinden istifa ettirilen işçiler haklarını geri almak için Ordu Büyükşehir Belediyesi önünde nöbet tuttular. Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, kadroya alınacakların kura usulüyle belirleneceğini duyurdu. Kadro hakkı kazanan işçiler, kura usulüne itiraz ederek 2 gün boyunca belediye önünde eylem yapsa da kura işlemi gerçekleşti.
BirGün'den Onur Durmuş'un haberine göre, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde işçilerin sözleşmeli kadroya geçirilmesi için belediye binasında yapılan kura çekiminde aynı fanusta 1 kişiye ait 2 ayrı kağıt çıktı. Kura çekiminde usulsüzlük yapıldığını iddia eden personeller, "uygulamanın adaletli olmadığını ve kuranın iptal edilmesi gerektiğini" belirterek Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler ve Genel Sekreter Sait İnan'ı istifaya çağırdı.
20 Ocak 2023’te Ordu Büyükşehir Belediyesi, belediye binasında kura çekimi yapıldı. Kuraya işçilerin katılmasına izin verilmedi. Belediye binasının önüne televizyon kuruldu. İşçiler kurayı bu televizyondan canlı olarak takip etti.
Kuranın noter huzurunda yapılacağını belirten belediye yetkililer, noterleri sözkonusu kuraya çağırsa da 3 noterden kuranın "etik olmadığı" belirtilerek katılım sağlanmadı. Son olarak 5. noter ikna edilerek kuraya getirildi.
Kura sonuçlarının açıklanmasının ardından işçilerden tepki geldi. Birçok belediye personeli torbada bulunan isimlerin arasında kendi isimlerinin yer almadığını iddia etti. Bazı daire müdürleri ve siyasetçilerin, açıklanmayan boş kadrolara hileyle ve sahte sertifikayla akrabalarını yerleştirdikleri ve bu vesileyle yakınlarının kuraya katılmalarını sağladıkları da öne sürüldü. Daha sonra ise kura çekimlerinde bu iddiaları doğrulayan bir durum tespit edildi.
Şehsun A. isimli personelin 2 kez aynı fanustan çıkması kameralara yansıdı. Kura anında noter yetkilisinin aynı ismin iki kere okunmasına müdahale etmediği gözlemlendi. Yapılan incelemede ise belediye personelleri içinde başka bir Şehsun A. isimli kişinin olmadığı ortaya çıktı.
Kurada şaibe olduğunu iddia eden personeller bu görüntülerin ardından Hilmi Güler'i istifaya çağırdı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan ve ismini vermek istemeyen bir yönetici, konuya ilişkin açıklamasında, insan kaynaklarında çalışan bir sekreterin, fotoğrafçı kadrosundan işe sokularak kadroya alındığını söyledi. Yönetici, yine insan kaynaklarına yakın bir personelin de İŞKUR üzerinden SGK girişi bile yapılmadan hızlı bir şekilde kuraya sokularak kadroya alındığını belirtti.
Belediye bünyesinde çalışan başka bir kaynak ise, "Belediye'nin iştiraki olan ORMEG üzerinden basit sertifikalar alınarak mesleki yeterliliği olmayan kişiler kadroya geçirildi. Tekniker olarak çalışmayan personelin kısa sürede alınan sertifikalarla tekniker statüsünde kuraya dahil edildi. Tekniker olan personelin ise eğitimci kadrosuna geçirilerek atanma şansı düşürüldü" dedi.