Home
20 Temmuz 2022 ( 14 izlenme )
Reklamlar

Otomobile erişim süresi evden çok daha hızlı yükseldi

Çip krizinin etkilerinin devam etmesi ve başka tedarik problemleri ile lojistik maliyetinin otomotiv fiyatlarını artırması Türkiye'de ortalama gelire göre erişim zamanını yerli otomobillerde bile 5 senenin üstüne çıkardı.

Sosyal Emniyet Kurumu'na bildirilen bütün sektörleri içine alan günlük kazançlar üzerinden hesaplanan ortalama ücrete göre Türkiye çapında ortalama net aylık Mart 2022 itabiriyle 6 bin 170 lira düzeyinde. Bir sene evvel bu rakam 4 bin 280 lira seviyesindeydi.
Ancak bildirilen ortalama aylık gelirdeki artış, yüksek enflasyon karşısında otomobil satın alma gücünü yükseltmeye yetmedi.

Sadece Türkiye'de imal edilen yerli otomobil fiyatları temel alındığında bile aylık gelire göre otomobile erişim zamanı 5 senenin üstüne çıkmış durumda. Bu vakit bir sene evvel mayıs ayında 3 sene ve biraz altında seyrediyordu.

Geçen sene mayıs ayı itibariyle fiyatı 168 bin lira olan Fiat Egea Benzinli Manuel model amacıyla 4.280 TL ortalama aylık gelire göre 39 ay olan erişim zamanı, bu sene 380 bin TL'ye ulaşan fiyat öneme alındığında aylık gelir 6.170 TL'ye çıkmasına rağmen 62 aya uzamış durumda.

Aynı şekilde geride bıraktığımız sene fiyatı 188 bin TL olan Yeni Clio 90 BG Otomotik Vites modele erişim 44 ay iken bu sene vakit 5 senenin da 9 ay üstüne çıkarak 69 aya çıktı.
Konutta vakit artışı sınırlı kaldı
Konuta erişimde ise tablo biraz daha farklı. Konut fiyatları da süratli yükselmesine rağmen otomobilin arkasında kaldığı amacıyla erişim zamanındaki artış aynı ölçüde dramatik biçimde artmadı.

Endeksa.com verisine göre geride bıraktığımız sene Türkiye çapında ortalama konut fiyatı 760 bin lirayken bu sene 1 milyon 114 bin TL'ye yükseldi. Ortalama konut fiyatı geride bıraktığımız senenin 1,4 katına ulaştı.

Bu artışa rağmen ortalama aylıktaki artış da öneme alındığında geride bıraktığımız sene ortalama konut edinme zamanı 177 ay iken, bu sene çoğalan fiyata göre erişim zamanı 180 aya yükselmiş durumda.

"Yüzde 8590 arttı"
Konuya dair Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde tespit edilen Gülan Group Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, metal fiyatları ve lojistik maliyetleriyle vasıta bedelinin yüzde 8590 arttığını, kurun otomobil fiyatlamalarında yüzde 70'ten çok etkili olduğunu belirtti. Fiyatların çok süratli yükseldiğini dile getiren Gülan, 2023 senesi sonuna kadar tedarik zincirinde düzelme beklenmediğini de sözlerine ekledi.
"350 binin altında vasıta yok"
Konuya dair konuşan Odak Oto Satış ve Pazarlama Müdürü Emrah Ünlü de satışları yüzde 60'nın yatırım hedefli olduğunu belirterek, "Halen 350 bin liranın altında sıfır otomobil bulma talihi yok" dedi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Damat, ‘kriz sevdalılarını hüsrana uğrattık’ dedi… Dolar ve altın fiyatları yükselişine devam etti! Mansur Yavaş'tan, Yargıtay'ın Kaftancıoğlu kararına tepki: "Vicdanlarda hukukla değil siyasetle yer etti" Atanan başkanın borç batağına soktuğu belediyede alacaklılar kapıya dayandı! İş Bankası çalışanlarına müthiş zam verdi! Çalışanlarda bayram havası