Sosyal medya hesaplarından bazı CHP’lilerin bir ofiste bavuldan balyalarla para çıkarıp saydığı iddia edilen bir video yayınlandı. Görüntülere ilişkin sosyal medyadan birçok iddia ortaya atılırken, CHP “Söz konusu görüntüler şu an Sarıyer ilçesi sınırlarındaki CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının 2019 yılında satın alınmasıyla ilgilidir” açıklamasını yaptı. Bir tutanak yayınlayan CHP “Açıklamada sunulan evrak da bunun kanıtıdır. Evrakın düzenleme tarihi 9 Aralık 2019’dur. Güvenlik kamerası görüntüleri, her ne kadar 10 Aralık 2019’u gösterse de gerçek tarih evraktan da anlaşılacağı üzere 9 Aralık 2019’dur” ifadelerini kullandı.
CHP’nin açıklaması sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görüntülerle ilgili resen soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada “Bazı sosyal medya hesaplarında ‘Fatih Keleş’in CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda para destelerini sayarken çekilen görüntüleri ortaya çıktı’ şeklindeki paylaşım ile birlikte paylaşılan ve içeriğinde bir çantadan çıkarılan para destelerinin sayıldığı video görüntüleri ile ilgili olarak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, suç ve suç unsuru bulunup bulunmadığının tespiti açısından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından resen soruşturma başlatılmıştır” denildi.
Bu arada sosyal medyada görüntülere ilişkin yayılan dört yalan dikkat çekti. TELE1 konuyla ilgili bu yalanlar ile gerçekleri derledi.
Sosyal medya yayılan videoda tarih kısmının olmaması dikkat çekiyor. Görüntüler birçok sosyal medya hesabında yeniymiş gibi servis edildi. Ancak CHP’nin dün kamera görüntülerinden yayınladığı ekran kaydında tarihin 10 Aralık 2019 olduğu görülüyor.
Görüntüler bazı sosyal medya hesaplarında da CHP kurultayıyla ilişkilendirildi. Hatta Beyaz TV’de AKP Ankara Milletvekili Osman Gökçek videoyu “Kemal Kılıçdaroğlu kurultayı hakkıyla kaybetmemiş” diye yorumladı. Ancak CHP kurultayı 45 Kasım 2023 tarihlerinde yapıldı. Para sayma görüntüleriyse kurultaydan 4 yıl öncesine yani 2019 yılına ait.
Sosyal medya yayılan bir diğer yalansa para sayma görüntülerinin CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda çekildiğiydi. Bu iddia da CHP’nin açıklamasıyla yalanlandı.
CHP konuya dair “Güvenlik kameraları görüntülerinin kayda alındığı yer CHP İstanbul İl Başkanlığı binası değil, mal sahibinin avukatı Gökhan Taşkapan’ın avukatlık ofisidir. Bu görüntülerin söz konusu avukatın bilgisi dahilinde sızdırıldığı alenidir. Görüntüler kişilik haklarına saldırı niteliğindedir. Ayrıca kişisel verilerin korunmasına muhalefet edilmiştir” denildi.
CHP’nin yayınlandığı tutanakta avukat Gökhan Taşkapan’ın “Ofisimde teslim tesellüm yapılmıştır” yazdığı görülüyor.
Sosyal medyada görüntülerle ilgili yayılan son yalansa paraların İBB’den aktarıldığıydı. Ancak İBB gibi resmi kurumlar hem bakanlık hem de Sayıştay denetlemesinden geçiyor. Bu da bu iddianın doğru olmayacağını gösteriyor.
CHP görüntülerin İstanbul İl Başkanlığı binasının satın alınmasıyla ilgili olduğunu açıklamıştı. Aynı CHP 2019 yılında bina için ‘Bir Tuğlada Sen Koy’ isminde bir bağış kampanyası düzenlemişti. CHP dün yaptığı açıklamayla da paranın bu bağıştan ödendiğini belirtti.
Özelikle muhalif medyayı radarına alan, AKP’liler ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yapılan ‘yanıltıcı’ haberler söz konusu olduğunda saniyeler içinde yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını paylaşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada yayılan bu ‘para sayma’ yalanlarını görmedi.
Tele1