Home
30 Temmuz 2022 ( 27 izlenme )
Reklamlar

Patara'nın kumları çalanlara satıldı!


Patara’dan geçen yıl 2 bin 186 kamyon çalınan kuma ilişkin dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Piyasa değeri 11 milyon TL'yi bulan çalıntı kum, adrese teslim ihale ile satıldı. Satın alan kişiler de kumu çalan kişiler oldu.


Patara Antik Kenti’nin yükseldiği, nesli tehlike altındaki caretta carettaların üreme alanı olan, endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan, Özel Çevre Koruma Kanunu ile korunan Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara’dan geçen yıl 2 bin 186 kamyon kum çalındı. Bölgenin alüvyonlu toprağı ile harmanlanıp seralarda kullanılan bu özel kumun kamyonu 5 bin TL’ye satılıyor.

Kumlara adrese teslim ihale

Çalınan kumun piyasa değeri ise 11 milyon TL’yi buluyordu. AKP’li bazı ilçe başkanları ve meclis üyelerinin dahil olduğu kum hırsızlığı ile ilgili açılan dava sürerken geçen hafta bu kumlar adrese teslim ihale ile satıldı.

Kum hırsızlığıyla suçlandı, ihaleyle aldı

Cumhuriyet'ten Tuncay Mollaveisoğlu'nun haberine göre; Kaş Orman İşletme Müdürlüğü, kum hırsızlığı ile suçlanan Faybahar şirketinin sahibi Mustafa Bahar’ın damadına 400 kamyon kumu, kamyonu 320 TL’den sattı. El konulan kumların yasalara göre satışı mümkün değil. Bu satışı gizlemek için faturaya kum yerine “humuslu toprak” yazıldı. Peki el konulan ve geride kalan 1786 kamyon kuma ne oldu?

'Çalan kişilere satılan kumla ilgili suç duyurusunda bulunduk'

Bölgede inceleme yapan TarımOrmanİş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş ise durumu, “Geride kalan kumlar kayıt dışı olarak el altından bu firmaya verildi” özetledi ve ekledi:

“Özel Çevre Koruma statüsündeki bölgede bırakın kamyonlarca kum çalmayı, bir dal bile alamazsınız. Çünkü yasalar çok açık, el konulan kumlar yargı süreci devam ederken satılamaz. Kumlar çalındığı yere geri dökülmelidir. Ekosisteme büyük zarar verilmesinin yanısıra yapılan vurgun çok büyük… Kaş orman işletme müdürü ve Kalkan orman işletme şefi sorumludur. Tarım ve Orman Bakanımıza sesleniyorum. Lütfen bu hırsızlığa, buradaki şebekeye el atın. Biz çalan kişilere satılan kumla ilgili suç duyurusunda bulunduk."

'Tarihimizde humuslu toprak diye satış yok'

Tarım Ormanİş Sendikası’nın Patara kumulları ile ilgili hazırladığı bilim kurulu raporunda kum hırsızlığının tespit edilenin çok üzerinde olduğuna vurgu yapılıyor. Durmuş, “Satılan kumu faturada ‘humuslu toprak’ olarak göstermeleri de büyük bir skandal. Ormancılık tarihimizde ‘humuslu toprak’ diye bir satış yoktur. Orman idaresi yetkilileri, Kaş Belediye Başkanlığı, AKP iktidarına yaslanarak vurgunu gizlemeye çalışıyor. AKP Antalya Milletvekili İbrahim Aydın bölgede bu şebekenin korumacılığına soyundu” diyor.

Kum hırsızı şirketin ortakları AKP'liler

AKP ile birlikte bölgede artan kum hırsızlığı ekosistemde geri dönüşü olmayan hasara neden oldu. Geçen yıl Orman Muhafaza Memuru Umut Utku’nun mücadelesi sonucu el konulan 2 bin 186 kamyon kumu çalan şirketin ortakları arasında AKP Kaş İlçe Başkan Yardımcısı Osman Deniz Karataç var. Aynı davada AKP’li meclis üyeleri Tevfik Taner ve Nihat Uçar ile Kalkan Orman İşletme Şefi Aydın Ersoy da yargılanıyor.

Hırsızlığı ortaya çıkaranı işten attılar

Kum hırsızlığını tespit eden Utku’yu, AKP’nin devlet gücünü kullanan şebeke memuriyetten attırmış, sendikanın ve kamuoyunun büyük tepkisi ve hukuk mücadelesi sonucu genç memur görevine geri dönebilmişti.

Atatürk'ün talimatıyla korunuyordu

Patara kumunun rüzgâr erozyonu ile yok olmaması ve iç kısımdaki tarım alanlarına da zarar vermemesi için 1930’lu yıllarda ulu önder Atatürk talimat vermiş, kumul hareketini önlemek için getirilen özel bitkilerle perdeleme yapılmış, arkalarına okaliptüs ve Kıbrıs akasyaları dikilerek bölgedeki ekosistem günümüze kadar yaşatılmıştı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ataman: "Erdoğan’ın arabasına mı yoksa Kılıçdaroğlu’nun arabasına mı bineceksiniz?" AFAD'ın yatırımları beton ve binaya gidiyor Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Koronavirüste beklediğimiz düşüşü yakalayamadık Beyrut Limanı’nda patlamayan geminin kaptanı konuştu! Şoke eden sözler...