Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Koca, şu ifadeleri kullandı:
* Bugün 29 yeni tanı kondu.
* Yeni tanı konanlarla birlikte toplam hasta sayımız 47 oldu.
* Son 29 vakanın tamamı doğrudan veya dolaylı olarak ABD, Ortadoğu ve Avrupa temaslıdır, 3'ü Umreden döndü.
* Yurt dışı teması risk olmaya devam edecek.
* Tedbirleri sıkı uygulayalım.
VAKA SAYILARININ ARTIŞ SIRALAMASI
Türkiye’de 11 Mart’ta 1 vaka, 13 Mart’ta 5 vaka, 14 Mart’ta 6 vaka, 15 Mart’ta 18 vaka ve 16 Mart’ta 47 vaka tespit edildi.
“POZİTİF ÇIKAN YENİ VAKALARIMIZ VAR” DEMİŞTİ
Sağlık Bakanı Koca, yaptığı açıklamada yeni pozitif vakaların tespit edildiğini açıklamıştı.
“Bugünler böyle sürüp gitmeyecek” diyen Bakan Koca, “Çok geçmeden normal hayatlarımıza dönmüş olacağız” ifadelerini kullanmıştı.
YURT DIŞI DÖNÜŞLERİ İÇİN 14 GÜN KURALI
Sağlık Bakanı Koca, Corona virüsü salgını için alınan tedbirler kapsamında, yurt dışı dönüşleri için 14 gün kuralını açıklamıştı.
Bakan Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı kural şu şekilde:
* Yurt dışından son 14 gün içinde dönenler, buradaki ilk 14 günlerini evlerinde geçirmelidir.
* Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır.
* Mümkün olan en az kişiyle temas kurulmalıdır.
* Yaşlı ve kronik hastalarla temas kurulmamalıdır.
* Eller normal sabunla sık sık yıkanmalıdır.
* Evden çıkılacaksa mutlaka maske takılmalıdır.
* Soğuk algınlığı belirtisinde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
* Rapor almak gerekiyorsa sağlık kuruluşları yetkilidir.
‘TESPİT EDİLEN HER VAKA TOPLUM İÇİN RİSK OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı bir başka açıklamada ise; “Tespit edilen her yeni tanı üzücü fakat sizin için güvencedir. Salgınlarda olaylar panikle kontrolden çıkar. Tedbir ve panik, birbirinin zıttıdır. Tedbirleri sıkı tutalım. Virüsle temas ihtimalini sıfırlayalım. Tespit edilen her vaka, toplum için risk olmaktan çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
DSÖ PANDEMİ İLAN ETMİŞTİ
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’deki genel merkezde Corona virüsü (Covid19) gündemiyle basın toplantısı gerçekleştirmişti.
Çin dışında vaka sayının 13 kat arttığını ifade eden Ghebreyesus, Corona virüsü için, kıta ve tüm dünya gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen “Pandemi” olarak nitelendirme kararını aldıklarını açıklamıştı.
Ghebreyesus, örgüt olarak salgını 24 saat boyunca izlendiğini dile getirerek, “Hem virüsün yayılma ve şiddetinden hem de virüse karşı yeterince harekete geçilmemesinden derin endişe duyuyoruz. Bundan dolayı Covid19’un bir pandemi olarak nitelendirilmesi değerlendirmesini yaptık” şeklinde konuşmuştu.
PANDEMİ NEDİR?
Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.
CORONA VİRÜSÜ NEDİR?
Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları Corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.
CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı Corona virüsleri olduğu biliniyor.
CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?
Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor. Çinli bir virolog, virüsün kaynağının muhtemelen yarasalar olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı.
CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ
Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.
Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/sondakikasaglikbakanikoca29yenitanikondu5682826/