Sağlık Bakanlığı'nın kaskosuz ambulanslarını kullanan personel ve o araçlarda hizmet veren sağlık çalışanları can güvenliği tedirginliğinin üzerine bir de maddi kaygılar ile hastalara hizmet vermeye çalışırken Sağlık Bakanlığı'na bağlı Acil Hizmetler Genel Müdürlüğü, il sağlık müdürlükleri aracılığıyla ambulans kullananlara “Araçlar kaskosuz, daha dikkatli olun” diyerek sözlü uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.
"Sağlık Bakanlığına bağlı yaklaşık 6400 ambulans 34 bine yakında 112 sağlık çalışanı var. Şoförler, hemşireler ve doktorlar kaskosu ve sigortası olmayan araçlarla hastalara hizmet veriyor" diyerek durumu özetleyen 112 ambulans çalışanı sözlerine şöyle devam etti:
halktv.com.tr'den Hava Asal'ın haberine göre, Yılbaşından bu yana 112 ambulanslarının kaskosu yapılmadı. Kaza durumunda masrafların sürücülere rücu etmesi yoluna gidiliyor. Sağlık Bakanlığı'ndan bu durum ile ilgili bir açıklama yapılmıyor ama son zamlarla birlikte sigorta ve kasko fiyatları çok arttı. Bakanlık'ta ödeme olmadığı için kaskolar yapılmıyor. 12 yıldır bu sektörde çalışıyorum ilk kez böyle bir durumla karşı karşıyayız. Ambulans sürücüleri de sağlık çalışanıdır. Hastaya gittiğimizde tüm çalışanlara müdahaleler oluyor. Bu durum bizi zaten psikolojik olarak etkilerken üstüne trafiğe kaskosuz ve sigortasız çıkıyoruz. Can taşıyoruz. Kaza durumunda maddi yük bizlerin omuzlarına yıkılıyor. Kaskolar ve sigortalar her sene Sağlık Bakanlığı üzerinden yapılıyordu şu an Sağlık Bakanlığı'na bağlı ambulanslar trafiğe kaskosuz çıkıyor.
Hüsnü Yıldırım
"Sağlık Bakanlığı'nda bazı ödeme kalemleri vardır. Ambulanslar için yapılan kasko bedelleri de bu ödeme kalemlerinden karşılanıyor. Ambulansların bakım ve onarım giderleri de bu kalemden düşürülüyor" diyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım "Büyük bir ihtimalle yıl sonu geldiğinde bu kalemde para kalmamıştır. Para olmadığı içinde kaskolar yapılmıyor. Yeni yılla birlikte de zaten 2022 ödeneklerinin gelmesi mart ayını buluyor. Bu nedenlerle de şu an araçlarımız kaskosuz hizmet veriyor" dedi.
Hüsnü Yıldırım sağlıkta yaşanan durumu şöyle ifade etti:
Geçenlerde bir arkadaşımızın kaza yaptığı haberi geldi. Maddi hasarlı kazada arkadaşımıza 30 bin liralık masrafın rücu edildiği belirtildi. Kasko yapılana kadar ambulansları kullanan arkadaşlardan dikkatli olup kazaya sebebiyet vermemeleri isteniyor.
Şu anda devlet suç işliyor. Sağlık Bakanlığı, Acil Sağlık Hizmetleri Müdürlükleri suç işliyor. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na göre çalışanların kaskosuz araçlarla hizmet vermesi yasal değil. 112 ambulansında çalışan tüm arkadaşlarımız şu anda canları ile boğuşuyorlar. Bu konuda çok ciddi sorunlar var. Bu durum çalışanların işe sahiplenme motivasyonunu düşürüyor. Arkadaşlarımız kendilerini değersiz hissediyor. Sağlıkta şiddet baskısının üzerine bir de işimizi aksatmama baskısı var. Tüm bunların üstüne olası bir kazada maddi yükünde üzerimize yüklenecek olması hayatımızın adeta kabusa dönmesine neden oluyor. Üstelik araçların bakım ve onarımları da düzenli yapılmıyor.
Ahmet Doğruyol
'Kasko ihalesini kazanan firma teminatını yakarak ihaleden çekildi'
Kendilerine gelen bilgilere göre “112 ambulanslarının yıllık kasko ihalesini kazanan firmanın sözleşme imzalamaya gelmediği için ihalenin iptal edildiğini” açıklayan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol yaşanan skandalı böyle ifade etti:
1 Ocak tarihinden itibaren yenilenmesi gereken 112 ambulanslarımızın kaskosu yapılamadı. Bize gelen duyuma göre daha önceden Sağlık Bakanlığı'nca kasko ihalesi yapılmış. Bir firma yapılan kasko ihalesini kazanmış ama ihalenin kesinleşmesi için imzaya gelmesi gereken şirket imzaya gelmemiş. Böylece ihaleyi kazanan firma ihaleye girerken yatırdığı teminatı yakmayı göze alarak ihaleden çekilmiş. Fiili olarak iptal edilen ihale için Sağlık Bakanlığı yeniden kasko ihalesi için çalışmalara başlamış. Ancak eski ihalenin süresi 1 Ocak 2022 tarihinde bittiği için yeni ihale yapılacak. Yeni ihalede yürürlüğe girene kadar geçen süre arası maalesef 112 ambulanslarımız kaskosuz. Ayrıca ambulansların tamir ve bakımlarıyla ilgili de sıkıntılar mevcut.
Ambulans şoförlerine ambulansta görevli olan doktor hemşire ve teknikerlere kaza yapmamaları yönünde yapılan uyarılardan dolayı yoğun bir psikolojik baskı var. İçinden çıkılmaz bir durumla karşı karşıyayız. Şoförler taşıdıkları canımı düşünsün kesesini mi? Bakanlığın bu ihaleleri yaparken arada boşluk bırakmayacak şekilde hareket etmesi gerekir. 112 çalışanları bizim çalışma arkadaşlarımız. 112 ambulanslarından hizmet alanlarda bizim vatandaşlarımız. İstiyoruz ki, hiç bir vatandaşımız zarar görmesin. Bu tür boşlukların olmaması için ihale süreleri daha geniş zaman dilimlerine yayılmasında fayda var.