Home
11 Aralık 2023 ( 23 izlenme )
Reklamlar

Samandağ'da 'rezerv alan' uygulaması: Sağlam raporu aldığı evine el konuldu


Hatay Samandağ'da kendisine gelen kısa mesaj ile taşınmazına el konulduğunu öğrenen şahıs sosyal medyadan yaşadıklarını anlatarak, "Bir gün bir mesajla evine ve dükkanına el konduğunu öğren.. Rezerv alan budur" açıklamasında bulundu.



Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 9 Kasım’da yürürlüğe girmesinin ardından bir uygulama da Hatay'ın Samandağ ilçesinde yapıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Timur Ranjous isimli kullanıcı, sağlam raporu aldığı evi ve dükkanına el konulduğunu bir kısa mesaj ile öğrendiğini açıkladı.

Ranjous kendisine gelen kısa mesajın ekran görüntüsünü de eklediği paylaşımında, adına kayıtlı taşınmazın Hazine'ye devir işlemi yapıldığı bilgisi yer aldı.

Ranjous'un paylaşımı şöyle:

"Eviniz depremde yıkılmadı diye seviniyorsunuz, sonra bu SMS geliyor. Yıllar boyu yurtdışında, tarlada, bahçede, atölyede çalış, başını sokacağın bir ev sahibi ol, depremden sonra sağlam raporu al ve bir gün bir mesajla evine ve dükkanına el konduğunu öğren.. Rezerv alan budur"

"Adınıza kayıtlı taşınmaz üzerinde Samandağ Tapu Müdürlüğü'nde .... sıra no ile 6306 Sayılı Kanunun 6/A Maddesi Uyarınca Hazineye Devir İşlemi işlemi yapılmaktadır."

Mülkiyet hakkı tartışmalarına neden olan ve kamuoyunda ‘afet yasası’ olarak bilinen 6306 sayılı kanunun 9 Kasım’da yürürlüğe girmesinin ardından, meslek ve demokratik kitle örgütleri tepki göstermişti. Yasada yapılan değişikliklerle birlikte mümkün olan en kısa sürede “riskli” bölgelerin dönüştürülmesinin önünün açıldığı belirtiliyordu. Ancak bahse konu yasa, uzmanlar tarafından mülksüzleştirme aracı olarak kullanılacağı eleştirilerine neden olmuştu.

'Afet yasası’ olarak bilinen 6306 sayılı kanunun ilk rezerv yapı alanı ilanı Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık büyüklüğe sahip alanda yapılmıştı. Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ecevit Alkan, 50 bin insanın mülksüzleştirme ile karşı karşıya kaldığını belirterek, dava açmaya hazırlandıklarını ifade etmişti.

6306 SAYILI AFET YASASI’NDA NE DEĞİŞTİ?

Daha önceden yerleşim olmayan yerler rezerv alan olabiliyorken, yasa değişikliğiyle birlikte kentteki her yer rezerv yapı alanı ilan edilebiliyor.

Yasadaki değişiklik kapsamında önceden kentsel dönüşüm kapsamında ipotek edilen mülk, artık Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın eline geçiyor.

Kentsel dönüşüm sonrasında maliyet farkını karşılayıp ücretini ödeyenler mülkiyetini geri alabiliyor.

Üçte iki çoğunluk yerine salt çoğunluk, yani çoğunluğun kentsel dönüşüm talep etmesiyle ilgili konut için işlemler başlayabiliyor.

Edevlet üzerinden tebligat yapılabiliyor.

Uygulama projesi olmayan yerler de ihale edilebiliyor.

KRT

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yeşil Ordu karardı! Fındık bahçeleri maden projelerine heba ediliyor Batan gemide 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı Çocuğun 'rızam vardı' beyanı ile istismar sanığını akladılar! Türkiye İşsizlik Oranları Açıklandı