Özelleştirilen şeker fabrikalarını alan bazı şirketlerden taahhüt ettiği şekeri üretemeyenler çiftçilere, “Az pancar ürettim, kotamı dolduramadım” yazılı dilekçeler verdirerek devlete ödeyecekleri tazminattan kurtulmaya çalışıyor
Şeker fabrikalarının özelleştirme kararının ardından yaşanan mağduriyetlere bir yenisi daha eklendi. Bazı şirketler, devlete tazminat ödememek için çiftçileri baskı altına alarak Türk Şeker’e gerçek bilgiler içermeyen dilekçeler yazdırmaya çalışıyor.
Kıymetli arazileri ile birlikte depolarındaki şekerden, ekipmanlarından daha düşük değerlere özelleştirilen şeker fabrikalarında şimdi de üretim sürecine ilişkin yeni iddialar ortaya atılıyor. Şirketler, çiftçilerin tarlasındaki pancarını sökmesi için verilmesi gereken avansın tamamını ödemediği için pancarlar tarlada kaldı. Binlerce ton pancarı sökemeyen çiftçi bir gelir elde edemezken fabrikaların aldığı pancar miktarı ve buna bağlı olarak da şeker üretiminde büyük düşüş yaşandı.
Fabrikanın devir sürecinde devlete belirli miktarda şeker üretim sözü veren firmalardan bazılarının çiftçilerin ürünlerini alamadığı için taahhüdünü yerine getiremediği ve ödemesi gereken tazminattan kurtulmak için de çiftçilere baskıyla dilekçe yazdırdığı iddia edildi.
Nisan ayında ektiği 800 ton pancarını, firmanın avansını eksik yatırması nedeniyle teslim edemediğini ifade eden çiftçi Ali İhsan Yılmaz, “Kotamızı dolduracak ekimi yapmış olmamıza rağmen, şirket yetkilileri bizden, ‘kotamızı dolduramadık destek istiyoruz’ şeklinde dilekçe yazmamızı istedi” dedi.
Firmanın devlete taahhüdünü karşılayamadığı için ceza ödemek zorunda olduğunu bildiren Yılmaz, “Bize ödemeleri gereken avansın çok altında bir tutarı hesaplarımıza yatırdılar. O paranın karşılığını almak için pancarları sökmemizi istediler. Avansın tamamını almadan sökemeyeceğimizi söylediğimizde, ‘bizi ilgilendirmez’ dediler. Biz kotamızı dolduramadığımız için firma da taahhüdünü yerine getiremedi” diye konuştu.
Şirketin tazminat ödemekten kurtulmak için çiftçileri kullandığını kaydeden Yılmaz, “Dilekçeler ile zararı bizim üzerimize atarak tazminattan kurtulmak istiyorlar. Çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğu, kotalarını doldurmalarına rağmen sökümü yapamadıkları için mecburen bu dilekçeleri yazıyor. Olan yine bize oldu” diye konuştu.
https://www.birgun.net/haberdetay/sekerdeoyunbitmiyorihaleciftciyekaldi.html