Home
12 Mart 2023 ( 7 izlenme )
Reklamlar

Şifa Saçan Yeşillik; Tere

Şifa Saçan Yeşillik Tere

Salatalarda sıklıkla kullandığımız terenin insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Özellikle karaciğeri temizleyen bu mucize ot, turpgiller ailesine aittir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde tere, sigara bırakan kişilerin, sigaranın neden olduğu deformasyonu azaltmada da birebir etkilidir. Güçlü bir toksin atıcı olan terenin çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır.

Anavatanı Asya olan tere, turp ailesine aittir. Yağ yakımını hızlandırarak vücudun yağ tutmasını engellediği bilinmektedir. Bu yüzden tüketimi geniş bir bölgeye yayılır. İçinde bolca vitamin ve mineral olan terenin yabani olanına ıspatan denir. Ülkemizde bala yemekleri, cacık ve dolma da kullanılır. İlk keşfedildiği zamanlarda ise alternatif tıpta kullanılmıştır. Ödem atmada etkili olduğu fark edilen terenin güçlü bir söktürücü olmasından dolayı hamilelerin kullanması yasaklanmıştır. Günümüzde sigarayı bıraktırma kampanyalarında tüketilmesi tavsiye edilir. Nahoş bir kokusu olan terenin tadı acımtıraktır. Bu yüzden tek başına tüketilmesi yerine limon ve tuz ile ya da herhangi bir yiyeceğe karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilir. Tere otu kurutulup çayı da yapılmaktadır. Yüksek miktarda protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, potasyum, kalsiyum ve demir içerdiği bilinmektedir.

İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN TERE OTU İLE İLGİLİ TAVSİYELER

Çok güçlü bir balgam söktürücü olduğunu söyleyen Saraçoğlu iki ayda bir beş gün üst üste bir bağın bütününün tüketilmesini tavsiye etmektedir. Soğuk suda iyice yıkatılan terenin köklerine yakın yerden kesilmesi daha uygun olur. Çünkü terenin yapraklarında olduğu kadar saplarında da vitamin bulunmaktadır. Ayrıca Saraçoğlu, taze tüketilmesinin daha sağlıklı olduğuna aksi halde sararmaya yüz tutmuş olan terenin, nanenin ve diğer yeşilliklerin bakteri ürettiğinden toksinlenmeye neden olduğunu vurguluyor. İlk beş gün üzerine limon sıkılarak düzenli tüketildiğinde akciğerde biriken tüm enfeksiyonu atar. Tüketildiğinde idrarda yanma olduğunu ancak bu yanmanın herhangi bir zararının olmadığını belirtiyor.

TERENİN FAYDALARI NELERDİR?

Yetersiz beslenmeden dolayı günümüzde sıkça görülen kansızlık problemini giderir.

Enfeksiyon kaynaklı oluşan akciğer hastalıklarını önler. Bunun yanı sıra sigaradanın tahrip ettiği akciğeri yeniler.

Vücuttaki toksinleri tek seferde atacak kadar güçlü antioksidan içerir.

İdrar söktürücü özelliği sayesinde mesane ve böbreklerde taş, kum gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçer.

Stres, yorgunluk, uykusuzluk gibi sebeplerle gerilen sinir hücrelerini sakinleştirerek sinir sisteminin yıpranmasını önler. Beynin konsantre gücünü artırır.

Bağışıklık sistemini yenileyerek hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturur.

Tere kaynatılıp banyo esnasında durulamada bol su ile yıkandığında saç dökülmesini ve deri dökülmesini önler. Saç köklerini güçlendirerek daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.

 Karaciğer vücudumuzun en önemli organıdır. Yaşanan herhangi bir rahatsızlık diğer tüm organları ve cildi etkiler. Tere de  karaciğerin fonksiyonlarını artırarak toksinleri atmasını sağlar.

B vitamini kompleksi bakımından zengin olan tere metabolizmayı düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak florasını dengeler.

Tere çiğ olarak ezilip cilde sürüldüğünde cilt yüzeyindeki kızarıklıkları yatıştırır. Varsa yaraları iyileştirir.

Solunum şikayeti olanlar için 5 bardak suya 10 tane iyi yıkanmış tere ekleyip 3 dakika boyunca kaynatılır. Dinlenmeye bırakıldıktan sonra süzerek aç karna tüketilir. Bu uygulama beş gün boyunca tekrar edilmelidir. Tere kürü solunum, böbrek, sigara bırakma gibi bir sürü hastalık için kullanılabilir.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEYEN TERE NASIL TÜKETİLİR?

Sağlığınıza olan faydalarıyla bilinen tereyi limon ve zeytin yağıyla harmanlayıp lezzetli ve sağlıklı bir diyet salata elde edebilirsiniz. Başlı başına salata olarak tüketebileceği gibi farklı yeşillikler ve sebzeler eklenerek de zengin bir salata yapılabilir. Terenin sofralarda kullanımı yalnızca salata ile sınırlı değil. Akdeniz ülkelerinin vazgeçilmez soslarının içine eklenip makarnaya konularak tüketilmesi de oldukça yaygındır. Bazı yörelerde çorba ve meyve sularına da ilave edildiği bilinmektedir. Uzmanlar tere otunun kesinlikle pişirilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Sosların içine eklenirken taze olmasına dikkat edilmesi gerektiği önemle belirtiliyor.

FAYDALARINDAN SÜREKLİ BAHSEDİLEN TERENİN ZARARLARI DA VAR MI?

İçeriğinde keskin maddeler bulunan tere, mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Özellikle ülser hastalarının sıklıkla tüketmesi önerilmez. Aşırı tüketildiğinde gaz problemine sebep olabilir. Çok fazla tüketilmesi bağırsak florasını hasara uğratacağından sindirim sorunları yaratabilir. Aşırı tüketildiğinde tiroid bezlerinin büyümesine yol açma tehlikesi bulunmaktadır. Bazı uzmanlar hamilelik ve emzirme döneminde çok fazla tüketilmesini önermemektedir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

2023 memur ve emekli maaş zam oranı belli oldu GEZİCİ Araştırma Merkezi Başkanı'ndan flaş seçim açıklaması! Müşavir olmak için tarzanca yetecek! Millete tasarruf kendilerine lüks! Meclis kesenin ağzını açtı!