Şifa Saçan Yeşillik Tere
Salatalarda
sıklıkla kullandığımız terenin insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Özellikle karaciğeri
temizleyen bu mucize ot, turpgiller ailesine aittir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde
tere, sigara bırakan kişilerin, sigaranın neden olduğu deformasyonu azaltmada
da birebir etkilidir. Güçlü bir toksin atıcı olan terenin çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır.
Anavatanı Asya olan tere, turp ailesine aittir. Yağ yakımını hızlandırarak vücudun yağ tutmasını engellediği bilinmektedir. Bu yüzden tüketimi geniş bir bölgeye yayılır. İçinde bolca vitamin ve
mineral olan terenin yabani olanına ıspatan denir. Ülkemizde bala yemekleri,
cacık ve dolma da kullanılır. İlk keşfedildiği zamanlarda ise alternatif tıpta
kullanılmıştır. Ödem atmada etkili olduğu fark edilen terenin güçlü bir
söktürücü olmasından dolayı hamilelerin kullanması yasaklanmıştır. Günümüzde
sigarayı bıraktırma kampanyalarında tüketilmesi tavsiye edilir. Nahoş bir
kokusu olan terenin tadı acımtıraktır. Bu yüzden tek başına tüketilmesi yerine limon ve tuz ile ya da herhangi bir yiyeceğe
karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilir. Tere otu kurutulup çayı da yapılmaktadır. Yüksek miktarda protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, potasyum,
kalsiyum ve demir içerdiği bilinmektedir.
İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN TERE OTU İLE İLGİLİ
TAVSİYELER
Çok güçlü bir balgam söktürücü olduğunu
söyleyen Saraçoğlu iki ayda bir beş gün üst üste bir bağın bütününün
tüketilmesini tavsiye etmektedir. Soğuk suda iyice yıkatılan
terenin köklerine yakın yerden kesilmesi daha uygun olur. Çünkü terenin
yapraklarında olduğu kadar saplarında da vitamin bulunmaktadır. Ayrıca Saraçoğlu,
taze tüketilmesinin daha sağlıklı olduğuna aksi halde sararmaya yüz tutmuş olan
terenin, nanenin ve diğer yeşilliklerin bakteri ürettiğinden toksinlenmeye
neden olduğunu vurguluyor. İlk beş gün üzerine limon sıkılarak düzenli
tüketildiğinde akciğerde biriken tüm enfeksiyonu atar. Tüketildiğinde idrarda
yanma olduğunu ancak bu yanmanın herhangi bir zararının olmadığını belirtiyor.
TERENİN FAYDALARI NELERDİR?
Yetersiz
beslenmeden dolayı günümüzde sıkça görülen kansızlık problemini giderir.
Enfeksiyon kaynaklı oluşan akciğer hastalıklarını
önler. Bunun yanı sıra sigaradanın tahrip ettiği akciğeri yeniler.
Vücuttaki toksinleri tek seferde atacak kadar
güçlü antioksidan içerir.
İdrar söktürücü özelliği sayesinde mesane ve
böbreklerde taş, kum gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçer.
Stres, yorgunluk,
uykusuzluk gibi sebeplerle gerilen sinir hücrelerini sakinleştirerek sinir sisteminin yıpranmasını önler. Beynin konsantre gücünü artırır.
Bağışıklık sistemini yenileyerek hastalıklara
karşı koruma kalkanı oluşturur.
Tere kaynatılıp banyo esnasında durulamada bol su ile yıkandığında saç dökülmesini ve deri dökülmesini önler. Saç
köklerini güçlendirerek daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.
Karaciğer
vücudumuzun en önemli organıdır. Yaşanan herhangi bir rahatsızlık diğer tüm
organları ve cildi etkiler. Tere de karaciğerin fonksiyonlarını artırarak
toksinleri atmasını sağlar.
B vitamini kompleksi bakımından zengin olan
tere metabolizmayı düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak florasını
dengeler.
Tere çiğ olarak ezilip cilde sürüldüğünde cilt yüzeyindeki kızarıklıkları yatıştırır. Varsa yaraları
iyileştirir.
Solunum şikayeti olanlar için 5 bardak suya 10 tane iyi yıkanmış tere ekleyip 3
dakika boyunca kaynatılır. Dinlenmeye bırakıldıktan sonra süzerek aç karna
tüketilir. Bu uygulama beş gün boyunca tekrar
edilmelidir. Tere kürü solunum, böbrek, sigara bırakma
gibi bir sürü hastalık için kullanılabilir.
FAYDALARI
SAYMAKLA BİTMEYEN TERE NASIL TÜKETİLİR?
Sağlığınıza
olan faydalarıyla bilinen tereyi limon ve zeytin yağıyla harmanlayıp lezzetli ve
sağlıklı bir diyet salata elde edebilirsiniz. Başlı başına salata olarak tüketebileceği gibi farklı yeşillikler ve sebzeler eklenerek de zengin bir salata yapılabilir. Terenin sofralarda kullanımı yalnızca salata ile sınırlı değil. Akdeniz ülkelerinin
vazgeçilmez soslarının içine eklenip makarnaya konularak tüketilmesi de oldukça yaygındır. Bazı yörelerde çorba ve meyve sularına da ilave edildiği bilinmektedir. Uzmanlar tere otunun kesinlikle pişirilmemesi
konusunda uyarılarda bulunuyor. Sosların içine
eklenirken taze olmasına dikkat edilmesi gerektiği önemle
belirtiliyor.
FAYDALARINDAN
SÜREKLİ BAHSEDİLEN TERENİN ZARARLARI DA VAR
MI?
İçeriğinde keskin maddeler
bulunan tere, mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Özellikle
ülser hastalarının sıklıkla tüketmesi önerilmez. Aşırı tüketildiğinde gaz problemine sebep
olabilir. Çok fazla tüketilmesi bağırsak florasını hasara uğratacağından
sindirim sorunları yaratabilir. Aşırı tüketildiğinde tiroid bezlerinin büyümesine yol açma tehlikesi bulunmaktadır. Bazı uzmanlar hamilelik ve emzirme döneminde çok fazla tüketilmesini önermemektedir.