Sabah Gazetesi’nin Hazal Ateş imzalı haberine göre, memur emeklilerinin zammından sonra, emekli işçi, çiftçi ve esnaf için de refah payı verilmesi planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaya göre, SSK ve BağKur emeklilerine seyyanen değil, yüzde 11.68’lik farkı kapatmak üzere orantılı bir artış yapılacak.
Asgari maaşı düşük olan ve 7 bin 500 liraya tamamlanan emekliler için de ayrı bir düzenleme yapılacak. Buna göre, en düşük emekli aylığı 10 bin lirayı biraz aşacak şekilde 10 bin 250 lira civarında olacak. Bu durumdaki emekli sayısı da 4 milyon 900 binden 5 milyon 200 bine çıkacak.
Memur emeklileri, toplu sözleşme sonucu yüzde 15’lik zammın yanı sıra 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon farkıyla birlikte yüzde 49.25 zam alacak. İşçi ve BağKur emeklileri ise geçen yılın aynı dönemindeki TÜFE artışı oranı olan yüzde 37.57 zam alacak.
Emekli aylıklarına enflasyonun dışında yapılacak zam için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu düzenlemenin 16 Ocak’tan sonra Meclis’e gönderilmesi planlanıyor. Emekli aylıkları önceden ödenirse, farkın daha sonra hesaplara yatırılması bekleniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı çalışmada, emekliye verilecek refah payının maliyeti de hesaplandı. Refah payı hesabında, bütçe dengesi, enflasyonla mücadele, deprem, EYT gibi faktörler göz önünde bulunduruldu.
Bu yıl için 500 milyar liralık maliyet öngörülürken, yüzde 11.68’lik farkı kapatmak için yapılan çalışma Kabine’ye sunulacak.
Merkez Bankası’nın 2024 yılı için enflasyon tahmini ve ocakhaziran döneminde enflasyonun yüzde 24 olması durumunda, SSK ve BağKur emeklileri yüzde 24, memur emeklileri ise yüzde 18.6 oranında temmuz ayında zam alacak.
Temmuz ayında memur emeklileri lehine 5.4 puanlık bir fark oluşacak. Bu fark da göz önünde bulundurularak, zam oranının yüzde 4445 civarında olması bekleniyor.
Böylece Temmuz ayında ortaya çıkacak 5.4 puanlık fark da telafi edilmiş olacak. Refah payı, çalışanların enflasyon karşısında kayıplarını önlemek için alınan bir önlemdir.
Refah payı, memur, işçi ve emeklilerin maaşlarından enflasyon oranı çıkarıldıktan sonra, ödenen tutara denir.
Seyyanen zam ise tüm çalışanlara yüzde olarak değil, sabit bir miktar olarak yapılan zam anlamına gelir. Geçen yıl memurlara 8 bin 77 lira seyyanen zam verilmişti.