Suriye yetkilileri, HTŞ terörist örgütüne bağlı militanların üçüncü günde Halep merkezine ulaştığını duyurdu. Havaalanları ve şehre giren yollar kapatıldı.
Birçok farklı grubun katıldığı taarruzda, İslamcı terörist silahlı grup Hayat Tahrir elŞam liderliğinde, Suriye hükümeti kontrolündeki kasabalara sürpriz bir saldırı düzenledi. Militanlar, 10 yıl sonra ilk kez yeniden Halep merkezine ulaşmış oldu.
Bazı militanlar, Halep'teki hükümet binalarının içinden görüntülerini paylaştı. Makam ofislerinde fotoğraf çektiren militanların bir meydanda Suriye bayrağı indirdiği görüntüler de paylaşıldı.
Esad’ın kilit müttefiklerinden biri olan Rusya, Şam’a isyancıları püskürtmek için ek askeri destek sağlayacağının sözünü verdi. Rus uçakları, HTŞ liderliğindeki taarruz boyunca militan hedeflerini vurdu. Hava saldırıları sonucu militanların kayıplar verdiği kaydedildi.
Reuters'a konuşan iki askeri kaynağın belirttiğine göre, yeni askeri teçhizatın 72 saat içinde ulaşması bekleniyor. Suriye ordusu ise isyancıların girdiği ana bölgelerden “güvenli çekilme” talimatı aldı.
Muhaliflerin saldırısı Çarşamba günü başladı. Cuma gecesi itibarıyla saldırıyı yöneten HTŞ kontrollündeki "operasyon odası", Halep’in çeşitli mahallelerinde ilerlediklerini açıkladı.
Suriye'de aktif savaşan militanlar, 2016’da şehirden çekilmesinden bu yana Halep’in içine ilk kez adım attı. O yıl Esad, Rusya, İran ve bölgesel Şii milislerin desteğiyle aylarca süren kuşatma ve bombardımanın ardından şehri geri almıştı. Saldırılar esnasında, geçtiğimiz Perşembe günü bir İran Devrim Muhafızı üst düzey yetkilisi öldürülmüştü.
HTŞ'nin komutası altında savaşan Jaish alIzza militan grubunun üst düzey komutanı Mustafa Abdul Cebir, bu haftaki hızlı ilerleyişlerini, geniş Halep vilayetinde İran destekli güçlerin eksik olmasına bağladı.
Komutan, Gazze savaşı nedeniyle İran’ın bölgedeki müttefiklerinin İsrail’den darbe aldığını belirtti. Militanlar, bu taarruzun Rusya ve Suriye hava kuvvetlerinin İdlib’deki sivillere yönelik artan saldırılarına bir yanıt olarak verildiğini söyledi.
HTŞ'ye bağlı örgütler, Halep'te Suriye ordusuna ait, Rus yapımı birçok tank ve ağır mühimmatını da ele geçirdiği bildirildi.
Türk istihbaratıyla temas halinde olan muhalif kaynaklar, Türkiye’nin bu saldırıya yeşil ışık yaktığını iddia etti. Ancak Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye’nin bölgedeki istikrarı bozmak istemediğini belirterek son saldırıların gerilimi azaltma anlaşmalarını baltaladığını vurguladı.
Bu saldırı, Mart 2020’de Rusya ve Türkiye arasında imzalanan çatışmayı azaltma anlaşmasından bu yana gerçekleşen en büyük saldırı olarak kaydediliyor.
Suriye ordusuna ait olan haberleşme cihazlarının elektronik harp yoluyla hedef alındığını ve bu sebeple Suriye ordusunun koordineli bir savunma gerçekleştiremediği iddia edildi.
Suriye ordusu güçlerinin, yeniden toplanmak ve organize olmak üzere Halep Uluslararası Havaalanında toplandıkları öne sürüldü. İddiaya göre Suriye ordusu, savunmayı buradan gerçekleştirecek.
Fakat Suriye ordusunun Halep Uluslararası Havaalanı'nda olmadığı tahmin ediliyor. Zira ayrılıkçı Suriye Demokratik Güçleri, havaalanını ele geçirdiklerine dair görüntülere paylaştı. Herhangi bir çatışma kaydedilmedi.
Diğer yandan yüzü maskeyle örtülü bir HTŞ militanı, Halep'in alınmasından sonra gelecek hedefin Hama şehri olduğunu söyledi.
Rus hükümeti yanlısı bir haber sitesine göre Rus güçleri Hama'nın kuzey kırsalındaki AlSuqaylabiyah bölgesindeki üslerinden çekiliyor.
HTŞ ve destekçileri batı yönünden, Suriye Savunma Güçleri ve destekçilerinin ise doğu yönünden Halep'i çevirdiği kaydedildi. Suriye ordusu, halen bir savunma hattı oluşturmuş değil. Rus ve Suriye hava kuvvetleri merkezi noktaları bombalamaya devam ediyor.
Diğer yandan, HTŞ'ye bağlı güçler ile SDF'ye bağlı güçlerin çatıştığı aktarıldı. Othman hastanesinin yakınlarında militan örgütlerin çatıştığı belirtildi. Hat militan örgütlerin çatışmalarının sürdüğü belirtildi.
Suriye hükümeti, Suriye Devlet haber ajansı SANA üzerinden taarruzla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama, şu şekilde oldu:
"Geçtiğimiz birkaç gün içinde, sözde “El Nusra Cephesi” altındaki binlerce yabancı terörist, ağır silahlar ve çok sayıda insansız hava aracıyla desteklenen, Halep ve İdlib cephelerinde birden fazla eksenden geniş bir saldırı başlattı."
"Silahlı kuvvetlerimiz, ilerleyişlerini durdurmak için 100 km'yi aşan bir şerit boyunca uzanan çeşitli çatışma noktalarında teröristlere karşı şiddetli çatışmalar verdi. Bu sırada onlarca ordu mensubumuz şehit oldu ve birçoğu da yaralandı."
"Terörist sayısının çokluğu ve çatışma alanlarının çeşitliliği, silahlı kuvvetlerimizi saldırıyı karşılamak etmek, sivillerin ve askerlerin hayatını korumak ve karşı saldırıya hazırlanmak için savunma hatlarını güçlendirmeyi amaçlayan bir yeniden konuşlanma operasyonu gerçekleştirmeye sevk etmiştir."
"Teröristlerin kuzey sınırlarından geçmeye devam etmesi ve onlara yönelik askeri ve teknik desteğin yoğunlaşmasıyla birlikte terör örgütleri, ordumuzun yoğun ve güçlü saldırılarla hedef alınmaya devam etmesi nedeniyle mevzilerini kuramadan son saatlerde Halep şehrinin mahallelerinin büyük bir kısmına girebilmiştir."
"Bu, askeri takviye kuvvetleri gelene ve karşı saldırıya hazırlanmak üzere savaş cephelerine dağıtılana kadar sürecektir."
"Suriye Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, aldığı bu tedbirin geçici bir tedbir olduğunu ve Halep kentinde halkımızın güvenlik ve emniyetini sağlamak için mümkün olan her şekilde çalışmalarını sürdürecektir."
"Ordumuz, operasyonlarına devam edecek ve terör örgütlerini yenmek ve tüm şehir ve kırsalında devlet ve kurumlarının kontrolünü yeniden tesis etmek için mücadelesine devam edecektir"
Cuma günü, Suriye devlet televizyonu, isyancıların Halep’e ulaştığını reddetti ve Rusya’nın Suriye ordusuna hava desteği sağladığını duyurdu. Suriye askeri kaynakları, saldırıya karşılık verdiklerini ve Halep ile İdlib kırsalında isyancılara ağır kayıplar verdirdiklerini öne sürdü.
Birleşmiş Milletler Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı David Carden, “Kuzeybatı Suriye’de gelişen durumdan derin endişe duyuyoruz” dedi. “Son üç gündeki amansız saldırılar, aralarında sekiz yaşında çocukların da bulunduğu en az 27 sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu.”
Suriye devlet haber ajansı SANA, Halep’teki üniversite yurtlarını hedef alan isyancı bombardımanında ikisi öğrenci olmak üzere dört sivilin öldüğünü bildirdi. Ancak bu ölümler, BM yetkilisinin açıkladığı 27 kişi arasında yer alıp almadığı netlik kazanmadı.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, isyancı saldırıyı Suriye’nin egemenliğine bir ihlal olarak değerlendirdi. “Bölgeye düzen getirilmesi ve anayasal düzenin bir an önce yeniden sağlanmasından yanayız,” dedi.
İSTENİLEN BİR GELİŞME DEĞİL
Militanlar harekatın, Rus ve Suriye hava kuvvetlerinin son haftalarda İdlib vilayetinin bazı bölgelerinde sivillere yönelik saldırılarını arttırmasına yanıt olarak ve Suriye ordusunun olası saldırılarını önlemek amacıyla yapıldığını söyledi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada isyancılar ve hükümet güçleri arasındaki çatışmaların istenmeyen bir gerginliğe yol açtığını söyledi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli yaptığı açıklamada, bölgede daha fazla istikrarsızlığın önlenmesinin Türkiye'nin önceliği olduğunu belirterek, Ankara'nın İdlib'e yönelik son saldırıların gerilimi azaltma anlaşmalarının ruhuna ve uygulanmasına zarar verdiği uyarısında bulundu.
Sözcü