Home
09 Nisan 2023 ( 9 izlenme )
Reklamlar

TCMB 23 Mart tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özeti yayınlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 23 Mart tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özeti yayınlandı.

Özette, Şubat ayında tüketici fiyatlarının aylık bazda yüzde 3,15 arttığına, yıllık enflasyonun ise 2,50 puan gerileyerek yüzde 55,18'e gerilediğine dikkat çekilen özette, enerji sektörü başta olmak üzere tüm gruplarda yıllık enflasyonun gerilediği kaydedildi.

Aylık olarak incelendiğinde, gıda ve hizmet gruplarının fiyat artışlarıyla öne çıktığı, üretici fiyatlarındaki artışın enerji fiyatlarındaki sert düşüşle sınırlı kaldığı ve yıllık üretici fiyatları enflasyonundaki düşüşün Şubat ayında da devam ettiği bildirildi.


Özetle, Şubat ayında enerji fiyatları yüzde 0,64 artarken, şirketin yıllık enflasyonu 5,02 puan düşerek yüzde 50,01'e geriledi Tüpgazlar genel trendden çıkarıldı.

Son dönemde açıklanan ekonomik verilerin beklenenden daha olumlu bir seviyede gelmesine karşın jeopolitik riskler ve faiz artışları nedeniyle gelişmiş dünya ekonomilerinde resesyon korkularının devam ettiği görüldü.

“Türkiye'nin geliştirdiği stratejik çözüm araçları sayesinde başta temel gıda olmak üzere bazı sektörlerde yaşanan arz sıkışıklığının olumsuz etkisi azaltılmış olsa da üretici ve tüketici enflasyonu uluslararası standartlarda yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Yüksek küresel enflasyonun enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkisi yakından izleniyor. 

Ülkeler İki ülke arasındaki farklı ekonomik beklentiler nedeniyle para politikası hamleleri ve gelişmiş ülke merkez bankalarının iletişimlerindeki farklılıklar devam etse de, önceliklendirme için koordineli adımlar atılıyor. anlaşmalar ve yeni likidite fırsatları sağlamak için takaslarla finansal istikrar.


Finansal piyasalar, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracaklarına dair beklentileri yansıtıyor. Mart ayında, gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy girişlerine yönelik küresel risk iştahındaki düşüşle birlikte hem tahvil hem de hisse senedi piyasalarından çıkışlar görüldü. 

Bununla birlikte, gelişmiş piyasa uzun vadeli tahvil faizlerindeki oynaklık ve küresel finansal koşulların seyri, gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarına ilişkin riskleri canlı tutmaktadır.

Özette, Şubat ayında uluslararası emtia fiyatları gerilerken, bu harekette enerji ve ana metaller alt endekslerinin etkili olduğu, tarım alt endeksinin ise bir miktar yukarı yönlü hareket ettiği kaydedildi.

Özette, ılıman hava koşullarının yanı sıra gaz arzındaki önemli artışın etkisiyle uluslararası doğal gaz fiyatlarındaki düşüşün Mart ayında da devam ettiği vurgulandı ve bu tahmin doğrultusunda doğal gaz sektörü tarifelerinin de Mart ayında aşağı yönlü revize edildiğine dikkat çekildi.

“POLİTİKA DESTEĞİYLE ENFLASYONDA İYİLEŞMELER GÖRMEYE BAŞLADI”

Özetle, uluslararası nakliye maliyetlerinin Şubat ayında düşüş eğilimini sürdürdüğü ve son aylarda gözlenen istikrarlı döviz kurunun devam ettiği kaydedildi.

Bu görünüm, üretici fiyatları enflasyonunun Ocak ayına göre yavaşladığına ve yıllık üretici enflasyonundaki düşüş eğiliminin devam ettiğine işaret etmektedir.


Özette, 2022'nin son çeyreğine ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verilerinin, yıllık büyümede üçüncü çeyreğe göre sınırlı gerilemeye rağmen, ekonomik aktivitede çeyreklik toparlanmaya işaret ettiğine dikkat çekildi.

“Bu dönemde GSYİH bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış yüzde 3,5, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış yüzde 0,9 arttı. Böylece 2022'deki toplam büyüme yüzde 5,6 oldu. Net ihracat ve yatırımlar yıl genelinde yüzde 5,6 arttı. Milli gelir içindeki payları tarihsel ortalamanın üzerindeydi. 

Yatırımların alt kalemlerinden makine ve teçhizat yatırımları geçen yılın aynı dönemine göre artış trendini on üçüncü çeyreğe taşıdı. 2022 yılının son çeyreğinde büyümeye en büyük katkı iç talepten gelirken, zayıf dış talebin etkisi sanayinin büyümeye katkısına yansıdı.

Yüzyılın felaketi öncesi öncü göstergeler, 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talepten daha canlı olduğunu ve büyüme trendinin yukarı yönlü olduğunu gösteriyordu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

O listede de geriledik: 163 ülke arasında 149’uncuyuz! Erdoğan'ın dev protokol yatı görüntülendi! Ahmet Necdet Sezer “lüks harcama” diyerek Deniz Kuvvetleri’ne devretmişti 34 askerin şehit olmasının ardından AKP ve MHP genel merkezlerinde dikkat çeken ayrıntı! Yumurtaya 12.5 lira zam geldi! 30'lu yumurta bakın kaç lira oldu?