Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini yayımladı.
Buna göre ülke genelinde 15 ve üzeri yaştaki kişilerde işsiz sayısı, Ocak ayında bir önceki aya göre bin kişi azalarak 3 milyon 861 bin kişi oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı 12,2 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı Ocak ayında bir önceki aya göre 822 bin kişi artarak 27 milyon 706 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 43,8 oldu.
İşgücü ocak ayında bir önceki aya göre 821 bin kişi artarak 31 milyon 567 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 49,9 olarak gerçekleşti. Öte yandan mevsim etkilerinden arındırılmamış 4,2 milyon işsiz var. Mevsim etkileriyle işsizlik oranı ise yüzde 13,4’ye çıkıyor.
TÜİK’in dar tanımlı işsizlik rakamları özellikle salgın döneminde iş gücü piyasalarında yaşanan tahribatı perdelediği için güvenilirliğini yitirdi. Kurumun açıkladığı verilerin içerisinde iş bulma ümidini yitirdiği için iş aramaktan vazgeçenler, mevsimlik işçiler ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar işsiz sayılmıyordu. Geçen ay işgücü istatistiklerinde revizyona giden kurum, AB İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanmakta olan tamamlayıcı göstergelere yer vermeye başladı.
TÜİK bu çerçevede işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler olarak Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 2013 yılında benimsediği kriterleri esas alan yeni işsizlik türlerini de ek olarak açıklamaya başladı. Böylece TÜİK tarihinde ilk kez atıl işsizlik türünü açıklamış oldu. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ocakta bir önceki aya göre artarak yüzde 29,1 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmamış atıl işsiz oranı ise yüzde 30,2. TÜİK, bunun sayısı henüz açıklanmadı ancak yaklaşık olarak 10,7 milyon işsiz olduğu düşünülüyor. Dar tanımlı işsiz sayısı ile geniş tanımlı işsiz sayısı arasındaki fark 6,5 milyon civarında. Bir başka ifade ile TÜİK bu güne kadar işsizliğin yüzde 60’ın perdelemiş durumda. TÜİK yeni hesaplama yöntemi ile ilgili veri setinin ayrıntılarını henüz yayımlanmadı. Kurum işgücü göstergeleri ile ilgili 22 Mart’ta yeni bir bülten daha yayımlayacağını duyurdu.
DİSKAR 10 YILDIR AÇIKLIYORDU
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSKAR), 10 yıldır ILO metodolojisine dayanarak işsizlik hesaplaması yapıyor. TÜİK’in atıl işgücü olarak açıkladığı veri DİSKAR tarafından geniş tanımlı işsizlik olarak açıklanıyor.
YENİ BAŞKAN KURULLARI LAĞVETTİ
TÜİK başkanlığına atanan Sait Erdal Dinçer’in ilk icraatı, Ahmet Kürşad Dosdoğru döneminde kurulan ekonomist ve uzmanlardan oluşan danışma kurulları lağvetmek oldu. Bloomberg HT’ye konuşan üç kaynak, üyelere bilgi verildiğini ve kurulların lağvedildiğini duyurdu. Kaynaklardan biri 2022 için kurulların yeniden aktif hale getirilmesi konusunun değerlendirileceği bilgisinin verildiğini aktardı. TÜİK, vekâleten başkanlık görevini yürüten Ahmet Kürşad Dosdoğru döneminde verilerde iyileştirme amaçlarıyla danışma kurulları kurulmuştu.
Bu verileri anlamadık?
TÜİK’in verileri eksik açıklaması bazı soruları yanıtsız bıraktı:
► Ocak ayında bir ayda istihdam nasıl 822 bin kişi arttı?
► Hizmetler sektöründe erkek istihdamı ocakta 453 bin arttı. Buna karşılık kadın istihdamı nasıl 3 bin azaldı?
► Tarım sektöründe istihdam nasıl bir ayda 366 bin kişi arttı? İstihdamın 318 bini kadın. Nasıl oldu da tarımda kadın istihdamı bu denli arttı?
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/tuikgercekissizligiitirafettih67032.html