Türkiye'de hortum ve benzeri fırtınaların sıklığı son dönemde neden arttı?
Trakya üniversitesinde Doç. Dr unvanı ile görev yapan ve Doğal Afet Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı olan Musa Uludağ önemli açıklamalarda bulunduğu, "Küresel ısınma çağımızın büyük bir sorunudur. Son dönemde oldukça önemli bir konu olan denizle kara arasında sıcaklık ölçümü farklarının oldukça ciddi seviyede artması ve ayrıca atmosferdeki doğal değişimler bozulmalar, Türkiye gibi ülkelerde şiddetli hortum ve benzeri hava olaylarını gün geçtikçe artırıyor." dedi.
Uludağ, son dönemde oldukça önemli bir konu olan küresel iklim değişikliğinin aynı zamanda Türkiye'de de hortum ve benzeri fırtınaların sıklığını artırdığını söyledi. Küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişikliği olduğunu ve olumsuz etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiğini anlattı.
Uludağ, coğrafi konumu gereği orta kuşakta yer alan Türkiye'nin dört mevsim yaşayan bir ülke olduğunu ve Türkiye'de okyanuslarda siklonik fırtınaların (atmosferde hızla dönen rüzgarların neden olduğu şiddetli fırtınalar) normalin altında olduğunu ancak iklim değişikliği bu durumu tersine çevirmiştir şekline açıklamalarda bulundu.
Son yıllarda özellikle küresel ısınma nedeniyle deniz yüzeylerindeki su sıcaklığının birkaç derece arttığını ve atmosfere çok fazla nem pompalandığını anlatan Uludağ, şöyle konuştu: "Yüksek basınç, rüzgar daha güçlü hale geliyor. Bu basınç yakın mesafeden meydana gelirse ve fark çok büyükse, bir kasırga yaratabilir." dedi.