Home
31 Mart 2024 ( 6 izlenme )
Reklamlar

Türkiye'nin tatil cennetinde heyecan verici keşif! Anadolu'da görülmemiş bu keşifi, dev dalgalar ortaya çıktı

Türkiye'nin tatil cennetinde heyecan verici keşif! Anadolu'da görülmemiş bu keşifi, dev dalgalar ortaya çıktı

Helenistik dönemde inşa edilen ve 1221 yılında kenti fetheden Selçuklular tarafından yeniden inşa edilen Alanya Kalesi'nde, Kızılkule önündeki sahilde, o yılın sert kışı ve yol açtığı dalgalar ilginç bir keşfe yol açtı. Kazı Başkanı Prof. DR. Osman Eravşar, “Bu yıl sert bir kış geçirdik ve dalgalar uğurlu tarihleri ​​ortaya çıkardı. Kızılkule'nin önünde Roma döneminden kalma bir tersanenin, yosun ve kum tepelerinin altında yatan bir gemi iskelesinin varlığı ortaya çıkarıldı." dedi.
Antalya'nın Alanya ilçesinde, denizden yaklaşık 250 metre yükselen yarımadanın üzerinde, 83 kule ve 140 burç ile şehrin 6.5 kilometre uzunluğundaki ikonik tarihi eserleri ile Kızılkule, Tophane Burcu ve Tersane Helenistik Dönem gibi Selçuklu eserleri bulunmaktadır. , Roma, Bizans, Selçuklu Osmanlı ve Osmanlı medeniyetlerini barındıran Alanya Kalesi'nde çok önemli 2 tarihi keşif yapılmıştır.

BU KAZI SEZONU SONA ERİYOR
2022 kazı sezonunun sona erdiğini belirten Alanya Kalesi Kazı Müdürü Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. İçkale, yıkılan arastada orijinal plan şemasına ait verileri aldıklarını ve kendilerine ait olduğunu belirten Prof. dr. Eravşar: "Restorasyon çalışmasına hazır." dedi.

DENİZDE İLGİNÇ KEŞİF
Osman Eravşar, “Alanya limanı, Selçuklu dönemi karakteri ile karakterizedir ve burada Selçuklu döneminden günümüze kadar korunmuş iki tersaneden biridir. Alaeddin Keykubad döneminde 1231 yılında inşa edilmiş bir tersane bulunmaktadır. deniz tarafında ise limanı koruyan iki kule bulunmaktadır. Bu kulelerden biri Kızılkule, diğeri ise Tophane Burcu olarak biliniyor" dedi.
Şehrin tarihine bakarak, Roma'nın özellikle Roma İmparatorluğu döneminde korsanlarla savaştıktan sonra gelişmiş olduğunu bildiklerini anlatan Prof. Dr.Eravşar, “Yine tarihi dönemlerde Alanya'yı Orta Çağ'da önemli kılan unsur, özellikle Alanya çevresindeki dağlarda sedir ağacıydı. Sedir ağacı gemi yapımı için son derece önemli ve gereklidir. Büyük görkemli tersaneyi gemi yapımına uygun bir malzeme olduğu için yapıyor” dedi.

"YOSUN VE KUMLARIN ALTINDAN ÇIKTI"
Elverişli malzeme sedir ağacı, tersaneyle ilgili durumun Roma döneminde de olması gerektiğini, ancak bugüne kadar yapılan araştırmalarda herhangi bir izle karşılaşılmadığını anlatan Prof. Dr. Eravşar, keşfi şöyle açıkladı: "Bu sene şiddetli bir kış geçirdik ve dalgalar şanslı bir veriyi ortaya çıkardı. Kızılkule'nin önünde son yıllara kadar tamamen yosunlar ve kumulların altında olan bir tersanenin, gemi çekek yerinin varlığı ortaya çıkartıldı."

SULAR YÜKSELİNCE DENİZDE KALMIŞ
Çalışmaların, kazı ekibindeki AÜ Sualtı Kültür Varlıkları Koruma Bölümü'nden Doç. Dr. Hakan Öniz başkanlığındaki ekip tarafından yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Eravşar, "Tabi burada önemli bir veri, bugün su altında bu tersane, küçük bir gemi yapım yeri ama büyüklük, ölçek bakımından Selçuklu dönemine ait Alanya Tersanesi ile hemen aynı boyutlarda. Yani, Orta Çağ'da Akdeniz'in suları yükselmiş ve bu suların yükselmesine bağlı olarak da Roma dönemine ait tersane deniz suyunun altında kalmış. Binanın olduğu kesimde, önümüzdeki yıllarda bir çalışma yapıp, boyutlarını, mimarisini tespit etmek istiyoruz. Bu açıdan önemli bir keşif olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ABD Türk pilotların F-35 eğitimini askıya alıyor Çiftçinin mazot ve gübre parası elektrik şirketinin kasasına girdi! Tabela kayıtlardan farklı: Elazığ'da 'Atatürk' ismiyle ilgili skandal uygulama! Bilal Erdoğan'a 'hülle' ile başkanlık yolu!