Türklerin, Yunanistan'da adalardan sonra en fazla ziyaret ettiği yer Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü evinde bulunduğu Selanik kenti oluyor. Atatürk'ün evinin bulunduğu bölgede işyerlerinde menü ve tabelalar Türkçe ve Yunanca hazırlanırken, yılda yaklaşık 100 bin Türk, Selanik'te konaklıyor.
ATATÜRK'ÜN EVİNE BÜYÜK İLGİ
Yunanistan'ın yaklaşık 800 bin nüfusuyla ikinci büyük kenti olan Selanik, son dönemlerde Türk turistlerin ilgisini çekmeye başladı. Türkler, Yunan adalarından sonra ülkede en çok ilgi gösterdiği Selanik'te ilk ziyaret edilen yer Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü ev oluyor. Özellikle Türkiye'den ve Avrupa'dan kente tatile gelenler, önce Atatürk Evi'ne akın ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca restore edilip 2013 yılında yeniden ziyarete açılan müze evde, Atatürk'e ait özel eşyalar da sergileniyor. Türklerin yoğunlukta olduğu müzeye aynı zamanda yabancı turistler de büyük ilgi gösteriyor. Geçen yıl yaklaşık 130 bin kişinin ziyaret ettiği evi gezenler, bol bol hatıra fotoğrafları çektiriyor.
'HER GEÇEN GÜN ZİYARETÇİ SAYISI ARTIYOR'
Mustafa Kemal Atatürk'ün evinin bulunduğu Koca Kasım Paşa Mahallesi'nde kafe, lokantalar, hediyelik eşya satılan işyerleri başta olmak üzere menüler ve tabelalar Türkçe ve Yunanca olarak iki dilde bulunuyor. Atatürk evini ziyaret edenler, mahallede bulunan Osmanlı döneminden kalan tarihi eserleri de geziyor. Turizmci ve TürkYunan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Stefano Hacımanol, Atatürk'ün doğduğu evin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonunun ardından Türklerin gelmesinde çok önemli bir etkisi olduğunu söyledi. Hacımanol, "Her geçen gün ziyaretçi sayısı artıyor. Bu daha da artacaktır, sadece Ata'mızın evi değil onun yaşadığı mahalle, eski Osmanlı evleri için de çok daha fazla ziyaretçi gelecektir" dedi.
'SELANİK'TEKİ MİRAS KORUNMALI'
Selanik'te yıllardır turizmcilik yapan ve TürkYunan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Stefano Hacımanol, Türk, Rum kökenli olduğunu belirterek, "1974'ten itibaren Selanik'te yaşıyorum. Son 78 yıldır Türkiye'den Yunanistan'a çok büyük bir ilgi var. 2000 yılında Selanik'te sadece yılda 7 bin konaklama olurken şu anda 100 bine yakın konaklamamız var. Selanik'e gelen turist sayısında Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Vizeye rağmen bu sayı çok büyük bir rakam. Eğer vize olmasaydı sayı çok daha fazla olurdu" dedi.
Türkiye'den daha fazla turist gelmesi için Selanik'teki Osmanlı mirasının korunması gerektiğini söyleyen Hacımanol, "Şu anda hem Selanik'te hem Kuzey Yunanistan'da Osmanlı mirası çok önemli camilerimiz, çeşmelerimiz, binalar var. En yakın zamanda korunması ve renovasyonu yapılmalı. Bu yapılırsa Selanik, Türkiye'den çok daha fazla ziyaretçi çekecektir. Selanik, Türkiye'ye çok yakın. Türklerin burayı tercih etmesinde en önemli neden, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu yer. Selanik, İzmir'e çok benziyor. Selanik çok şirin bir bölge ve her yeri birbirine yürüme mesafesinde bir yer. Yiyecek ve içecek sektöründe çok büyük bir avantaj. Selanikliler misafirperverlik içerisindedirler. Selanik'te çok fazla sayıda mübadil var ve Türkçe konuşuyorlar. İki ülke arasında siyasi açıdan ne kadar sorun olursa olsun insanlar kendilerini kardeş gibi görüyorlar. Burada Atatürk'ün doğduğu ev dışında Osmanlı'dan gelen camiler, çeşmeler ile Mimar Sinan'ın yaptığı Beyaz Kule ziyaret edilebilir" şeklinde konuştu.
http://www.abcgazetesi.com/turklerinyunanistandaadalardansonrakitercihiselanik88425h.htm