Ölü sayısının her resmi açıklamada maalesef arttığı bölgede yaşananlar da uluslararası kamuoyu ve yabancı medya kuruluşları tarafından anbean takip ediliyor.
Uluslararası haber ajansları, gazeteler ve medya kuruluşları gelişmeleri yazılı ve görsel olarak aktarırken depremden sonraki dördüncü günde de uluslararası kamuoyundan haberler manşetleri, haber bültenlerini ve internet sitelerinin ana sayfalarında yer aldı.
Financial Times’ta yer alan haberde, “Aileler kendi ölülerini gömerken soruyor, ‘Yardım nerede'” başlığı kullanıldı.
İngiltrere’nin saygın gazetelerinden Financial Times’ın Adıyaman’daki temsilcisi Laura Pitel imzalı haberde, “‘Yardımlar nerede?’ Türkiye depremle mücadele ederken aileler ölenleri kendileri gömüyor” başlığı kullanıldı. Bölgeden gözlemlerin yer aldığı makalede, “Büyük ve aktif bir hükümetin olduğu ülkede birçok insan devletin desteğinin aniden eksikliğini görmek şok ve öfke yarattı” denildi.
Gazeteye konuşan Ünal Boybey isimli bir adam, Adıyaman’da akrabalarını enkaz altından kendilerinin çıkardığını ve aile mezarlığına da kendilerinin gömdüğünü söyledi. 63 yaşındaki adam, “Normalde belediye görevlileri bunu yapardı ama şimdi yeterli personel yok ve her yerde ceset var. Her şeyi kendimiz yapmak zorundayız” dedi.
Reuters haber ajansının paylaştığı fotoğraflarda Kahramanmaraş’taki yıkım gözler önüne seriliyor.
Makalede, “Çok sayıda bina yerle bir oldu, binlerce insan öldü ve gıda ve barınma sıkıntısı var. Devlet yardımda zorlanıyor” yorumu yapıldı. Gazete şehir merkezlerinde hareketliliğin devam ettiğini ve ambulansların yoğunluğuna dikkat çekilirken “Büyük ve aktif bir devletin olduğu ülkede birçok insan aniden bunun ortadan kaybolmasından dolayı şoka girdi ve öfkelendi. Adıyaman valisine öfkeli vatandaşlar ‘yardım nerede’ ve ‘Adıyaman yalnız bırakıldı’ diye tepki gösterdi. Daha sonra ulaştırma bakanı bölgeye geldiğinde de öfkeli kalabalık tepki gösterdi” denildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ilkyardım hamlelerinde yavaşlığa dikkat çektiğini söylerken Financial Times’a konuşan başka bir şehirden gelen bir belediye işçisi ise, “10 kazıcı ve ekipmanla birlikte kamyonetin arkasında 3 saat bekledik çünkü ne yapılacağı söylenmedi. Bu 3 saatte ne kadar can kurtarılabilirdi. Yerel yönetim çok zayıf ve organize değil” yorumunu yaptı.
Laura Pitel imzalı haberde, 2018’deki seçimlerde Adıyaman’dan Erdoğan’a yüzde 67 oy geldiği de belirtildi.
BLOOMBERG: TÜRKLERİN ÖFKESİ ERDOĞAN’A ÇEVRİLDİ
ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg de Türkiye’deki deprem felaketiyle ilgili kapsamlı bir analiz yayınladı.
Bloomberg’deki haberde, “Türklerin öfkesi Erdoğan’a çevrildi” başlığı tercih edildi.
Makalede, “Depreme geç müdahale edilmesi ve zayıf binalar sebebiyle Türklerin öfkesi Erdoğan’a çevrildi” başlığı kullanılırken, “Ölüm sayısı artarken, yardımın hızına tepki artıyor” ifadesi yer aldı.
Bölgedeki gelişmelerin aktarıldığı haberde, “Depremzedeler ve muhalefet partileri tarafından ülkedeki zayıf inşaat sistemi ve ülke tarihindeki en büyük doğal felaketlerden birine müdahalenin yetersizliği sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösteriyor” denildi.
Kahramanmaraş (Fotoğraf: Reuters)
Bloomberg’de yer alan haberde, “Eleştirenler hükümetin vinç ve ağır inşaat araçlarının gönderilmesinde gecikildiğini ve bu sebeple insanları kurtarmak için kritik bir aralığın ıskalandığını söylüyor. Uzmanlar enkaz altında on binlerce insan olmasından endişe ederken bu durum da ölüm sayısının artabileceğini söyledi” ifadesi kullanıldı.
ABD medyasındaki haberde, “Erdoğan depreme müdahalede sıkıntılar olduğunu söyledi ama eleştiriler daha önceye dayanıyor, inşaat furyasının başladığı dönemde yönetmeliklere uygun yapılmadığı iddia ediliyor. Eleştiriler, Mayıs ayında seçime hazırlanan Erdoğan’a yöneltilirken deprem bölgesine yardım ve müdahale bir anda seçimden önce ana gündem maddesi oldu” yorumu yapıldı.
Sözcü