Milyonlarca üniversite mezunu, KYK’den aldığı kredi borcunu ödemekte zorlanıyor. Borç sıkıntısı yaşadığını söyleyen üniversite mezunu Mert Dişbudak “Bunu ödeyebilmem mümkün değil” dedi.
TÜİK verilerine göre, Temmuz 2019’da genç işsizliğinde Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığı Türkiye’de öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen üniversite mezunlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Borcunu ödeyemeyen üniversite mezunlarının sayısı resmi verilere göre 5 milyonu aştı. Gençler, mezun olduktan sonra iş bulamadığı için Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borcunu ödeyemiyor.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu Mert Dişbudak iş bulamadığını belirterek “Bu yüzden yüksek lisansa başlayıp akademik kariyer yapmaya karar verdim. Şu an KYK borcumun ödemesi başladı. Fakat bunu ödeyecek bir gelirim olmadığı için ne yapacağımı bilmiyorum” diye konuştu.
Öğrenim kredisinin bir üniversite öğrencisinin ihtiyaçlarını karşılamadığını da ifade eden Dişbudak, “Dört yıl okuyup mühendis oluyorsun ve karşılığında iş bulamıyorsun. İmkanları olanlar yurtdışına gidip yaşamını orada kuruyor, burada kalanlar ise tam bir kaosla karşı karşıya kalıyor. Yüksek lisans sürecimde bile yaşamsal ihtiyaçlarımı karşılayamazken borcumu ödeyebilmem bir hayal” dedi.
Üniversite sonrası yaşama 20 bin küsur TL borç ile başladığını söyleyen Dişbudak, şunları söyledi:
“Meslek edinmek için üniversite okuyoruz ama mezun olduktan sonra iş bulamadığımız gibi on binlerce lira borçla hayata atılmaya çalışıyoruz. Bu şartlarda insan ne ülkesiyle ne de kendisiyle ilgili hayal kurabiliyor. Ülkenin asıl sorunları çarpıtılarak ekonomik kriz göz ardı ediliyor. Sanki işsizlik rekor seviyeye çıkmamış gibi, enflasyon seviyesi korkunç bir durumda değil gibi pembe tablolar çiziliyor. Ülkeyi yönetenlerin pek umurlarında olduğumuzu düşünmüyorum."
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Deniz Sagular da İstanbul’da okumanın başlı başına büyük bir ekonomik sorun yarattığını ifade ederek, “Öğrenim kredisi yaşamımı kolaylaştırmakta pek faydalı olmadı. Özellikle İstanbul şartlarında yaşamakta ve eğitimime devam etmekte gerçekten çok zorlandım. Ailemden gelen destek de sınırlı olduğu için öğrenim hayatım sırasında çeşitli işlerde çalışmak zorunda kaldım” diye konuştu.
Mezuniyetin ardından başladığı staj için kendisine ödenen ücret ile hayatını devam ettirmekte zorlandığını anlatan Sagular, “Sırtımızda binlerce liralık borçla diplomamızı aldık ve büyük bir belirsizlik içine doğru ilerliyoruz. Büyük bir borç var karşımda ve ödeyebilir miyim emin değilim. Önümüzdeki birkaç sene içinde alacağımı öngördüğüm maaşla da borcu ödemek zor olacak” sözleriyle çaresizliğini dile getirdi.
BirGün’den Mahir Bağış’ın haberine göre, öğrenim kredisi borcu nedeniyle ‘ehaciz’ bildirimi alan Murat Aydın, “Üniversitede son yılım ve binlerce liralık borcum bulunuyor. Kredi borcunun en azından mezun olduktan sonra başlaması gerekir fakat öğrenimim uzayınca üniversite bitmeden başladı” ifadelerini kullandı.
Ev kirası, faturalar, ders kitaplarını borç alarak temin etmek zorunda kaldığını söyleyen Aydın, “İktisat mezunuyum ve piyasanın daraldığını görüyorum. O yüzden üniversiteyi bitirdikten sonra yurtdışına gitmeyi düşünüyorum” dedi. Devletin kendi öğrencisine kredi değil, burs vermesi gerektiğini savunan Aydın, “Bu iktidarın bu borçları silmesini beklemiyorum. Büyük holdinglerin borçlarını silenler bize verdikleri parayı geri isteyecektir” dedi.
http://mektepligazete.com/haber/detay/universitelilerhayataborcyukuylebasliyorlar