Home
15 Mart 2023 ( 8 izlenme )
Reklamlar

Unutkanlık hastalığı tedavi edilebilir mi?

Modern hayatın stresi ve yaşam tarzı insanların hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yaşam tarzı genellikle çeşitli hastalıklara neden olur. Hareketsiz, antisosyal bir yaşam ve yoğun iş stresi zihinsel ve nörolojik sorunlara yol açabilir. 

Çünkü unutkanlık insanların günlük ve iş yaşamlarını olumsuz etkiler. Bu durumlar psikolojik olarak insanları olumsuz düşünmeye iter. Böyle bir kısır döngüye girmek unutkanlığı daha da artırır ve sonunda unutkanlık hastalığına yol açar. Unutkanlığın nedenleri çok farklı olabilir. 

Ancak ciddiye alınması ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Kişilerin bireysel olarak uygulayabileceği önlemler vardır ancak öncelikle bir teşhis konulmalıdır. 

Amnezi teşhisi genellikle nörologlar ve psikoloji uzmanları tarafından bir takım testler kullanılarak konur. Hastalığın nedenleri dikkate alınarak, unutkanlık hastalığını önlemeye çalışarak tedavi yapılır. Amnezi nedir, belirtileri nelerdir ve neden oluşur? Bütün bunlar bu makalede ele alınacaktır.

Unutkanlık hastalığı nedir?
Unutkanlık hastalığının sadece yaşlılarda görüldüğüne dair halk arasında bir görüş olsa da bu doğru bir görüş değildir. Her yaştan insan çeşitli nedenlerle unutkanlık bozukluğundan muzdarip olabilir. Gençlerin de amneziden muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. 

Bazı durumlarda unutkanlık normal kabul edilebilir ve günlük nedenlere bağlanabilir, ancak unutkanlık vitamin eksiklikleri veya hormon eksiklikleri sonucu oluşur. Ayrıca nöropsikiyatrik hastalıklar olan Alzheimer ve bunama da yaşlılarda ortaya çıkabilmektedir. Bu bozuklukların en yaygın belirtileri arasında unutkanlık ve majör depresyon yer alır. 

Demans ve Alzheimer hastaları için yaşamı sürdürmek çok zordur. Bu nedenle çevredeki insanlar ve aileleri bu hastaların hayatlarını kolaylaştırmaya özen göstermelidir. Unutma hastalığını anlamak için hafıza kavramını anlamak gerekir. İnsan hafızası, kısa süreli hafıza ve uzun süreli hafıza olarak ikiye ayrılır. Kısa süreli bellekte en fazla 69 parça bilgi işlenir.

Unutkanlığın belirtileri nelerdir?
Unutkanlık çeşitli nedenlerle oluşabileceğinden hastalarda farklı belirtiler görülmesi normaldir. Her hastanın aynı semptomları yaşaması beklenemez. Bazı hastalar son zamanlarda ne yiyip içtiklerini unutabilirken, bir grup da yapacaklarını unutabilir. Ancak, bir nesnenin daha önce nereye yerleştirildiğini unutmak da mümkündür. Ancak en yaygın belirtiler şunlardır:

  • Günlük hayatta rutin aktiviteleri ve işleri unutmak,
  • İzlediğiniz bir filmi, okuduğunuz bir kitabı, düşüncelerinizi veya başkasıyla yaptığınız bir sohbeti unutmak,
  • İş hayatında yapılması gereken işleri unutmak ve geciktirmek,
  • Defalarca ziyaret edilen bir adresi unutmak veya bulmakta güçlük çekmek,
  • Basit kararlar hakkında bile kararsızlık veya karar vermede zorluk
  • Genellikle ilgi çekici olan şeylere karşı ilgisizlik ve his kaybı
  • Ağır depresyon,
  • Endişe veya sinirlilik hali
Bunlar en yaygın belirtiler olsa da unutkanlık hastalığının belirtileri arttırılabilir. Özel olan günleri unutmak, sahip olunan eşyaları kaybetmek, aile bireylerinin veya yakın çevredeki insanların isimlerini unutmak, konuşma esnasında sözcükleri unutmak vs. gibi daha fazla belirti de sayılabilir. 

Unutkanlık hastalığı tedavi edilebilir mi?
Unutkanlığı tedavi etmek için doktor kontrolünde bir takım ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar doktor tavsiyesi ile alınmalıdır. Unutkanlık bir vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa, doktor vitamin takviyesi kullanımını isteyecektir. Unutkanlık psikolojik nedenlerle ortaya çıkarsa psikotrop ilaçlar önerilir. 

Nörolojik nedenlerle oluşan hafıza kaybı bozuklukları için bir nörolog bazı ilaçların kullanılmasını talep edebilir. Bunun dışında herhangi bir bireysel ilaç kullanılmamalıdır. Çünkü yanlış ilaç hastanın durumunu ağırlaştırabilir. İnsanların unutkanlığı ortadan kaldırmak veya azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapmaları da gerekebilir. 

Kitap okumayan hastalar, okuma alışkanlığı geliştirmeli, bilmece çözmeli, bilmecelerle boğuşmalı, işe ya da eve rutin rotalar dışındaki rotaları kullanmalı, yapılması gereken etkinlikleri yazmalı, yabancı dil öğrenmeye çalışmalı, daha iyi olmaya çalışmalıdır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çorum'da son 2 günde 21 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti! Cenazeden sonra adet haline gelen uygulama bir ilimizde yasaklandı. Damadın günleri sayılı İYİ Parti'de FETÖ krizinin fitilini ateşleyen Ümit Özdağ'a bir şok daha!