Home
11 Kasım 2018 ( 322 izlenme )
Reklamlar

Üretime ara veren fabrikaya vatandaş isyan etti!

Trabzon'da, coğrafi tescilli Tonya tereyağının üretildiği süt fabrikasının ekonomik sorunlar nedeniyle üretime ara vermesine, ilçe sakinleri tepki gösterdi. Hayvancılıkla geçimini sağlayan Tonya sakinleri, fabrikanın önünde toplanıp, ellerinde kalan sütleri yere döktü.


Trabzon’un Tonya ilçesinde, 1974 yılında, kooperatifleşme girişimiyle kurulan ‘Tonyakoop’ adlı süt fabrikasında, ekonomideki son gelişmeler nedeniyle üretime ara verildi. Osmanlı Salnamesi’nde bahsedilen, 2017’deki ‘Türkiye Kültür Oscarları Yarışması’nda birinci seçilerek, coğrafi işaretle tescillenen tereyağıyla ünlü ilçede, tarihi fabrikada üretime ara verilmesi üzüntüye neden oldu.

Üretime ara verilmesi kararıyla yaklaşık 50 kişi işsiz kalırken, hayvancılıkla geçimini sağlayanların ürettiği sütler ise ellerinde kaldı. Tonya sakinleri, bölgenin önemli kuruluşlarından olan fabrikada üretime yeniden geçilmesini ve ürettikleri sütlerine talip çıkılmasını istedi. İşletmenin borcunun 12 milyon liraya ulaştığı öğrenilirken, fabrikanın akıbetinin ne olacağı ise ilçe sakinleri arasında merak konusu oldu.

Basın açıklaması yapan vatandaşlar daha sonra kovalardaki sütleri döktü. DHA

Basın açıklaması yapan vatandaşlar daha sonra kovalardaki sütleri döktü. DHA

SÜTLERİ DÖKÜP TEPKİ GÖSTERDİLER

Günde yaklaşık 30 ton süt işlenen fabrikada üretime ara verilmesiyle işsiz kalanlar ve ilçede geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, işletme önünde bir araya gelerek yaşananlara tepki gösterdi. ‘Tepkisizliğe karşı tepki’ yazılı dövizler taşıyan üreticiler, süt fabrikasında üretimin durdurulmasını, evlerinden kovalarla yanlarına getirdikleri sütleri işletme önündeki yola dökerek protesto etti. Fabrikada çalışan işçilerin de katıldığı eylem sırasında, TonyaVakfıkebir karayolu bir süre araç trafiğine kapandı.

Sütlerin dökülmesiyle yer bembeyaz oldu.

Sütlerin dökülmesiyle yer bembeyaz oldu.

‘HAYVANCILIK BİTME NOKTASINA GELDİ’

Eylemciler adına konuşan Gıda Mühendisi Sevtap Kurt, ilçede hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirtti. Kurt, “Tonya halkının tek geçim kaynağı, tek tüten bacası Tonya ve Bütün Köyleri Kalkınma Kooperatifi’mizin son zamanlarda düştüğü bu durum içler açısıdır. Kooperatif mali sorunlar nedeniyle, tarihinde ilk kez 7 Kasım 2018 tarihinde üretime ara vermiştir. Süt üreticisi, kooperatiften alacağı süt parasını ve hayvanlarını beslemek için yemkepek ihtiyacını alamamaktadır ve bu nedenle Tonya’da hayvancılık bitme noktasına gelmiştir” dedi.

Hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge halkı fabrikanın tekrar açılmasını istiyor. DHA

Hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge halkı fabrikanın tekrar açılmasını istiyor. DHA

‘SAHTE ÜRETİMLERE YOL AÇAR’


Alınan kararla bölgede sahte üretimin yolunun açılacağını da öne süren Sevtap Kurt, “Kooperatifin 2 bin 731 ortağı, istihdam ettiği 50’ye yakın çalışanı vardır. Fabrikanın üretime ara vermesiyle ortaklar, çalışanlar ve Tonya Süt Mamulleri kullanan tüketiciler mağdur olmuştur. İlçemizin ve kooperatifimizin tescilli ürünü tereyağının üretilmemesiyle sahte üretimlerin önü açılmıştır. Kooperatifin üretime ara vermesi, belirtilen sebepler dışında, içerisinde bulunan makine ve ekipmanın ambalaj malzemelerinin kullanılmaz hale düşmesine yol açacaktır. Bu yüzden biz çalışanlar olarak ve tüm ortaklar adına kooperatifimizin bir an önce açılmasını temenni ediyoruz. Buradan bize yardımcı olmak üzere başta İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya, akabinde Trabzon’daki vekillerimize ve bizi dinleyen herkese sesleniyoruz. Lütfen üretimimizi devam ettirmeye, Tonya’nın en büyük bacasını tekrar tüttürmeye yardımcı olun” diye konuştu.


‘BU İNSANLIĞA SIĞIYOR MU?’

Kooperatif ortakları da üretimin durdurulmasına tepkilerini dile getirdi. Karayolunu trafiğe kapatan ortaklardan Fadime Akan, yaşananları kabullenmediklerini anlatarak şunları söyledi:

“Süt satarak ortak oldum buraya. Atımız vardı, onu da satıp ortak olduk buraya. Şimdi satıyorlar fabrikayı, kapatıyorlar. Bu nereye sığıyor? Bunu vatandaşa gelsin anlatsınlar. Bir parça ekmeğimiz yoktur evde yemeye. Neden? ‘Kalkınsın kooperatifimiz’ diye buraya süt veriyoruz. 7’nci, 8’inci, 12’nci ay geliyor, ‘Bunlar ne yiyor? diye neden sormuyor burada çalışanlar? 7’nci ayda aldığımız yem ile geldik bu zamana, şimdi süt parası alıp şeker almayı beklerken fabrikamız kapanıyor. Bu insanlığa sığıyor mu?”

‘ÇARE MİLLETVEKİLLERİ’

Kooperatif Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sezgin de “Üretime ara vermek zorunda kalan fabrikamızın bir an önce üretime geçmesini güçlü bir ses ile duyurmak için buradayız. Bunun için çare yollar bellidir. Çare yolları bölgemizin milletvekilleridir” diyerek işletmenin üretime başlamasını istedi.

Öte yandan, üreticilerin eylemi sırasında, polis ve özel harekât timlerinin de bölgede yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlendi. DHA

https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/odullutereyagiureticisiekonomiknedenlerdeuretimearaverdi2730644/

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Enflasyona karşı karpuz modeli: Karpuz alma karpuz ek! Engin-Dilan Polat çiftinin parasının kaynağı ne? AKP'lilerden Hatay'da davullu zurnalı 'lebaleb' kongre! Halk neden salgın var diye evlerine kapatıldı? Arşiv unutmaz ! Erdoğan, Deniz Yücel için neler söylemişti !