Federal Almanya’da kısa bir süre önce yine çeşitli soru işaretlerine neden olan bir uygulama gerçekleştirildi ve bir “kazanç kaynağı” daha kamuoyuna duyurulmadan, ihalesiz belirlenmiş ve bu iş için kurulduğu anlaşılan bir şirkete “adeta nokta atışıyla” devredildi.
Almanya’da yayınlanan Yeni Posta gazetesinin haberine göre Köln Başkonsolosluğunun resmi internet sitesinden “Vize Aracılık Hizmeti Duyurusu” başlığı altında bir açıklama yayımlandı. Türkçenin yanında Almanca ve İngilizce olarak da yapılan açıklamada “22 Kasım 2021 tarihi itibarıyla vize başvuruları Başkonsolosluğumuza vize aracılık hizmeti sunacak olan VfT GmbH firmasına yapılacak olup, başvurular için aşağıdaki linkin kullanılması gerekmektedir: www.visaft.com” denildi. Almanya’dan memleketlerine gidecek olan, ancak Türkiye için vize almaları gerekenlere yönelik duyuru, “yeni bir gelir kaynağı devri” olarak yorumlandı.
Almanya’da yayınlanan Bielefed merkezli Türkçe haber portalı www.ozturk.de adresinde geçen ay yayına giren ve aradan geçen süreye rağmen herhangi bir tepki almayan habere göre, Almanya’da ilk defa uygulanacak olan bu aracılık hizmeti “VfT GmbH” şirketi tarafından verilecek. Şirket, 8 Eylül 2021 tarihinde işadamı Bülent Aydın tarafından kuruldu.
AKP’ye yakınlığı ile bilinen, AKP’nin Avrupa örgütlenmelerinde etkin rolü olan, eski adı ile Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ve yeni adı ile Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) eski yönetim kurulu üyesi Bülent Aydın, ayrıca Köln’de matbaa hizmetleri veren bir reklam ajansının da sahibi.
Yeni Posta’nın araştırmalarına göre, aradan haftalar geçmesine rağmen bu habere herhangi bir yalanlama gelmedi. Bu da, Öztürk gazetesindeki haberde yer alan bilgilerin ve kuşkuların doğrulanması anlamına geliyor.
Öte yandan Türkiye Maarif Vakfı’nın Köln temsilcisi Ece Sarısaltık Aydın’ın, Bülent Aydın’ın eşi olduğu belirtilirken, sözü geçen “vizeci şirketin” ortakları arasında da eski UETD Başkanı, şimdiki AKP milletvekili Zafer Sırakaya’nın bulunduğu iddia edildi. AKP’li politikacının bu konuda bir açıklama yapması bekleniyor. Ayrıca bu işin kamuya açık bir ihaleyle yapılmaması, tek bir kişi veya şirketin “görevlendirilmesi” de eleştiriliyor.
Federal Almanya’da halen çok büyük sayıda Iraklı, Suriyeli bulunuyor. Ayrıca Türkiye yakınlarındaki başka ülkelerden insanlar da Almanya’dan memleketlerine giderken Türkiye’de konaklıyorlar veya uçakla transit geçiş yapıyorlar. Bu nedenle vize yükümlülükleri bulunuyor. Dolayısıyla Almanya’da, Türkiye’den konaklama veya transit geçiş vizesi alma yükümlülüğü bulunan çok sayıda “yolcu ve vize adayı” bulunuyor.
Bu sayıların transit vizeler de eklendiğinde milyonlarca avro ile ifade edilebilecek kadar büyük bir “kaynağa” karşılık geldiği ileri sürülürken, başka bazı kuşkulara da dikkat çekiliyor. Örneğin, söz konusu şirketin bu tür işlemleri yürütebilecek kadar deneyimli olmadığı, birkaç ay önce kurulduğu, bunun için diplomaside yetişmiş deneyimli personel gerektiği ileri sürülüyor.
halktv.com.tr