Home
03 Nisan 2023 ( 11 izlenme )
Reklamlar

Üşütmenin Belirtileri Nelerdir? Üşütmenin Tedavisi Nasıldır?

Üşütmenin belirtileri nelerdir? Üşütme nasıl tedavi edilir?

Günlük hayatta en sık görülen sağlık sorunlarından biri soğuk algınlığı ve grip benzeri üşütmeden gelen bir hastalıktır. Halk arasında soğuk algınlığı olarak bilinen bu durum, yaşam kalitesini ciddi şekilde bozabilir. Soğuk algınlığı yaşamı tehdit etmez, ancak iş ve performansta önemli bir azalmaya yol açabilir. Uygun ve etkili tedavi uygulamaları ile üşütme semptomlarından kurtulmak ve yaşam kalitesini yükseltmek mümkündür.

Üşütme nedir?
Soğuk algınlığı olarak ifade edilen üşütme, vücudun üst solunum yollarının yani burun boşluğu, burun, ağız boşluğu ve gırtlak iltihabına yol açan viral bir enfeksiyonu ifade eder. Soğuk algınlığı semptomlarına neden olan birçok viral enfeksiyon tanımlanmış olsa da, toplumdaki soğuk algınlığına genellikle rinovirüsler, COVID19 hastalığına neden olmayan çeşitli koronavirüs türleri, adenovirüsler ve ağırlaştırılmış hastalıkları olan diğer virüsler neden olur. 

Ayrıca gribe neden olan influenza virüsleri, daha ciddi hastalıklara neden olan bakteri ve virüsler de erken evrelerde soğuk algınlığına benzer belirtiler gösterebilirler. Ayrıca toplumda soğuk algınlığına neden oldukları için soğuk algınlığından ayırt edilemeyen kronik hastalıklar da vardır.Ş

Şeker hastalığı, romatoid artrit, astım veya bazı otoimmün hastalıklar sonucunda soğuk algınlığına benzer belirtiler ortaya çıkabileceğinden, kişiler semptomlarını “nezle oldum” şeklinde ifade edebilirler. 

Bu bağlamda soğuk algınlığı, tıbbi bir durumu değil genel bir semptomu ifade eder.

Üşütmeye ne sebep olur?
Üşütme hali, vücuttaki ve üst solunum yollarındaki yabancı maddelere karşı savunma mekanizmasının bir gereği olarak iltihabi bir yanıtın tetiklenmesinden kaynaklanır.

İltihap reaksiyonu ile üst solunum yolunu oluşturan dokularda ödem gelişimi, dokularda salgı artışı, kızarıklık ve ısı artışı olur. Sonuç olarak solunum salgılarının artması, burun tıkanıklığı, sinüslerde sıvı artışı ve dokularda ödem nedeniyle baş ağrıları ile burun ve burun akıntısı ortaya çıkar. Bunun sonucunda vücut yabancı elementlerle savaşmak için sıcaklığını yükseltir ve ateş oluşur. Kana salgılanan maddeler, tüm vücutta halsizlik ve yorgunluk, eklem ağrıları ve kas ağrıları gibi semptomların ortaya çıkmasından sorumludur. 

Romatizmal hastalıklar, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkların seyrinde ateş, halsizlik, yorgunluk ve eklem ağrısı gibi belirtiler gelişebildiğinden hastalar klinik durumlarını soğuk algınlığı olarak ifade edebilirler. Ancak iyileşmenin tam olmadığı ve tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda soğuk algınlığına bağlı diğer enfeksiyonlar ve komorbiditeler ortaya çıkabilir.

Üşütme tedavisinde neler yapılır?
Üşütme olarak kendini gösteren soğuk algınlığının kesin bir tedavisi yoktur, sadece soğuk algınlığı semptomlarının semptomatik tedavi uygulanır. Burun tıkanıklığı için burun tıkanıklığı gidericiler gibi durumlar için dekonjestanlar, ateş ve ağrı semptomları için ateş düşürücüler, analjezikler ve ateş düşürücüler ve iltihabı kontrol etmek için antiseptik gargaralar reçete edilebilir. 

Bununla birlikte, soğuk algınlığının bir sonucu olarak bakteriyel bir enfeksiyon gelişimine dair klinik kanıtların varlığında uygun antibiyotik tedavisi eklenebilir. İlaç tedavisine ek olarak, bazı yaşam tarzı değişiklikleri de soğuk algınlığı semptomlarının giderilmesinde çok etkilidir. 

Hastalara gün içinde bol sıvı tüketmek, dinlenmek, soğuktan korunmak, sıcak çorba, çay gibi sıvı gıdalara ağırlık vermek ve bol miktarda C vitamini tüketmek tavsiye edilmektedir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP’li başkandan skandal Rahşan Ecevit paylaşımı! CHP'li isim açıkladı: Türkiye neden tek aşı anlaşmasına mahkum? 40 bin kişi öldü 1 kişi bile istifa etmedi TOKİ’nin hızına yetişilemiyor!