Home
11 Nisan 2023 ( 13 izlenme )
Reklamlar

Uyku hijyeni nedir? Uyku kalitesi nasıl iyileştirilir?

Uyku hijyeni nedir? Uyku kalitesi nasıl iyileştirilir?

Uyku, fiziksel ve zihinsel sağlık için gerekli olan temel ihtiyaçlardan biridir. Uyku sayesinde canlılar enerjilerini korurken fiziksel ve zihinsel aktivitelerini sürdürürler. Uyku sırasında organizmadaki tüm sistemler yavaşlar ve doğal dinlenme süreci başlar. Melatonin gibi salınan hormonlar, serbest radikallerle savaşarak vücudun direncini arttırır. Çoğu hücre, özellikle bağışıklık sistemi hücreleri, uyku sırasında yenilenir ve onarılır. Bu nedenle iyi bir gece uykusu, sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak günlük hayattaki bazı alışkanlıklar insanların gece uykusunu etkileyerek çoğu insanın sabahları yeterince dinlenmeden uyanmasına neden olabilir. Uyku hijyeni hakkında bilgi sahibi olmak kaliteli bir uyku süreci geçirmeye yardımcı olur. 

Uyku hijyeni nedir?
Bilimsel araştırmalara göre bir kişinin normal şartlarda günlük enerjisini geri kazanması ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için uyku süresinin yaklaşık 78 saat olması gerekmektedir. Uyku süresi yaşa, işe ve cinsiyete bağlı olarak değişebilir. İyi uyku, sağlıklı bir yaşam için ne kadar uyuduğunuz kadar önemlidir. Uyku fiziksel bir ihtiyaç olduğu için uykusuzluk çeken kişilerde kanlarındaki bazı kimyasallarda düzensizlikler görülebilmekte, bu da yorgunluk, halsizlik gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Uyku bozuklukları aynı zamanda ruh sağlığını da etkileyerek konsantrasyon güçlüğü ve iş veriminde azalma gibi sorunlara yol açar.

Uyku hijyeni neden bozuluyor?
Günümüzde yaygın olarak görülen uykusuzluk, birçok fiziksel ve ruhsal sağlık sorununun sonucu olarak ortaya çıkabilmekte ve uykusuzluğun kendisi birçok sağlık sorununun gelişmesine yol açabilmektedir. Uykusuzluk genellikle depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarından kaynaklanır. Bilinen bir sağlık sorunu olmadan ortaya çıkan uykusuzluk veya uyku sorunları, uyku hijyeni olarak bilinen önlemlerle tamamen ortadan kaldırılabilir. Peki uyku hijyeni nedir? Uyku hijyeni, düzenli ve sürekli kaliteli uyku için gerekli ilke ve kurallar olarak tanımlanabilir. Daha geniş anlamda uyku hijyeni, sigara ve alkol gibi uyku kalitesini etkileyen zararlı alışkanlıklardan kaçınmak, çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketiminden kaçınmak, egzersiz, sağlıklı beslenme gibi bireye yardımcı olacak davranışların seçilmesi olarak tanımlanmaktadır. İyi bir gece uykusu için uyku hijyeni şarttır.

Uyku kalitesi nasıl iyileştirilir?
Uykusuzluk fiziksel veya ruhsal bir sağlık sorununa bağlı olduğunda, uykusuzluğa neden olan sağlık sorunu alanında deneyimli bir hekime danışılarak düzeltilmelidir. Sağlık sorunlarıyla ilgili olmayan uyku sorunları için bazı davranışları benimseyerek ve diğerlerinden kaçınarak uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.


AYNI UYKU SAATLERİ
İyi bir gece uykusu için her gün aynı saatte uyumak ve uyanmak çok önemlidir. İnsanların büyük çoğunluğu tatil günlerinde ertesi gün işe gitmek zorunda olmadıklarında uyku saatlerini değiştirme eğilimindedir. Ancak bu durum uyku ve uyanıklık dengesini bozar ve uyku kalitesini olumsuz etkiler.

UYKU ORTAMININ DÜZENLENMESİ
İnsanların uyuduğu yer, uyku kalitesini etkileyen ana faktörlerden biridir. Uyku, ışık ve gürültü gibi dış uyaranlardan etkilenebilir. Bu nedenle uyumak için tercih edilen ortamın karanlık ve sessiz olması önemlidir. Ayrıca ortamın nem ve sıcaklık değerleri uygun aralıklarda olmalıdır. Aşırı sıcak veya soğuk bir odada uykuya dalmak ve uykunun REM evresini sürdürmek zor olabilir. Bilimsel araştırmalara göre uyku sırasında oda sıcaklığı 24°C'nin altında olmalıdır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ABD’li McKinsey gitti İngiliz Deloitte geldi! Elçin Sangu, Nagehan Alçı'yı affetmedi: "Yemezler demokrat tavırları" İslam Hukuku Uzmanı Ali Akın'dan 'Abdülhamid'i tahtan masonlar indirdi' diyenlere çarpıcı yanıt: "Abdülhamid masonların balo masrafını hazine-i hassadan karşılıyordu yahu. Belge numarasını da vereyim" Erdoğan'ı dinlediler AKP’ye oy vermediler