Home
10 Ocak 2023 ( 26 izlenme )
Reklamlar

Vatandaş isyan etti: “Sigara ve alkoldeki ÖTV yüzünden insanlar kimyager oldu…”


Sigara ve alkollü içeceklere art arda gelen ÖTV zamları vatandaşları isyan ettiriyor. Gelinen noktanın yaşam tarzına müdahale olduğunu düşünen yurttaşlar, "Bu, devletin önemli bir gelir kalemi haline getirildi. Maaşlara verdikleri zammı buradan karşılıyorlar. İnsanlar kimyager oldu..." dedi.


Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, en son 31 Mayıs 2022’de Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşması’nda, sigarada vergileri devamlı artırdıklarını belirterek, “Bundan dolayı da çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz hem sigarada artırıyoruz” dedi. “Aç, sefil geziyor ama onu almaktan geri durmuyor” diyen Erdoğan, “Rakıyı almaktan, birayı almaktan geri durmuyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın genel başkanlığını yaptığı AKP hükümetleri de bu  doğrultuda sigara ve alkollü içeceklere art arda zam getiriyor. En son yeni yılla birlikte alkollü içki ve sigarada ÖTV zammı yüzde 22,30 olarak belirlendi.

Gelinen son nokta vatandaşları isyan ettiriyor çünkü artık bu durumun özel hayata müdahale boyutuna ulaştığını düşünüyorlar.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından yaptığı bir yazılı açıklamayla bu konuda iktidara yüklendi. Kılıçdaroğlu, “Alkollü içeceklere yapılan zamlar yıldırmadır, zulümdür. Devlet, bir hayat tarzını kuşatamaz, taciz edemez, rahatsız edemez. Devlet her hayat tarzını korur. 6 ay sonra vergileri yeniden düzenleyerek, çözeceğim önemli meselelerimizden biri de bu meseledir” dedi.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl de Kılıçdaroğlu’nun paylaşımını alıntılayarak, “Alkol ürünlerindeki yüksek vergilemenin toplum sağlığını korumak ile bir ilgisi kalmamıştır. Temelde sadece ‘gelir odaklı’ bir vergileme yaklaşımı oluşmuş ve hatta alkolden alınan ÖTV, bir vergi politikası aracı olmaktan çıkıp doğrudan yaşam tarzına müdahale aracına dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.

Biz de İstanbul Mecidiyeköy’de yurttaşlara mikrofon uzattık, “Sigara ve alkollü içeceklere zam üstüne zam yapılması sizce yaşam tarzına müdahale mi?” diye sorduk.

Verilen yanıtlar şöyle oldu:

“İNSANLAR KİMYAGER OLDU”

Hilmi Özargıt: “Tabii ki müdahale. İnsanların kendi tercihi bu, içen de var içmeyen de. Zam geliyor, bunun da bir maliyeti var, verdiklerini buradan karşılıyorlar. İnsanlar kimyager oldu, parası olan büfeden alıyor. Bu durum toplumun sağlığını da etkileyen bir durum. Olanaklar kısıtlanınca insanlar çare arıyorlar ‘Ne yapabilirim?’ diye.”

“İNSAN HAKKINA TECAVÜZDÜR”

Ali Bozgül: “Müdahaleden çok insan hakkına tecavüzdür. Bu hükümetin yaptığı işlerden bir tanesi; asgari ücrete zam yapıyor peşinden de sigara ve alkole zam yapıyor. Onun parasıyla maaş alıyorlar, nerede bunun adaleti? Benim babamın amcasının oğlu, 3 hafta önce sahte alkolden öldü. Önce gözleri kör oldu, iki gün sonra da rahmete gitti. Piyasada her tarafta kaçak alkol ve sigara var. Çevremizde kendi kendine alkolünü üreten çok insan var.”

“BU ZAMLARI ONAYLAMIYORUM”

Uğur Özger: “Bence bir müdahale, alacak güçleri olmayan, sigara ve alkol tüketen insanlar için bu hayat koşullarında gerçekten biraz zor bir durum. Onaylamıyorum bu zamları. Bazı insanları sahte tütün ve alkol ürünlerini almaya da itebilir, toplum sağlını da etkileyen bir konu.”

“HİÇBİR ŞEYE ZAM OLMASIN”

Cemile Nadide: “Zam olması iyi bir şey değil, hiçbir şeye zam olmasın, alım gücümüz yok. Ben sigara ve alkol kullanmadığım için bilmiyorum ama içenler de içebilir, buna karışamazsın sen. Herkesin özel hayatı, zam olmaması lazım aslında.”

“DEVLETİN GELİR KALEMİ HALİNE GELDİ”

Refika Tüzün: “Kesinlikle müdaheledir. Bu, devletin önemli bir gelir kalemi haline getirildi. Bir taşla iki kuş gibi bir şey. Tabii ki sağlık gibi sebeplerden bu ürünlerden vergi alınması, insan sağlığına faydalı olabilmek adına kabul edilebilir bir şey. Ancak alkol yurtdışı ile karşılaştırıldığı zaman Türkiye’de korkunç fiyatlarda.

Zaten gelirler çok düşük, üstüne bir de her ay yeni vergi gelince insanlar şöyle keyifli bir an geçirmesi neredeyse imkansız. Bunlar sonuçta bireysel seçimler, ceza mahiyetinde müdahale edilmemesi gerekir. Bu durum insanları kaçak içkiye sevk edebilir, gazetelerde görüyoruz kaçak içkiden mağdur olan hatta hayatını kaybeden birçok insan oluyor. Tütünde de durum böyle. Her toplum özellikle sigaraya uyarı getiriyor, vergi koyuyor, paketlerini değiştiriyor bunu bir yere kadar kabul edebilirim ama Türkiye’de artık dozu arttı.”

“BUGÜNKÜ EKONOMİK ŞARTLARDA HER ŞEY MÜMKÜN”

Hüseyin Eral: “Fazlasıyla müdahale ediliyor. Bu durumun, kaçak alkol ve tütün ürünlerine sevk etmemesi mümkün değil. Bugünkü ekonomik şartlarda her şey yapılabilir, hiçbir şeyin artık net ve güvenilir bir şekilde olacağını zannetmiyorum.”

“İNSANLAR İÇKİLERİNİ KENDİLERİ YAPIYOR”

Aykut Yazıcı: “Müdahaledir, fiyatların pahalılaşması kaçak ürünlere sevk ediyor insanları. Şu an herkes normal sigara paketinin içinde tütün satılan ürünlerden alıyor, daha kötü. İnsanlar eskiden ucuz içki alıyorlardı, şimdi onu da alamıyorlar kendileri yapıyorlar.”

“BU KADAR SINIRLAMA OLMAZ”

Ahmet Bey: “Yaşam tarzına bir müdahaledir, sonuçta insanların kendi yaşam tarzı. Kesinlikle bu durum merdiven altı üretimlerden almaya teşvik eder. Durumu olmayan insanlar ister istemez kaçağa yönelecek. Bu kadar da sınırlama olmaz.”

“FARKLI ÜLKELERDE BU ZAMLARI GÖRMÜYORUZ”

Baki Bey: “Bence müdahale, sigara ve alkol herkesin kendi tercihi. Farklı yaşamlara saygı duymamız gerekiyor, gelen bu zamları biz farklı ülkelerde görmüyoruz. Türkiye’de de olmaması gerekiyor. Bence tüketmeyenler tüketenlere saygı duymalı. İnsanlığın sağlığına da etki eden bir durum.”

“GEÇEN SENEYE GÖRE YARI YARIYA ZAM GELDİ”

Tekel Esnafı Mahmut Uçar: “Geçen seneye göre yarı yarıya zam geldi. Müşteriler daha önce bu seneki kadar sıkıntıya girmediler, bu sene fiyatlar aşırı arttı. Halk zor durumda, 2 tane alıyorsa şimdi 1 tane alıyor. Satışlar da yarı yarıya düşüş var. Ben 50 yaşıma geldim bu yıl yapılan artış kadarını görmedim, durmak yok hala daha devam ediyor. Bu sene buna bir ‘Dur’ demeleri lazım. Esnaf ve halk zor durumda.”

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP’li Ünal’a “Açım vallahi” diyen çiftçi konuştu: "Tepkimi dile getirdim" Fatih Portakal AKP’li Mehmet Özhaseki'nin mülteci açıklamalarına zehir zemberek cevap verdi! Ülke Türklerin elinden alınıyor: Türkler tıp ve diş hekimliği fakültelerindeki uzmanlık bölümlerine 65 puanla girerken yabancılar 45 puanla giriyor Vatandaş kombi açmaya korkar oldu: Battaniye altındaki vatandaş oranı yüzde 76!