Home
11 Mart 2023 ( 15 izlenme )
Reklamlar

Vücut Kitle İndeksi Nedir? Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?

Vücut Kitle İndeksi Nedir? Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?

Vücut Kitle İndeksi Nedir?
Vücut kitle indeksi (BKİ), bir yetişkinin kilosunun boyuna oranını ölçerek kişinin ideal kiloda olup olmadığını gösteren bir parametredir. İngilizce olarak tabir edilen "Beden Kitle İndeksi (BKİ)", Türkiye'de ise "Vücut Kitle İndeksi (VKİ)" olarak ifade edilir. İnsanlar tarafından kolayca erişilebilir olması ve cinsiyet, yaş ve ırk ayrımı olmaksızın toplumdaki her bireye aynı şekilde uygulanabilmesi nedeniyle en sık kullanılan boykilo parametresidir. 

Bu ölçüm kişinin sahip olması gereken kilo aralığını belirlemek için kullanılabilir. Bir beslenme planı uygulamak için uygun bir ölçü olmasa da vücut kitle indeksi kişinin yaşına ve boyuna uygun bir kilo olup olmadığı hakkında genel bir fikir verebilir.

Vücut Kitle İndeksi ne için hesaplanır?
Vücut kitle indeksi kişinin boyuna karşılık gelmesi gereken ağırlık aralığını gösterdiği için bu değerin altında veya üstünde olması kişinin uygun kiloya ulaşmasına yardımcı olacaktır. Düşük bir BMI ile sağlıklı kilo alımı yoluyla yeterli kiloya ulaşılmalıdır. Yüksek bir BMI ile egzersiz ve diyet yoluyla sağlıklı bir kilo aralığına ulaşılmalıdır, ancak sadece kişinin vücut kitle indeksine bakarak beslenme alışkanlıklarının kökten değiştirilmesi önerilmez. 

İnsan sağlığı bir bütün olarak düşünülmeli, bu nedenle tek bir parametreye göre hareket etmek doğru olmayacaktır. Özellikle diyet ve spor kişiye özel ve uzmanlar eşliğinde planlanmalıdır. Yüksek vücut kitle indeksi değerleri yağlanma ile paralellik gösterdiğinden kişinin diyetinde herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir doktora veya uzman bir beslenme uzmanına danışması önerilir.Ayrıca Vücut Kitle İndeksi Hastalıkların risk durumunu belirlemek için kullanılır. kalp krizi, diyabet ve kanser gibi.

Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?
Vücut kitle indeksi hesaplamak herkesin yapabileceği basit bir matematiksel işlemle mümkündür. Bunun için öncelikle kişinin boy ve kilo değerleri doğru ölçülmelidir. Daha sonra kişinin kilogram cinsinden ağırlığı, metre cinsinden boyunun karesine bölünerek BMI hesaplanır. Formülü kilo/(metre)² olarak ifade edilebilir: 

Örneğin 1.70 metre boyunda ve 80 kilo olan bir kişinin vücut kitle indeksi hesaplandığında 80/(1.70×1.70) = 27.681.90 /(1.50)² = 40 olur. 

Özellikle çocuklar ve gençler söz konusu olduğunda, ölçümden elde edilen değerler iki kişi için aynıdır ancak bu iki kişi arasında tamamen farklı sağlık durumları olabilir (fazla kilolu vb.). Bu nedenle bu yaştaki BKİ ölçümlerinin değerlendirilmesi uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Vücut kitle indeksi değerleri ne anlama geliyor?
Sporcular, çocuklar, yaşlılar ve hamileler dışındaki kişiler için vücut kitle indeksi değerleri belirli aralıklarla yorumlanır. İdeal aralıkların dışında seviyeler gösteren bireyler, tıp uzmanlarına danışmalı ve kilo almak veya vermek için adımlar atmalıdır. Vücut kitle indeksi aralıkları şu şekildedir:

0 ila 18,4 BMI kötü:
Bu, kişinin boyuna kıyasla zayıf olduğu zamandır. 
Vücutta eksik değerlerle birlikte düşük bir BMI gözlemlenirse, zayıf bir bağışıklık sistemi gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Kilo alımını engelleyen bir hastalık varsa tedavi edilmelidir.

18,5 ile 24,9 arasında BMI Normal:
Boyunuza göre ideal kiloda olduğunuzu gösterir. Bu bölgedeki insanlar sağlıklı beslenme ve egzersiz yoluyla onu korumaya çalışmalıdır. Normal bir BMI her zaman tam sağlığın bir göstergesi olmadığından, yağkas oranı ölçümü ve rutin izleme devam etmelidir.

25 ila 29,9 BMI fazla kilolu:
Kişinin boyuna göre fazla kilolu olduğunu gösterir. Doğru beslenme ile kilo verilmezse ve kilo alımı devam ederse çeşitli hastalık riskleri artar. Bu aralıktaki BMI, obezite belirtisi olarak kabul edilmez, ancak vücudun dikkat çektiği ve normal kiloya döndüğünün bir göstergesidir.

30 ila 34,9 BMI Obez 1. Sınıf
Bu BMI aralığında, kişinin vücut ağırlığı, onları çeşitli hastalıklar için risk altına sokacak kadar yüksektir. Bu aralıktaki kişiler obez veya Sınıf 1 obez olarak tanımlanabilir.

35 ile 44.9 arasında BMI – obezite (obezite) sınıf 2
Kilo boy için çok fazlaysa, BMI bu aralıkta olacaktır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sinovac aşısını Türkiye'ye getiren distribütörden itiraf gibi açıklama! Muharrem İnce’den ‘imza’ açıklaması Milletvekilleri maaşlarını bağışlayacak mı? Kuran kursunda rezalet! Kurs görevlisinin küçücük çocuklara yaptıkları kan dondurdu!