Raporda, belediyenin yol, alt ve üstyapı ve park yapım işlerine yönelik ihaleleriyle ilgili birim fiyatlar arasındaki farklılıklara dikkat çekildi. Rapordaki tespitlere göre 23 Kasım 2016 tarihinde ihalesi yapılan “Burç Ormanı Çevre Düzenlemesi” işinin yapım aşamasında proje değişikliğine gidilerek, bölgede asfalt sökümü yapıldı. Birim fiyat maliyeti yaklaşık 1,80 TL olan “Kırmataş, Şose ve Asfalt Sökülmesi” işinde ekonomik açıdan en avantajlı ikinci firmanın teklifi ise 1,00 TL olarak kayda geçti. İhaleyi bu rakamların kat kat üstünde 50,00 TL teklif veren firma kazandı.
PROJESİZ İHALE
BirGün'den Sabahat Karakoyun.'un haberine göre idarenin, Sayıştay’ın tespitleriyle ilgili “Keşif sırasında öngörülen durum ile işin uygulanmasındaki durumun öngörülmeyen şartlar nedeniyle birbirini uymadığı” savunması yapması dikkati çekti.
Raporda “Gaziantep Sınırları İçerisinde; Muhtelif Yerlerde Yol, Altyapı ve Üstyapı Yapım İşi”nin projesiz ihale edildiğinin anlaşıldığı belirtilerek bunun Kamu İhale Kanunu’na aykırı olduğu, kamu kaynaklarının verimli kullanılması ilkesiyle uyuşmadığı kaydedildi.
Kent için verilen bağışlar spor kulüplerine gitti
Sayıştay incelemesinde, Gaziantep Belediyesi’nin 2016 ve 2017 yıllarında Gaziantep’i Geliştirme Vakfı’na yapılan protokol çerçevesinde yaptığı nakit yardımın, protokol hükümlerine aykırı olarak kullanıldığı da anlaşıldı.
Vakfa 2016 yılında 3 milyon 100 bin ve 2017 yılında 2 milyon TL olmak üzere toplam 5 milyon 100.000 TL nakit yardımı yapılırken, vakfın bu paranın büyük çoğunluğunu protokol hükümlerine aykırı olarak spor kulüplerine aktardığı ortaya çıktı. Raporda, kentin gelişimi ve tanıtımına katkı sağlamak amacıyla kullanılması gereken yardımların spor kulüplerine aktarılmasının “kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmadığını ortaya koyduğu” belirtildi.
Otoparklarda kanuna aykırı devir
Yol kenarı ve meydanlardaki park yerlerinin (Parkomat) ihalesiz bir şekilde belediye şirketlerine devri konusunda da raporda önemli saptamalar yer aldı. Park yerlerinin kanuna aykırı olarak belediye meclis kararıyla belediye şirketine devredildiği belirtildi. Büyükşehir belediyesi tarafından belediye şirketlerine devredilen 104 adet taşınmazın ilgili şirket tarafından üçüncü kişilere İhale Kanunu hükümlerine uymaksızın pazarlık usulü ya da yönetim kurulu kararıyla kiraya verildiğine dikkat çekildi.
https://www.abcgazetesi.com/politika/yandaslaryinekazancli1lirayayapilacakisi50lirayayaptirdi/haber110757