Home
30 Aralık 2022 ( 9 izlenme )
Reklamlar

EYT'lileri ilgilendiriyor: Yarın son gün, bunu yapmazsanız yeni yılda %54 zamlı ödeyebilirsiniz.

Yarın son gün, bunu yapmazsanız yeni yılda %54 zamlı ödeyebilirsiniz.

EYT ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı müjdeli haberin ardından askerlik veya doğum borçlanmalarını borçlanarak doldurmak isteyenlere kritik bir uyarı geldi. 1 Ocak'tan itibaren EYT lileri ilgilendiren bir açıklama geldi. Eğer yarından sonra borçlanmayı yapmazsanız asgari ücret artışıyla aynı oranda borçlanmada da artış olacak. Yüzde 54.66'lık zamdan etkilenmek istemeyenler için sadece 1 gün kaldı. 2022 yılının son iş günü olan 30 Ocak Cuma günü borçlanma başvurusunda bulunanlar zamdan etkilenmeyecektir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonların merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (Eyt) ile ilgili olarak önceki gün yaş şartının olmayacağı müjdesiyle beraber yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını belirtmişti.

ZAMSIZ ÖDEME İÇİN YARIN SON GÜN
Yeni yılda artacak kalemlerden biri de sigortalı borçlanması olacak. Asgari ücret artışına göre günlük borçlanma maliyeti 1 Ocak'tan itibaren artırılacak. Asgari ücret yüzde 54,66 artarken 2023 yılı borç rakamı da aynı oranda artacak. 2022 yılının son iş günü olan 30 Ocak Cuma günü borçlananlar için zamsız ödeme imkanı için son gün.


ASGARİ TUTARI 106,7 TL'YE ÇIKACAK
2022'de 69 TL olan günlük asgari borçlanma tutarı 1 Ocak'tan itibaren 106,7 TL'ye çıkacak. 2022'de en yüksek tutar 517 TL iken yeni yılda 799,5 TL'ye çıkmış olacak.

KİMLER BORÇLANABİLİR?
Yeni EYT yasasına göre emekli olabilmek için, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olması, 5.000 gün prim ödemesi ve kadınlar için 20 yıl, erkekler için de 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuş olması gerekiyor. Emeklilikte borçlanma yapabilmek için doğum, askerlik, staj süreleri, gönüllü doktor yardım süreleri, sigortasız doktora veya uzmanlık eğitimi için yurt içinde veya normal doktora veya uzmanlık eğitim süreleri, seçim kanunları, emekli oldukları tarihi ve seçim tarihini takip eden ayın başına kadar dışarıda geçirdikleri sürelerden borçlanarak emeklilik hesabında prim günlerini arttırabilir veya emeklilik yaşını öne çekebilir. Ancak emeklilik yaşını öne çekebilmek için borçlanmanın yapıldığı dönemde sigortalı hizmet sürenizin olmaması büyük önem arz etmektedir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sağlık Bakanlığı corona verilerini açıkladı: Hasta sayısı 342.143’e, can kaybı 9.080’e yükseldi! Eti Maden İşletmeleri'nde devlete ‘sıfır kilometre’ kazığı! Askerleri donduran kıyafetler yandaş ihaleden mi geldi? Enflasyon rakamları açıklandı