CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş “çılgın” değil, gerçekçi projelerle başkentlilerin yaşamını kolaylaştırma arayışında. Daha önce yapılan şikâyetlerin hemen hiçbirinin sonuç vermediği, gelen yanıtların da sonucu değiştirmediği bir “Mavi Masa” uygulaması vardı. İktidar değişti, anlayış değişti. Şimdi her Ankaralı, yaşadığı sorunu rahatlıkla sonuç alabileceği umuduyla Mavi Masa’ya bildiriyor.
Belediyenin gündeme getirdiği yenileme ve koruma bölgeleri tamamlanıp uygulanmaya başladığında kentin merkezi bölgelerindeki değişimi de herkes görmüş olacak.
Ayrıca Mansur Yavaş’ın birkaç ayağı bulunan Halk Market projesi de alanında ilk. Ankara’nın üreticisi, satıcısı ve tüketicisinin kazanacağı bir proje. Ankara kırsalında üretimi yapılan ürünler, belediyenin öncülüğünde kent merkezinde yoğunlaşan tüketicilere ulaştırılacak. Uygun fiyatla satılması hedeflenen ürünlerin bakkallarda da bulunması için çalışma yürütülüyor. Proje gerçekleşirse Ankaralı’nın parası yine Ankaralı’ya gitmiş olacak.
Yerel iktidarın el değiştirmesinin ardından AKP Ankara İl Başkanlığı Mansur Yavaş’ı çeşitli konularda eleştirmek için basın toplantıları düzenlemeye başladı. Ancak Yavaş’a yönelik büyükşehir belediye meclisindeki engelleme girişimleri de sonuç vermiş değil. Uygulamalar sonuna kadar saydam olunca ve engelleme girişimindeki partilerin belediye meclis üyeleri eninde sonunda seçmenle yüz yüze kaldığı için bu tutumları da en fazla “vaziyeti kurtarma” düzeyinde kalıyor.
Belediye uygulamalarını geçmiş dönemle kıyaslama şansı da yeni yeni yakalanmaya başladı. Öğrendik ki belediye taşınmazlarında kiracı olup uzun süre kirasını yatırmayan bazı esnaflar toplu olarak borçlarını ödemeye başlamış. Bu kalemler belediyenin kazanç hanesine yazılıyor.
Peki, belediye para kazanıyor mu? Evet kazanıyor... Bu konunda çok çarpıcı bir örnek yaşandı Ankara’da... Gökçek döneminde inşa edilen çok katlı Ankara büyükşehir binasının zemin katında bir kantin bulunuyor. Kantin kiralama yöntemiyle çalıştırılıyor. Binanın A blok zemin katında 69 metrekarelik kantin alanı 2014 yılından bu yana ihaleye çıkılmadan bir kişiye 32 bin 500 TL yıllık bedelle veriliyordu. Yeni dönemde kantin işletmesi için açık ihale yapıldı. İhale diğerlerinde olduğu gibi yine isteyen herkes tarafından internetten izlendi. İhaleyi, katılan 9 istekli içinden yıllık 391 bin 750 TL veren istekli kazandı. Kazanan, kantini yıl boyunca işletmeye hak kazandı.
İşte anlayış farkı burada... Önceki yönetimin ihale yapmadan kiraya verdiği bedel yıllık 32 bin 500, yeni yönetimin ihale yaparak belediyeye kazandıracağı para yıllık öncekine göre yaklaşık 12 kat daha fazla.
CHP’li Mansur Yavaş’ın yaptığı tasarrufu “ti”ye alanlar, kantin ihalesindeki farklılığı açıklayabilir mi?
Önümüzdeki dönemde benzer örneklerin artacağı anlaşılıyor...
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1718304/yavasgokcekdoneminebuyukfarkatti.html