Home
08 Aralık 2023 ( 27 izlenme )
Reklamlar

Yazışmalar ortaya çıktı: Seçil Erzan’a eniştesi akıl vermiş


Fon dolandırıcılığı davasının tutuklu sanığı Seçil Erzan‘ın eniştesi Mustafa Yılmaz’la mesajlaşmalarına ulaşıldı. Yılmaz’ın soruşturma başlamadan 1 ay önce Erzan’a gönderdiği mesajlarda, “İmar Bankası olayını oku, B planı için acil bir fon kur” diye akıl verdiği ortaya çıktı.



Fatih Terim, Arda Turan, Emre Belözoğlu, Muslera, Semih Kaya gibi futbol dünyasının önemli isimlerini fon adı altında dolandırdığı iddiasıyla tutuklanan  bankacı Seçil Erzan’ın yeni mesajlaşmaları ortaya çıktı. Mesajlarda Erzan’ın kuzeni Tanin Yılmaz’ın babası Mustafa Yılmaz ile görüşme yaptığı görülüyor. Mesajlarda, Mustafa Yılmaz’ın Erzan’a 90’lı yıllarda yaşanan İmar Bankası olayını hatırlatıp “B planı için acil fon oluştur” diye akıl verdiği görülüyor.

Akşam Gazetesi’de yayınlanan mesajlaşmaların soruşturma başlamadan 1 ay önce gerçekleştiği belirtildi.

Mesajlaşmalar şöyle:

BANKAYA GELEYİM

Yılmaz: Seçil, birçok konuda bilgim oldu. Saat kaçta bankaya geleyim. Plan yapmak zorundayım. Bankaya gelmeden kayıtlı işlemler dökümünü hazırlar mısın?

Erzan: Enişte yarın görüşebilir miyiz?

Yılmaz: Peki olur. Seçil canım kızım bütün krizler gelir geçer. Güzel bir uyku çek. Sağlıklı bir karar almak için uyku borcun olmasın.

“İMAR BANKASI’NI OKU”

Yılmaz: Seço günaydın 1990’lı yıllarda İmar Bankası olayı oldu. Mudiler vakit dolmadan paralarını geri istediler ve İmar Bankası bu işten çok başarılı çıktı. İnternetten İmar Bankası olayı yazıp bi okumanda fayda var.

“ÜZELME, PLAN YAP”

Yılmaz: Üzülmek hiçbir işe yaramaz. Sakince haftalık bir plan yap. Ana kritik noktayı bul. B planı için acil fon oluştur. Borcu azaltma ile ilgili sadece faizlerin yüzde 50’sini öde. Mutlaka dış yardım al. Durum ne olursa olsun moralini sakın bozma.

İMAR BANKASI OLAYI NEDİR?

22 Mart 1928’de 1 milyon TL sermaye ile kurulan İmar Bankası 1984’te Uzan Grubu’na geçti. 90’lı yıllarda etkili olan ancak 1999 ve 2001 Türkiye ekonomik krizlerinden sonra sorun oluşturan offshore sistemiyle yüksek kazanç sağlaycakken oluşan iç açık nedeniyle, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılmasına gerekçe oluşturan Bankacılık Kanunu’nun 14. maddesinin 3. fıkrası gereğince, istenen tedbirlerin kısmen ya da tamamen alınmadığı ve yükümlülüklerin vadesinde yerine getirilmediği nedeniyle 3 Temmuz 2003 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilerek 2005 yılında etkinliğine son verildi. İmar Bankası’na BBDK tarafından el konulduğunda bankanın 169 şubesi bulunmaktaydı. Kapatılan İmar Bankası’nın muhabir bankası İmar Bank Off Shore, offshore hesabı bulunan mudilerinin başvurması için onlara yönelik bir duyuru yayımladı ve belirli bir adres verdi. Duyuruda, İmar Bank Off Shore’un Türkiye’deki muhabir bankası konumundaki İmar Bankası T. A.Ş’nin bankacılık faaliyetlerine son verildiği, buna karşılık İmar Bank Off Shore’un faaliyetlerine ve hizmetlerine aynen devam ettiği vurgulandı. Muhabir banka konumundaki İmar Bankası T. A.Ş.’nin faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle İmar Bank Off Shore mudilerinin 21 Temmuz 2003 tarihinden itibaren banka ile ilgili olarak Tavşanoğlu Hukuk Bürosu’na başvurmaları istendi.

2003 yılında BDDK tarafından İmar Bankası’ndaki kayıt dışı mevduat soygununun bankada sadece birkaç kişinin kullanım yetkisi bulunan GMO4 programı kullanılarak ters kayıtlar verilmesi yoluyla gerçekleştirildiği açıklanmıştır. BDDK’nın uyarısına rağmen bankanın, sadece 12 Haziran 2003’ten sonra 616 trilyon lira, 17.5 milyon dolar ve 9.4 milyon euroluk mevduatı offshore’dan tasarruf mevduatına dönüştürdüğü, açığa devlet tahvili ve hazine bonosu satışıyla topladığı paranın ise 728.4 trilyon lira olduğu bildirilmiştir. Gizlenen mevduat nedeniyle sadece 2003’ün ilk beş ayında kaçırılan verginin 125 trilyon lira olduğu belirlenmiştir.

Bankaya el konulmasının ardından BDDK tarafından bankanın yönetim kurulu başkanlığına 16 Şubat 2003 tarihinden 3 Temmuz 2003’e kadar yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmış Zeki Cumhur Doğan atanmıştır. Bankanın batışı, 2003 yılında dönemin parasıyla ülke ekonomisine 9 katrilyon Türk lirası (1 Ocak 2009’da tedavüle giren para birimine göre 9 Milyar TL) iç zarar oluşturmuştur.

Tele1

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Erdoğan’ın afişine bıyık yapan çocuğun tutukluluğuna itiraz Diyarbakır'da fırıncılar işi bıraktı. Hükümete sitem etti. Suriyelilere Türkçe eğitim verilecek! ‘Çav Bella’ paylaşımına 3 yıl hapis istemi!