Suriye'de 61 yıllık BAAS iktidarının sona ermesinin ardından gündeme yeniden gelen Büyük Ortadoğu Projesi özellikle Türkiye'de ciddi tartışmalara konu olmaya devam ediyor.
The New York Times Dergisinin 28 Eylül 2013 tarihli bir makalesinde yayınlanan harita ise yeniden gündeme oturdu.
Robin Wrigth imzasıyla yayınlanan "Yeniden Haritalandırılan Ortadoğu'yu Düşünmek" isimli makalede özellikle Arap dünyasının otoriter yönetimlerce kıskaca alındığı ve bu yönetimlerin yıkılmasıyla beraber özellikle Suriye'nin merkez olacağı söyleniyor.
Makalede Suriye'de yaşanan iç savaş sürecinin sonlanmasıyla beraber yaşanacak süreçlere dair de bir değerlendirmede bulunuluyor. Suriye'nin üçe bölüneceğinin yazıldığı kısımlarda şu ifadeler kullanılıyor:
"Suriye, her biri kendi bayrağı ve güvenlik güçlerine sahip üç tanımlanabilir bölgeye bölündü. Farklı bir gelecek şekilleniyor: Güneyden Şam, Humus ve Hama'dan geçerek Esad'ların azınlık Alevi mezhebinin kontrolündeki kuzey Akdeniz kıyısına kadar uzanan bir koridor boyunca dar bir devletçik. Kuzeyde, 2012 ortalarından beri büyük ölçüde özerk olan küçük bir Kürdistan. En büyük parça Sünnilerin egemen olduğu merkez bölge."
Makalede özellikle Şii siyasetin kapsama alanında bulunan Suriye'de yaşanacak bir çözülmenin bölgede diğer ülkeler içinde emsal teşkil edeceğinden bahsediliyor:
"Suriye'nin çözülmesi, hemen yanı başında başlayarak bölge için emsal teşkil edecektir. Şimdiye kadar Irak, yabancı baskı, bölgesel olarak tek başına hareket etme korkusu ve en azından kağıt üzerinde sadakat satın alan petrol zenginliği nedeniyle dağılmaya direndi. Ancak Suriye şimdi Irak'ı kendi girdabına çekiyor."
Makalenin içeriğinde yer alan harita ise akıllara Büyük Ortadoğu Projesi haritasını getirdi. Makalede yayınlanan haritayı aşağıda yayınlıyoruz.
Büyük Ortadoğu Projesi olarak bilinen menşei ABD olan Proje, ABD Başkanlarından Goerge Bush döneminde ortaya çıktı.
(Harita'nın İngilizce Orijinal Hali)
ABD'nin 26 Ocak 2005 – 20 Ocak 2009 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Condoleezza Rice’ın 2003 yılında Ulusal Güvenlik Danışmanı olduğu günlerde yazdığı bir makalede “Ortadoğu’da 22 ülkenin sınırları değişecek” şeklinde bir ifade kullanmıştı.
Sözcü